Twee tropische stormen actief, bij ons houden zuidenwinden aan
Het orkaanseizoen in de Atlantische sector is zijn laatste maand ingegaan, en er is meteen weer activiteit. Zowel in de buurt van Midden-Amerika als op de Oceaan is een tropische storm actief. Bij Midden-Amerika gaat het om tropische storm Lisa, die de komende nacht in Belize aan land gaat, op de Oceaan om tropische storm Martin.Lisa is al enkele dagen geleden ontstaan. De verwachting is dat de storm, die al op het randje van orkaankracht zit, nog net orkaanstatus zal bereiken voordat ze vanavond (lokale tijd), of vannacht (Nederlandse tijd) in Belize aan land zal gaan. Ook de landen in de directe omgeving, zoals Guatemala, Honduras en het zuiden van Mexico krijgen met de uitwerkingen van de storm te maken. Zodra de kern van Lisa boven het land is, neemt de wind rond de kern snel af, en zijn het vooral de regens die voor grote overlast zorgen.
Lisa
De verwachting is dat Lisa boven het vasteland van Midden-Amerika een bocht naar het noorden zal maken, om uiteindelijk boven de Golf van Mexico uit te komen. Op dat moment is er al niet meer dan tropische depressie van over. Omdat de omstandigheden dan niet meer heel gunstig te zijn voor hernieuwde ontwikkeling van Lisa, wordt verwacht dat de restanten van de storm boven de Golf van Mexico vrij snel zullen uitdoven.
Tropische storm Martin is op de centrale delen van de Oceaan ontstaan, ver ten westen van de Azoren. Hoewel Martin boven zeewater van slechts 25 graden ligt, eigenlijk te laag voor de ontwikkeling van een tropisch systeem, zorgt kou in de lucht boven de storm ervoor dat het systeem wel snel tot een orkaan ontwikkelt. Een lang leven is de orkaan echter niet beschoren. Hij trekt naar het noorden en dringt steeds koudere gebieden binnen. Daarbij vormt Martin zich snel tot een ‘gewoon’ lagedrukgebied om. Het wordt een groot en sterk lagedrukgebied, een lagedrukgebied ook dat ervoor verantwoordelijk is dat de verwachting bij ons er voor komende vrijdag steeds weer anders uitziet.
Zuidelijke stromingen
De grote lijn voor Nederland is dat, ook al lijkt het er even op dat de wind de komende dagen wat vaker uit het zuidwesten en vrijdag zelfs even westen waait, we voorlopig aan de zuidelijke stromingen die we al zo lang hebben, blijven vastgeklonken. Na een korte daling van de temperatuur, vanaf vrijdag en in het komende weekend, wordt het volgende week dan ook weer erg zacht voor de tijd van het jaar, met temperaturen die bijna dagelijks op 15 of 16 graden uitkomen. Normaal is overdag 11 of 12 graden.
De lagedrukgebieden op de Oceaan, mede gevoed door het lagedrukgebied dat uit de restanten van Martin ontstaat, zorgen er boven het Europese continent voor dat de luchtdruk hoog blijft. Volgende week vormt zich zelfs een bijzonder sterk en warmbloedig hogedrukgebied. Vanaf maandag houdt het de meeste storingen bij ons tegen. Er breekt een droge periode aan, de wind waait vanuit het zuiden en met een beetje zon erbij doet het weerbeeld sommige dagen opnieuw onwerkelijk aan voor november.
Wordt het later wel kouder?
Het mag dan zo zijn dat veel berekeningen voor de langere termijn al een tijdje een omslag naar kouder weer met oostenwind en dalende temperaturen laten zien, in de berekeningen voor de middellange termijn is daar weinig van terug te vinden. Wat dat betreft, doet het nu alweer een beetje aan dezelfde periode, vorig jaar denken. Ook toen werd, voornamelijk op de langere termijn, regelmatig met koudere berekeningen geschermd, maar kwam er, als het puntje bij het paaltje kwam, altijd een zachte variant naar boven.