Weer overstromingen Australische oostkust
De Australische toeristische kustplaats Byron Bay is woensdag overstroomd en donderdag kwam het op veel andere plaatsen in het noorden van de staat New South Wales ook tot overstromingen. Het oosten van Australië kreeg opnieuw te maken met zware regen- en onweersbuien, waardoor meerdere rivieren buiten hun oevers traden en duizenden mensen in die regio’s voor de tweede keer binnen enkele weken hun huis moesten ontvluchten vanwege hevige overstromingen.Een actief lagedrukgebied, met daar omheen talrijke zware regen- en onweersbuien en veel wind, trok in de nacht van dinsdag op woensdag over verschillende steden in het noorden van New South Wales. Dezelfde regio die vorige maand ook al te maken kreeg met vele overstromingen. In sommige gebieden viel er in minder dan zes uur tijd dezelfde hoeveelheid neerslag die er normaal in een hele maand valt. In Cape Byron viel binnen 2 dagen bijna 300 millimeter regen, in Ballina viel in dezelfde tijd ongeveer 440 millimeter. In Alstonville viel bijna het dubbele, met in 4 dagen maar liefst 870 millimeter, waarvan 420 millimeter binnen 24 uur. Overstromingen konden dan ook niet uitblijven.
Dijken
Woensdagochtend werden duizenden mensen in de regio weer opgeroepen hun huizen te verlaten en hoger gelegen gebieden op te zoeken. In de stad Lismore, waar het vorige maand ook al tot een overstroming kwam, is de dijk van de stad weer doorgebroken, zo hebben hulpdiensten bevestigd. Ondanks de doorbraak, waren de Australische autoriteiten wel verheugd dat de Wilsons rivier bij Lismore dit keer onder de voorspelde recordhoogte van 12 meter bleef; namelijk tot 11,4 meter. Dat is aanzienlijk lager dan de 14,4 meter die in februari werd gehaald, maar het is nog steeds wel een van de hoogste pieken van die rivier ooit geregistreerd. Toen de dijk van Lismore enkele weken geleden doorbrak, stroomde het water het stadscentrum in en steeg het tot de tweede verdieping van veel huizen en bedrijven, waardoor honderden inwoners hun dak op moesten vluchten.
Waterafvoer
De regen is er nu wel afgenomen, maar het waterpeil blijft voorlopig nog hoog. Vooral de Northern Rivers en de Mid North Coast hebben het nog zwaar te verduren. Er moet nog veel water afgevoerd worden door de rivieren en beken in die stroomgebieden.
Waarschuwingen voor surfers
Ook werden er in de kustregio’s diverse waarschuwingen uitgegeven voor ruim 5 meter hoge golven en voor zware windstoten tot 100 kilometer per uur. De waarschuwingen gelden ook specifiek voor de surfers en de Australische weerdienst verwacht dat de surf- en deiningsomstandigheden tot ten minste zaterdag nog gevaarlijk zullen blijven.
La Niña en klimaatverandering
Het oosten van Australië kampt al weken met extreem weer, dat wordt gerelateerd aan de huidige ‘meerjarige’ La Niña en wordt versterkt door de effecten van klimaatverandering. Wanneer het zeewater rond de evenaar in het oostelijke deel van de Grote Oceaan kouder is dan normaal, spreken we van een La Niña. Dit fenomeen heeft, net als haar tegenhanger El Niño, grote invloeden op het weerbeeld wereldwijd. In een La Niña periode worden de gangbare oostelijke passaatwinden versterkt en komt er juist koeler dan normaal water in een grote zone voor de westkust van Zuid-Amerika te liggen. De warmte gaat naar Indonesië en Australië en veroorzaakt daar extra buiigheid, zoals we dat nu zien aan de Australische oostkust. De stortregens en overstromingen hebben daar sinds begin februari aan ten minste 22 mensen het leven gekost.
Bronnen: ANP, Weer.nl, The Guardian