Vandaag in het zuiden regen, vanaf vrijdag herfstachtig
Een storing, die gisteren al boven het zuiden van het land kwam te liggen, is daar ook vandaag nog aanwezig. De bijbehorende wolkenzone, die warme lucht vanuit het zuiden begrenst van koelere vanuit het noorden, brengt vooral in de zuidelijke provincies regen. Verder naar het noorden is het droog en komt de zon er af en toe door. Vanaf morgen wint de koelere lucht terrein en groeien we door naar een periode met echt herfstweer.Omdat het in de zuidelijke provincies vandaag nog lange tijd doorregent, kunnen de neerslaghoeveelheden er hier en daar behoorlijk oplopen. De noordelijkste begrenzing van de regen ligt in het rivierengebied. Ten noorden daarvan blijft het overwegend droog en in de noordelijke provincies komt ook de zon er af en toe door. De wind is het zuiden noordoostelijk, in het noorden noordwestelijk en in het algemeen zwak tot matig. In de regen wordt het 16 graden, in de zon in het noorden nog 20 graden.
Vriendelijk
Vanavond en de komende nacht wordt het overal droog en zijn er enkele opklaringen. Hier en daar ontstaat mist of wordt het nevelig. De temperaturen dalen tot waarden tussen 10 en 14 graden. Mogen overdag ziet het weerbeeld er relatief vriendelijk uit. We hebben een afwisseling tussen zon en wolken en vooral in de kustgebieden kan een enkele bui vallen. Dieper het binnenland in blijft het op de meeste plaatsen droog. De noordwestelijke wind neemt wat toe, wordt vrij krachtig (kracht 5) en met middagtemperaturen van rond 18 graden is het enkele graden koeler dan voorgaande dagen.
Vanaf vrijdag schakelen we op een duidelijk herfstachtiger weerbeeld over. De noordwestenwind trekt flink aan en wordt aan zee af en toe hard, kracht 7. Verder wordt de aangevoerde lucht zo koud en onstabiel dat boven de nog warme Noordzee talrijke buien ontstaan die het land op worden geblazen. Vooral in de kustgebieden is er daarbij ook kans op onweer. De natste dagen lijken de vrijdag en de zondag te worden als ook storingen meekomen, zaterdag is er tussen de buien door wellicht meer ruimte voor de zon. De temperaturen gaan omlaag. De meeste dagen wordt het niet warmer dan tussen 14 en 17 graden, zondag blijft het kwik tussen 12 en 15 graden steken.
Hogedrukgebied
Vanaf begin volgende week komt het hogedrukgebied, dat al die tijd ten westen van de Britse eilanden heeft gelegen, langzaam dichterbij. De buien verdwijnen dan meer en meer naar de achtergrond en de zon komt er vaker door. In de nachten gaan de temperaturen nog wat verder omlaag, terwijl het overdag juist weer wat warmer kan worden. Later volgende week draait de wind naar het zuidwesten. Tegelijkertijd komen nieuwe storingen van de oceaan dichterbij. Dat is het moment waarop het weerbeeld opnieuw iets wisselvalliger wordt.