Vanaf vrijdag langere periode met ongewoon warm weer
Het mag dan vandaag even wat koeler zijn in Nederland, lang blijft de warme en vochtige lucht niet bij ons vandaan. Vanaf morgen al keren de hogere temperaturen terug en lijken we aan een langere periode te beginnen waarin het kwik bijna dagelijks tot tussen 17 en 20 graden kan oplopen. Daarmee is het veel warmer dan gebruikelijk in oktober, ook in de nachten. De zon laat zich geregeld zien, maar er vallen ook buien.Tijdens heldere omstandigheden is in de afgelopen nacht weer mist ontstaan, maar dat gebeurde op lang niet zo’n uitgebreide schaal als gisternacht. Verder was het koud, vooral in de duinpannen, zo meldt vrieskoujager Pieter Bliek. De duinpan bij Castricum aan Zee kwam om 06.40 uur op 1,5 meter hoogte tot -3,82 graden (bijna 4 graden vorst dus) en 5 minuten eerder op een hoogte van 10 centimeter tot -3,30 graden. Het is hier nu de tweede keer dat de 10 centimeter temperatuur hoger was dan die op anderhalve meter. Pieter Bliek gaat dit nader onderzoeken omdat dit eigenlijk heel ongebruikelijk is.
In de duinpan bij Santpoort vroor het om 06.00 uur op anderhalve meter 2,96 graden en op 10 centimeter werd het er om 06.35 uur -3,64 graden. In Camperduin vroor het om 04.50 uur alleen op 10 centimeter hoogte 1,56 graden, op anderhalve meter daalde de temperatuur op hetzelfde moment tot +0,46 graden. Opvallend was dat zowel de thermometer bij Castricum en Santpoort gisteravond op een hoogte van 10 centimeter even een temperatuur van precies 0,00 graden aanwezen. Landelijk waren Deelen en Twenthe het koudst met op anderhalve meter 1,3 graden. In Deelen vroor het aan de grond 1,5 graden.
Vandaag veel zon
Vandaag schijnt vandaag opnieuw de zon volop, slechts af en toe een beetje gehinderd door wat hoge sluierbewolking en in het noordoosten eerst ook wat laaghangende bewolking. Er waait een matige oostelijke wind en de temperaturen lopen vanmiddag uiteen van 14 graden in het noorden tot 17 graden, lokaal in het zuiden van het land.
Intussen nadert vanuit het zuiden de overgangszone waarachter zich warmere en veel vochtigere lucht, afkomstig vanuit het zuiden van Europa ophoudt. Vanavond en de komende nacht hebben we er nog niet mee te maken. Er zijn brede opklaringen, er ontstaat geen mist meer en op de koudste plekken in het noordoosten en oosten kan het nog tot 4 of 5 graden afkoelen. In Zeeland wordt het al niet kouder dan 12 graden.
Tegen de ochtend bereikt de eerste bewolking, horend bij de overgangszone met de warmere lucht, het zuiden. Vanaf een uur of 8 kan daar de eerste regen vallen. In het noorden en noordoosten is het droog en komt de zon er nog een tijdje door. Daar komt de regen pas later in de middag aan.
Onweer
Tijdens de regen kan een actievere bui meekomen. Op de meeste plaatsen valt tussen 3 en 7 millimeter, op een enkele plek (in zo’n fellere bui) is 15 millimeter aan regen mogelijk. Voornamelijk in het zuidwesten van het land is er daarbij ook kans op een klap onweer. De wind draait naar zuid tot zuidoost en is matig en de temperaturen lopen op tot 14 graden in het noorden en lokaal 19 graden in het zuidwesten.
Vanaf vrijdag komen we dus in een langere periode met voor de tijd van het jaar hoge temperaturen terecht. Doordat storingen passeren, piekt de temperatuur af en toe, waarna het ook weer even een fractie koeler is. Warme dagen lijken bij voorbeeld de vrijdag en de maandag te zijn. Vrijdag maakt het zuidoosten kans op temperaturen van 20 of 21 graden, maandag zou het op een enkele plek in het zuiden zelfs 22 graden kunnen worden. Dat zijn toch wel erg hoge temperaturen voor de oktobermaand.
Tussendoor ook zon
Op dagen dat een storing passeert, zoals vrijdag, zondag en volgende week bijna dagelijks, is er meer bewolking en valt regen of komt het tot buien. Omdat in de atmosfeer behoorlijk wat energie aanwezig is, zowel door de hoge temperaturen, de hoge luchtvochtigheid als de vrij hoge windsnelheden in de hogere delen van de atmosfeer, kunnen steeds ook weer onweersbuien voorkomen. Op de natste plekken lopen de neerslaghoeveelheden dan ook aardig op. Tussen de storingen door laat de zon zich steeds weer zien.