Waar komt al die regen toch ineens vandaan?
Zo droog en zonnig als het was in maart, zo nat en somber is de aprilmaand begonnen. Normaal is het de droogste maand van het jaar, maar nu we nog niet meer dan de eerste 5 dagen achter de rug hebben, kunnen we al wel stellen dat april dit jaar natter dan normaal zal gaan verlopen. Hele stukken van het land =hebben de normale neerslaghoeveelheid inmiddels meer dan binnen, in andere delen gebeurt dat de komende dagen.Waar komt al die regen ineens vandaan? De omslag speelde zich al aan het einde van maart af, toen een hogedrukgebied vanuit de omgeving van IJsland en Groenland de Oceaan op trok en uiteindelijk in het Azorenhogedrukgebied opging. Toch bleef de luchtdruk bij IJsland en Groenland hoog. Aan de oostflank van dit hogedrukgebied was de wind noordelijk en kon koude lucht via Scandinavië naar het zuiden stromen.
Sneeuw
Op 30 en 31 maart bereikte die koude lucht ook Nederland. In het overgangsgebied met zachtere lucht boven Frankrijk en Duitsland vormde zich bij ons een actief lagedrukgebied dat vooral op 31 maart en in de nacht naar 1 april veel regen en sneeuw bracht. Uiteindelijk werd het in het grootste deel van het land wit, op de hogere delen van de Veluwe kwam hier daar tussen 15 en 20 centimeter te liggen. Er viel plaatselijk meer dan 30 millimeter neerslag, welkome neerslag ook na de droge maart.
De eerste dagen van april verliepen koud. In de nacht naar zondag 3 april vroor het in een deel van het land zelfs matig, met -6,3 graden als laagste in Deelen op de Veluwe. Daarna werd het zachter, maar bleven we in de overgangszone met de koude lucht liggen. Er trokken nieuwe storingen doorheen. Omdat de temperatuurverschillen aan weerszijden van de lijn tamelijk groot waren en de aangevoerde lucht behoorlijk vochtig, kan het, ook al is het april en de droogste maand van het jaar, steeds weer behoorlijk regenen. Dat merkten we dinsdag, toen in een deel van het land opnieuw 25 millimeter viel.
Morgen opnieuw veel regen
Ook vandaag, morgen en vrijdag kan het soms (hard) regenen, als volgende storingen door de overgangszone, eerst over ons land, maar vrijdag over Frankrijk en België, naar het oosten bewegen. We komen dan in de koudere lucht terecht. Morgen kunnen in het noorden al enkele buien met korrelhagel vallen, in het midden en zuiden regent het langdurig. Lokaal kunnen de neerslagtotalen er tot boven 30 millimeter oplopen. Vrijdag heeft een groot deel van het land een winterse bui, de regen valt dan vooral in Limburg.
Ook zaterdag liggen we nog in de koude lucht. We zien dan een afwisseling van wolken en zon, een enkele winterse bui en temperaturen tussen 9 en 11 graden. Zondag verandert de stroming. Eerst passeert een rug van hogedruk ons land vanuit het zuidwesten. Dat levert een koude nacht naar zondag op, met op veel plaatsen in het binnenland lichte vorst. Overdag, aan de achterzijde van de rug, draait de wind naar het zuidwesten tot zuiden. De lijn tussen de kou in het noorden en het warmere weer in het zuiden trekt dan opnieuw over het land, nu naar het noorden, maar is nauwelijks actief meer. Het lijkt op de meeste plaatsen droog te blijven. Wel wordt het warmer. Zondag al kan het tussen 10 en 15 graden worden, maandag zijn kwikstanden tot 20 graden mogelijk. De ergste regen lijkt dan even voorbij, al is het ook later volgende week nog wel licht wisselvallig.
Storm in het zuiden van Europa
Is het bij ons de regen die de aandacht trekt, in het zuidwesten van Europa was de harde wind de afgelopen dagen hoofdrolspeler. Gisteren al schreven we over hoe een groot deel van de stranden in Zuid-Spanje als gevolg van de storm enorme schade heeft opgelopen. De beelden uit het gebied zijn ronduit indrukwekkend te noemen en de autoriteiten weten nog niet hoe ze die schade, met het toeristenseizoen in aantocht, weer snel kunnen herstellen. Dat zal de komende tijd een heidens karwei worden.
De storm in het zuiden werd mede opgewekt door de sterke subtropische straalstroom, die over het gebied ligt, en op dit moment een veel noordelijkere positie dan normaal inneemt. Hierdoor is het in grote delen van Noord-Afrika, de gehele Sahara incluis, maar ook in de door extreme droogte getroffen Hoorn van Afrika veel warmer dan normaal. Er worden extreem hoge temperaturen gemeten. Het gebied strekt zich via het Midden-Oosten helemaal tot over het zuiden van Azië en de centrale delen van Siberië uit. De temperaturen zijn er dusdanig hoog dat het hele Noordelijke Halfrond nu duidelijk warmer is dan normaal. In deze situatie lijkt de komende tijd eerst maar weinig te veranderen.