Vakantieweer: Spaanse hitte rukt op naar het noorden
De vakantiegangers in Spanje hebben te maken met extreem hoge temperaturen. Het kwik stijgt in een groot deel van Spanje bijna dagelijks tot boven 40 graden! Woensdag kwam de temperatuur op sommige plaatsen zelfs op 45 graden uit. De lucht is er wel erg droog en er staat een klein beetje wind, waardoor het iets draaglijker wordt, maar aangenaam is anders. Voorlopig blijft het daar zo heet en die hitte gaat zich komende week ook steeds verder naar het noorden toe uitbreiden, waarbij het zelfs in delen van zuidelijk Scandinavië weer zomers tot mogelijk tropisch warm wordt, met middagtemperaturen tussen 25 en 30 graden.Een groot hogedrukgebied trekt het komende weekend vanaf de Atlantische Oceaan over de Britse Eilanden het Europese vasteland op. Dat resulteert op veel plaatsen in zomers weer, met veel zon en weinig wind. Aan de zuidkant van dit hogedrukgebied ligt, boven de Atlantische Oceaan ten westen van Portugal en Spanje, een actief lagedrukgebied. Aan de voorzijde van dat lagedrukgebied wordt momenteel met een zuidelijke wind hele hete lucht vanuit Noord-Afrika het Iberisch Schiereiland ingeblazen. En in combinatie met veel zon, is het er dan ook bloedheet, met soms recordhoge temperaturen tot (ruim) 45 graden! Ook in de nachten koelt het nauwelijks af, met minimumwaarden tussen 20 en (ruim) 25 graden.
Verkoelende zeebries
Bizarre temperaturen natuurlijk en die hitte stroomt ook de oostelijke delen van buurland Portugal en het zuiden van Frankrijk regelmatig in, met ook daar soms veertig plussers. De kustregio’s in Portugal, Spanje en Zuid-Frankrijk zijn over het algemeen een stuk aangenamer, met daar ook volop zon en veelal 30 tot 35 graden, maar soms ook een verkoelend briesje vanaf zee. Vanaf het weekend stroomt die warme lucht noordwaarts, verder Europa in.
Overwegend droog
De rest van het Middellandse Zeegebied, maar ook de hele Alpenregio en de Balkanlanden, hebben ook volop zomerweer, met op grote schaal middagtemperaturen rond 30 graden. De noordkant van de Alpen zijn nu nog iets minder warm, maar ook daar stroomt de komende dagen hetere lucht binnen en het blijft er net als in het Middellandse zeegebied meest droog.
Van licht wisselvallig naar zonnig, droog en heet
De neerslag valt komende dagen vooral in de noordelijke helft van Europa, en dan met name in Scandinavië. Tussen de hitte in Zuid-Europa en het koelere, wisselvalligere Scandinavië, zit een strook met steeds droger weer. Zodra het eerdergenoemde hogedrukgebied vanaf het weekend vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden Europa intrekt, worden fronten op afstand gehouden. Zaterdag ligt de kern van het hogedrukgebied boven Engeland en een dag later, dus zondag, boven Nederland.
Na het weekend schuift het geheel verder richting het oosten van Europa, waardoor de wind in het noordwesten van Europa zuidelijk wordt en de hele warme lucht vanuit Spanje en Zuid-Frankrijk ook de rest van Frankrijk, maar ook de Britse Eilanden, de Benelux en delen van Duitsland weet te bereiken. Met flink wat ruimte voor de zon wordt het ook daar dan tropisch warm, waarbij de temperaturen regionaal gaan stijgen tot boven 35 graden, lokaal mogelijk 40 graden.
Uiterste noorden minder warm
Het oosten en noorden van Europa komen in de tweede helft van volgende week pas aan de beurt voor wat betreft de warmte. Daar is het komend weekend nog relatief koel, met veelal 20 tot 25 graden en soms een bui. Later schuift het hogedrukgebied verder naar het oosten van Europa en is er ook daar meer ruimte voor de zon en stijgen de temperaturen. Voor wat betreft Scandinavië, zijn het vooral de zuidelijke delen die ook tijdelijk gaan opwarmen. Met name Denemarken, en het zuiden van Zweden en Finland warmen op tot rond 25 graden. Het uiterste noorden van Zweden en Finland, maar ook Noorwegen blijven bewolkter en koeler.