Foto gemaakt door Wikipedia - Nepal - Een landbouwgebied in Nepal.
Foto gemaakt door WikipediaNepalEen landbouwgebied in Nepal.
Nu

Westen van Nepal geteisterd door natuurbranden

Bosbranden in vooral de westelijke helft van Nepal hullen het dal waarin de hoofdstad Kathmandu ligt al wekenlang af en toe in een dikke rook, meldt de Kathmandu Post. Volgens de autoriteiten waren er zondag 103 natuurbranden actief, waarvan het grootste deel ongehinderd doorwoekerde. Omdat de komende tijd geen regen ion aantocht is en de temperaturen stijgen, wordt verwacht dat de branden aanhouden.

Nepal is het laatste jaar veel vaker door natuurbranden getroffen. Tot nu staat de teller op 2400. Minstens 100 mensen en 432 dieren uit kuddes vee zijn als gevolg van de branden omgekomen. Verder is voor vele miljoenen schade ontstaan aan woningen, gebouwen en andere bezittingen. Het brandseizoen begint in maart als de boeren op hun velden de restanten van de oogst van vorig jaar verbranden. Het seizoen loopt door tot het eind mei, het moment waarop het regenseizoen weer begint.

Toenemend probleem

Natuurbranden vormen een toenemend probleem in Nepal, met een groeiende impact op de maatschappij, het milieu en op de economie. Vorig jaar liep het dusdanig uit de hand dat de regering enige tijd een code rood moest afkondigen. Scholen werden 4 dagen lang gesloten om de gevolgen van de branden voor de gezondheid van de scholieren binnen de perken te houden. Artsen zijn bang dat de af en toe zeer slechte luchtkwaliteit zowel op de korte als de langere termijn gevaarlijk is voor de volksgezondheid in Nepal.

Menselijke onverschilligheid

Volgens velen zijn branden in Nepal het gevolg van menselijke onverschilligheid en worden de meeste ervan met opzet gesticht. Om hieraan een einde te maken zou de bevolking bewust moeten worden van wat er op het spel staat, als nog meer natuur verbrandt. Verder zouden de brandstichters zwaarder gestraft moeten worden.

Het ontbreekt aan beleid

Tot nu ontbreekt het wat dit betreft aan beleid. In naam is het voorkomen van natuurbranden een taak van de lokale overheden, maar die zijn hiervoor niet of nauwelijks uitgerust. Xe kunnen het vuur eigenlijk niet bestrijden, noch voorkomen. Hierin zou verandering moeten komen. Verder zouden kunstmatige meertjes moeten worden aangelegd, om ervoor te zorgen dat er bij brand bluswater aanwezig is. Het wordt tijd om de ernst van de situatie onder ogen te zien, zo stellen deskundigen.

Reinout van den BornChef Redactie