Uitdagende omstandigheden in veel wintersportgebieden
Voor veel wintersporters, die hun bestemming in de Franse of aan de noordzijde van de Zwitserse en de Oostenrijkse Alpen hebben gekozen, is het deze kerstperiode wel even schrikken. Op de hogere pistes mag er dan voldoende sneeuw zijn, in de dalen is het groen en steken de dalafdalingen als witte strepen fel tegen hun omgeving af. Beter is het aan de zuidkant, waar de regen van pas zijn vernietigende werk niet heeft gedaan.Want het was vooral de regen, die in de aanloop naar de kerstdagen aan de noordzijde van de Alpen in ruime mate en tot op grote hoogte viel, die veel van de sneeuw, die oorspronkelijk echt wel was gevallen, weer deed smelten. Daarmee ontstond het beeld zoals we dat nu aan de noordkant van de Alpen tegenkomen. In de middelgebergten in Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Tsjechië is het nog een stukje erger.
Zuidwestenwinden
Net als in Nederland, is de wind ook in de meeste wintersportgebieden de komende dagen zuidwestelijk. Vooral tijdens het komende weekeinde, waarin de jaarwisseling valt, worden erg hoge temperaturen verwacht. Aan de noordkant van de Alpen kan het nulgradenniveau tot boven 3000 meter oplopen. In de dalen kan het dan zomaar 10 tot 15 graden worden. Trekt over de Franse en Zwitserse Alpen morgen (vrijdag) eerst nog een storing, die daar vooral in de hogere delen boven 1500 tot 2000 meter wat verse sneeuw kan brengen, in het weekend lijkt het op de meeste plaatsen droog te blijven en komt de zon erdoor. Het is dan een hogedrukgebied dat de teugels in handen heeft en langere tijd blijft liggen.
Nieuwe kansen op wat sneeuw aan de noordkant van de Alpen doen zich voor als op maandag en dinsdag even wat koudere lucht vanuit het westnoordwesten tegen de bergen aan botst. Grote hoeveelheden worden ook dan niet verwacht en de rest van de komende week lijkt het vaak droge, zonnige en ook zachte hogedrukweer aan te houden.
Ook Pyreneeën vaak droog en zacht
Ook in de Pyreneeën kan morgen (vrijdag) en in de periode rond maandag in de hogere delen wat sneeuw vallen (vooral in de westelijke helft) maar verder is het er droog en net als in de Alpen erg zacht. Nu liggen de meeste skigebieden in de Pyreneeën al erg hoog, dus lijkt het voor de sneeuwsituatie daar niet meteen heel veel uit te maken. Ook daar geldt echter dat als het te warm is en er geen neerslag valt, de boel toch penibeler wordt. Hetzelfde zie je in de in het zuiden van Spanje gelegen Sierra Nevada, waar op dit moment dermate weinig sneeuw ligt dat slechts een handjevol van de beschikbare pistes open is.
Nog veel somberder is de sneeuwsituatie natuurlijk in de middelgebergten dichtbij huis. In het Sauerland wordt wel geskied, maar dan op kunstsneeuw van vaak matige kwaliteit en ook lang niet alle liften zijn open. In de Ardennen zijn er geen wintersportmogelijkheden en in de middelgebergten in Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Tsjechië zijn de wintersportgebieden wel open, maar hebben ze de beschikking over veel minder pistes dan normaal.
Echte verandering nog niet op komst
Net als bij ons is het ook in de meeste skigebieden wachten op een echte verandering in het weerpatroon van dit moment. Zolang de zachte zuidwestelijke stroming in tact blijft, tussen lagedrukgebieden op de Oceaan en hogedrukgebieden boven het Europese continent, hoeven we een verbetering niet te verwachten. En op basis van de huidige berekeningen zit zo’n verschuiving er op korte termijn ook niet in en zal het echt nog wel een poosje duren. Maar ooit komt de benodigde verandering natuurlijk wel.