Tweederde van jullie vindt 19 graden binnen warm zat
Het kabinet adviseerde onlangs aan ons allemaal om de verwarming op maximaal 19 graden te zetten. Volgen we dat advies een beetje op? Dit zeiden de bezoekers van weer.nl.Je had de verwarming echt wel nodig, de afgelopen dagen. Het weer tijdens de looptijd van deze poll hield zo’n beetje het midden tussen winter en herfst. Regelmatig kwam de maximumtemperatuur niet eens aan de 10 graden, en ’s nachts vroor het nog wel eens. Dan wil je toch echt wel een beetje stoken.
Daar tegenover staan natuurlijk de torenhoge energieprijzen die iedereen nu wel begint te voelen. De Russische invasie van Oekraïne is nog maar weer eens een reden om meer energie te besparen. Daarom moedigt de overheid ons aan om minder energie te gebruiken, en één van de manieren om dat te doen is de verwarming lager te zetten. Ook bedrijven doen mee; in veel kantoorpanden staat de verwarming continu onnodig hoog. Een kamertemperatuur van 19 graden is eigenlijk warm zat. Toch?
Wat vonden de bezoekers van weer.nl? Een week lang stond er hierover een poll op onze site, en konden alle bezoekers stemmen wat ze vonden van die 19 graden maximaal. Wat in elk geval bleek, was dat men er wel mee bezig is. Maar liefst 4500 mensen brachten hun stem uit.
Trui
En wat bleek? Een behoorlijk meerderheid, namelijk 40% van de stemmers, vond het een uitstekend idee om tot maximaal 19 graden te stoken. Het antwoord “Goed idee. Ik doe gewoon een extra trui aan als ik het koud krijg” werd door bijna 1800 mensen aangeklikt. Een iets minder overtuigde, maar toch instemmende optie, was: “Ik ga proberen om hem af en toe wat lager te zetten.” Dit antwoord kon op 20 procent van de stemmen rekenen. Dat is toch nog 1 op de 5 mensen. Voegen we deze twee antwoorden samen, dan heb je toch al 60 procent van de mensen die hartstikke positief tegenover dit idee staan.
Bekijk het maar
Tussen deze twee opties in eindigde een nogal tegenoversteld antwoord. Met 31 procent van de stemmen, toch nog een behoorlijk aandeel, koos dus bijna 1 op de 3 stemmers voor het antwoord: “Wat een onzin. Ik ga geen kou lijden in mijn eigen huis.” Tja, je kunt je natuurlijk afvragen of je 19 graden als ‘kou’ kunt bestempelen. En of zo’n maatregel ‘onzin’ is valt ook ernstig te betwijfelen. Maar goed: dit is waar 1389 mensen voor gingen.
De kleinste groep in de poll gaf wel te kennen dat het op zich een goed idee was, maar wilde er toch niet aan: de optie “Het is wel beter, maar ik ben nogal een koukleum, dus nee” kreeg 9 procent van de stemmen.
Flinke besparing
Heel grof gezegd is de verhouding dus 60:40, in het voordeel van de 19 graden trui-aantrekkers. Tweederde van de mensen doet dus al lekker mee. Die besparen dus energie en geld. Want kijk eens, hoeveel een kleine aanpassing al oplevert:
* Als je de verwarming 1 graad lager zet dan je gewend bent, bespaar je gemiddeld 120 euro per jaar.
* Als je de verwarming ’s nachts op 15 graden zet, bespaar je al gauw 125 euro per jaar. Doe je dat een uur voordat je gaat slapen, gaat er nog eens 25 euro extra van je rekening af.
(Bron: Milieudefensie)
Of ga voor 18
Als dat je nog niet overtuigt… Je hoeft echt niet in één klap in de kou te gaan zitten, je kunt jezelf er langzaam aan wennen. Er is een grote groep mensen die zelfs niet warmer dan 18 graden gaan (waaronder ondergetekende) en heus niet de hele dag met drie truien rondlopen. Het is maar waar je lichaam op ingesteld is, en die ‘instelling’ kun je heel makkelijk aanpassen. Even wennen en langzaam afbouwen qua temperatuur is dus mogelijk, maar je kunt jezelf ook helpen door je brein voor de gek te houden. Bijvoorbeeld: als je een kaarsje aan hebt binnen, associëren jouw hersenen dat al meteen met warmte, en je zult je minder koud voelen. Echt, probeer het maar eens!
En mocht je er nog steeds niet aan willen: komende week loopt de temperatuur buiten ook weer lekker op. Dan hoef je helemaal nauwelijks meer te stoken.