Foto gemaakt door NASA - Noordelijke Atlantische Oceaan - Orkaan Martin ligt momenteel vrij noordelijk op de Atlantische Oceaan
Foto gemaakt door NASANoordelijke Atlantische OceaanOrkaan Martin ligt momenteel vrij noordelijk op de Atlantische Oceaan
Nu

Volgende week bij ons weer warmer door orkaan Martin?

Het Atlantische orkaanseizoen van 2022 was in diverse opzichten een bijzondere. Na een drietal tropische stormen aan het begin van het seizoen was het vervolgens een hele tijd stil in het Atlantische bassin, waaronder ook de Caribische Zee en de Golf van Mexico. Pas in september nam de activiteit weer toe en ook kwam het al 2 keer tot een zogeheten crossover orkaan, die de oversteek maakte van de Atlantic naar de Pacific, of andersom. De plek waar de meeste tropische stormen of orkanen gewoonlijk ontstaan, net voor de Afrikaanse westkust, was dit seizoen bovendien opvallend rustig. Ze vormden zich dit seizoen vaak veel westelijker of juist noordelijker, zoals de momenteel actieve orkaan Martin. De restanten van Martin lijken later deze week richting het noordwesten van Europa te trekken, waardoor het kwik bij ons volgende week weer hoger uit lijkt te komen, tot 16 graden in het zuiden.

Het deel van de Atlantische Oceaan net voor de Afrikaanse westkust is normaalgesproken de kraamkamer van de meeste genaamde stormen, ofwel tropische stormen en orkanen. Boven het relatief warme zeewater ontstaan daar buienclusters die onder de juiste omstandigheden verder ontwikkelen en vervolgens westwaarts de Atlantische Oceaan op bewegen, richting de centrale en westelijke delen van de Atlantische Oceaan of zelfs de Cariben of Golf van Mexico.

Koeler zeewater

Dit jaar wilde het op die plek echter nauwelijks lukken, ondanks dat de lucht er vochtig was en er boven het warme zeewater ook sprake was van veel verdamping. Toch was het zeewater op die plek, voor de Afrikaanse westkust, dit jaar regelmatig wat koeler dan normaal en daar werd natuurlijk veel over gespeculeerd. De passaatwinden bleken hier verantwoordelijk voor te zijn, omdat deze oostelijke winden sterker waren dan normaal. Koeler zeewater vanuit de diepzee welde hierdoor voor westkust van Afrika op, en dit had een sterk remmend effect.

Saharazand

Een andere reden die veel werd besproken was de grote hoeveelheid Saharazand in de lucht ten opzichte van andere jaren. Een ongeveer 3 kilometer dikke, hete, droge en zeer stoffige luchtlaag bleek de vorming van tropische systemen daar ook grotendeels tegen te houden.

Orkaan Martin

De meeste genaamde stormen vormden zich dit seizoen dan ook op andere plekken, zoals de centrale en westelijke delen van de Atlantische Oceaan, maar ook de zuidelijke Caribische Zee en de Golf van Mexico. Een enkeling vormde zich nog een stuk noordelijker, zoals de huidige orkaan Martin. Amper 48 uur geleden ontstond een paar honderd kilometer ten oosten van de Amerikaanse oostkust, ter hoogte van de staat Virginia, een buiencluster dat zich snel verder ontwikkelde tot een tropische storm. Dit 15e tropische systeem van het seizoen kreeg de naam Martin. En afgelopen nacht is Martin de 7e orkaan van het seizoen geworden.

Twee tropische systemen tegelijk actief in november

Naast orkaan Martin is in deze laatste maand van het Atlantische Orkaanseizoen ook tropische storm Lisa actief. Laatstgenoemde trekt momenteel over het zuiden van Mexico en lijkt het komende etmaal de Golf van Mexico op te trekken. Het is sinds het begin van de metingen in 1900 pas 3 keer eerder voorgekomen dat er in de maand november 2 tropische systemen tegelijk actief waren. Het Atlantische orkaanseizoen eindigt op 30 november.

Restanten Martin later richting Europa

Orkaan Martin ligt momenteel boven het open zeewater, in het gebied tussen grofweg het Oost-Canadese eiland Newfoundland en het noordelijke deel van Spanje, en trekt naar het noorden tot noordoosten, richting de wateren ten zuidoosten van Groenland. Naarmate hij boven koeler water gaat komen, zal hij geleidelijk iets afzwakken en uiteindelijk morgen later op de dag afbuigen richting Europa.

Bij ons weer warmer?

De restanten van Martin lijken begin volgende week dan het noordwesten van Europa te bereiken, waardoor er daar vooruit bij ons weer een zuidelijke wind opsteekt. Er wordt dan weer vrij zachte lucht onze kant op getransporteerd, waarmee het op basis van de huidige berekeningen het in het zuiden van ons land 17 graden kan worden.

Britta van GendtMeteoroloog