Foto gemaakt door NASA Worldview - Europa - Een grotendeels helder Europa. Dit is een satellietbeeld van woensdag 10 augustus.
Foto gemaakt door NASA WorldviewEuropaEen grotendeels helder Europa. Dit is een satellietbeeld van woensdag 10 augustus.
Nu

Wolkeloos van Zuid-Spanje naar Midden-Zweden

Toch wel een bijzonder gezicht: een heel groot deel van Europa is momenteel wolkeloos. Als je nu terug rijdt van je vakantie in Zuid-Spanje naar Nederland kom je geen wolk tegen. Je zou zelfs nog verder door kunnen rijden naar het midden van Zweden en ook dan blijft het helder.

Bijna heel Europa is momenteel in de ban van zonnig en warm zomerweer. Ben je op vakantie in Spanje of Frankrijk, dan is de kans groot dat je geen enkele wolk ziet. Ook in de Alpenregio en een groot deel van Italië is de lucht strakblauw. In deze landen is zo’n volledig blauwe lucht op zich niet zo heel bijzonder in de zomer, maar ook grote delen van Centraal-Europa en zelfs het noorden van Europa zijn vrij van bewolking. Zelfs op de Britse Eilanden en in het zuiden van Scandinavië heeft de zon volop de ruimte. Zo zou je bijvoorbeeld ook van Ierland naar de Baltische Staten en westelijk Rusland kunnen rijden, zonder ook maar een wolk te zien.

Groot hogedrukgebied

Een groot hogedrukgebied strekt zich uit vanaf het de Britse Eilanden tot over onze omgeving, Denemarken, het noorden van Duitsland tot in het westen van Rusland. Een uitloper ervan ligt zelfs nog verder naar het westen, tot boven de Atlantische Oceaan en deze is gekoppeld aan de ander hogedrukgebied boven de Azoren. Boven Frankrijk, Spanje en Portugal liggen juist 2 lagedrukgebieden, eentje ten westen van Portugal boven de oceaan, een andere boven de Golf van Biskaje. Tussen dat laatste lagedrukgebied en het eerdergenoemde hogedrukgebied waait boven het zuiden van Duitsland, de Alpenregio en Frankrijk een warme, sterk drogende oostenwind, waardoor het ook daar stralend zomerweer is. Spanje en Portugal hebben een overwegend zuidelijke wind en ook daar blijft dus warme en droge lucht aangevoerd worden.

Paar kleine lagedrukgebieden

Rondom het lagedrukgebiedje boven de Golf van Biskaje, het stuk zee tussen het zuidwesten van Frankrijk en het noorden Spanje, brengt vooral in de westelijke Pyreneeën wel een beetje bewolking met zich mee, maar veel stelt het niet voor. De oostkant is nog vrijwel helder. Ook aan de Portugese kust zijn soms wat wolkenvelden aanwezig, maar boven land is het helder.

Enkele plek met een (onweers)bui

De enige plekken in Europa waar wel bewolking hangt en soms zelfs wat regen valt, zijn het uiterste noorden van Schotland, de noordelijke helft van Scandinavië en in het oosten van Europa. Er vallen daar soms een paar buien, lokaal ook met onweer, maar tussendoor is er ook daar flink wat ruimte voor de zon. Datzelfde geldt voor het zuiden van Italië, maar ook de bekende vakantie-eilanden Sicilië, Corsica en Sardinië. Af en toe valt even een flinke plensbui, daarna is het weer droog en breekt de zon weer door.

Tot in het weekend stralend zomerweer

De komende dagen verandert er weinig. De hogedrukinvloed blijft overheersen boven het Europese continent en zowel wolken als buien blijven voorlopig uit onze buurt. Pas in de loop van zondag schuift het lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje wat verder op richting ons land en in de nacht naar maandag zou er dan wat bewolking bij ons overtrekken, met heel lokaal mogelijk ook een regen- of onweersbui. Begin volgende week krijgt het lagedrukgebied een prominentere rol in onze omgeving.

Na het weekend weer eens een paar buien

Op basis van de huidige weerberekeningen vallen er ook maandag overdag een aantal regen- en onweersbuien. Het lagedrukgebied ligt dan boven de Britse Eilanden, dus ten westen van ons. Dinsdag schuift het geheel verder tot boven de noordelijke Noordzee en vervolgens Noorwegen, en dan is vooral het noordwesten van ons land nog gevoelig voor een (onweers)bui. Ook woensdag vallen er nog een paar buien, maar tot dan is het nog wel warm, met regionaal nog steeds 30 graden. Daarna lijkt het kwik heel geleidelijk iets omlaag te gaan, maar koud wordt het voorlopig niet.

Britta van GendtMeteoroloog