Foto gemaakt door Raymond Hofste - Sigmaringen - Strakblauw en tropisch warm in Zuid-Duitsland
Foto gemaakt door Raymond HofsteSigmaringenStrakblauw en tropisch warm in Zuid-Duitsland
Nu

Vakantieweer: heel Europa bakt

Nee, Nederland is bepaald niet de enige plek waar het warm is. Op de meeste Europese vakantiebestemmingen zindert de zomer voort. Slechts een paar plekken kunnen nog op wat koelte of een fikse bui rekenen.

Het vakantieweer voor vrijdag zie je in deze video, daaronder kijken we in het artikel wat verder vooruit:

De zomer dendert onverminderd door. Vandaag gaat een koufront de temperatuur bij ons een beetje temperen, en wanneer dat front verder Europa in trekt komen ook daar de temperaturen even wat lager uit. Maar het is allemaal van korte duur en bovendien zijn er ook landen waar de hitte ononderbroken voortduurt.

Het langgerekte front komt vanaf morgen verticaal over Europa te liggen, en strekt zich dan grofweg uit van Zuid Frankrijk tot Finland. De dunne lijn schuift de dagen daarna geleidelijk naar oostelijke richting, zodat op veel plekken eventjes een bui valt. Hoe verder landinwaarts, hoe heviger die buien kunnen uitpakken.

Buien over Duitsland en Tsjechië, ook Zuid-Zweden

De komende dagen zijn bovengenoemde landen de plekken waar deze buienlijn langskomt en het tijdelijk even nat wordt. Ze zijn ook weer redelijk snel verdwenen, en dan is het in deze gebieden eventjes wat koeler. Met ‘koel’ hebben we het over temperaturen tussen 22 en 25 graden. Als de buien voorbij zijn, zien we hier al snel de zon weer ruimschoots doorbreken en komende week lopen de temperaturen alweer op.

Alpenregio

Ook de Alpen krijgen de komende dagen met pittige buien te maken. Zoals bekend kan het in de bergen soms flink spoken. Zware onweersbuien zijn te verwachten, maar de verschillen tussen het ene dal en een dal verderop kunnen heel groot zijn. In Zwitserland, Oostenrijk en Noord-Italië komen het hele weekend dit soort buien voor. Daarna lijkt het ook hier weer te stabiliseren, wordt het vaker zonnig en valt er slechts af en toe nog een losse regenbui. En inderdaad, ook hier lopen de temperaturen in de loop van komende week weer op.

Pieken gesloten

Wil je dat aangrijpen om eens een flinke piek te beklimmen, let dan wel even op: een aantal populaire bergroutes zijn onlangs afgesloten; al veel eerder in het jaar dan normaal. Het gaat bijvoorbeeld om routes over de Mont Blanc, de Matterhorn en ook op de Jungfrau zijn bergtochten voor het eerst sinds een eeuw afgeblazen. Het is al zo lang te warm, dat sneeuw en gletsjers er alarmerend slecht aan toe zijn en het heel gevaarlijk is om je daar nog te begeven. Loskomende stenen, schuivend ijs: onlangs kwamen er nog 11 mensen om het leven in de Italiaanse Alpen bij zo’n ongeluk.

Frankrijk

Buiten de Alpen heeft de rest van Frankrijk de komende week weinig te vrezen, behalve warmte misschien. Net als bij ons trekt er morgen die lijn met regen- en onweersbuien over, maar daarna gebeurt er in het hele land nauwelijks nog iets. Strakblauwe luchten en weer hard oplopende temperaturen. Over een paar dagen zit het hele land alweer boven de 30 graden, met in de meer zuidelijke regio’s uitschieters richting 37 of 38 graden. In de loop van volgende week is er in het zuiden wel eens kans op een lokale bui, maar het lijkt vooralsnog weinig voor te stellen. Bakken en braden over het algemeen.

Spanje en Portugal

Moeten we het hier nog over hebben? Ook de komende tijd is het op het Iberisch schiereiland bijna alleen maar zonnig, droog en heet. Nog altijd zijn temperaturen tussen 35 en 40 graden hier aan de orde van de dag. Alleen de Pyreneeën, en de bergen langs de noordkust van Spanje, kunnen de komende dagen nog een paar buien verwachten. Aan de Portugese kust blijft het bij wat bewolking af en toe. Verder staat hier weinig anders dan zon en warmte op het menu.

Zuidoost-Europa

In Griekenland en Turkije geldt min of meer hetzelfde; het blijft er zonnig en heet. Al is in Griekenland komende week nog wel een lokale bui mogelijk. Voor Kroatië geldt dat al helemaal, en zelfs het kurkdroge Italië maakt in de loop van komende week goeie kans op een paar kleinere buitjes. Buiten die paar druppels op de gloeiende plaat, blijft het hier verder voornamelijk zonnig en warm.

Noordwest-Europa

Is het dan nog ergens écht nat of op z’n minst wisselvallig? Jawel. Gelukkig hebben altijd het uiterste noordwesten nog. Door al die hogedrukgebieden worden de oceaanstoringen zo ver weggedrukt, dat ze eigenlijk alleen nog het randje van het continent bereiken. Terwijl Engeland deze zomer, en ook komende week, vrolijk meedraait met het warme, zonnige weer, staan Schotland en Noorwegen ook hartje zomer tenminste nog garant voor wisselvallig, of soms kletsnat weer. Maar ook hier is het niet alleen maar grijs en nat. Er zijn ook flinke zonnige perioden en ook hier komen de temperaturen op zo'n zonnige dag nog wel eens aan 20 graden of meer.

Aan Denemarken, ook een populair vakantieland, gaan die storingen meestal net voorbij, maar daar ‘profiteer’ je tegelijkertijd wel van de koelere lucht. Vanaf het weekend is het daar voortdurend redelijk zonnig weer, maar dan met goed behapbare temperaturen van 20 tot 25 graden.

Dorien BouwmanMediameteoroloog