Tropische storm Karl op weg naar Mexico
Nadat orkaan Julia eerder deze week over Centraal-Amerika trok en daar veel schade en overlast bracht (minstens 28 mensen in Nicaragua, El Salvador, Honduras en Guatemala kwamen om het leven), is boven de Golf van Mexico een nieuwe tropische storm ontstaan; Karl. Van deze storm wordt verwacht dat hij de komende dagen langzaam zuid- tot zuidwestwaarts trekt en in Zuidwest-Mexico aan land zal gaan.Terwijl Julia eerst van oost naar west van de Golf van Mexico over Nicaragua naar de Stille Oceaan trok en daar van orkaankracht tot een tropische storm afnam, kwam de storm vanuit het zuidwesten later in Guatemala opnieuw aan land. In de tussentijd kreeg Centraal-Amerika vooral met de bijbehorende regen te maken. Overstromingen en aardverschuivingen waren ervan het gevolg. Hierbij kwamen meerdere mensen om het leven.
Restant Julia
Inmiddels is van Julia niet meer dan een restant over, dat zich net ten westen van het smalle zuidelijke deel van Mexico boven de Stille Oceaan bevindt. Het National Hurricane Center in Miami houdt het restant nog wel in de gaten, omdat het zich de komende dagen weer iets zou kunnen ontwikkelen, maar een nieuwe storm wordt vooralsnog niet verwacht. Wel brengt het restant in het zuiden van Mexico nog steeds flinke buien.
Karl boven de Golf van Mexico
Misschien niet geheel toevallig is precies aan de andere kant van dit smalle deel van Mexico boven de Golf van Mexico wel een nieuwe tropische storm ontstaan, die de naam Karl heeft gekregen. Het kan zomaar zijn dat de restanten van Julia hierbij ook nog van invloed zijn geweest. Karl ligt nu boven de Golf van Mexico min of meer stil.
Geleidelijk minder sterk
Rond de kern van de stom worden windsnelheden tot zo’n 90 kilometer per uur gemeten en nog wat sterkere windvlagen. Omdat de omstandigheden in het gebied waar de storm zich bevindt niet bijdragen aan een verdere ontwikkeling, wordt verwacht fat Karl op zijn weg naar het zuiden van Mexico geleidelijk minder sterk zal worden. Niet zozeer de wind, als wel de regen vormt een bedreiging voor het gebied waar hij morgen of vroeg op zaterdag aan land komt. Later op zaterdag of zondag lost Karl dan weer op.
Verre Oosten ook relatief rustig
Zodra Karl van de weerkaart verdwenen is, lijkt de rust in de Atlantische sector dus terug te keren. Aan de andere kant van de wereld, in het Verre Oosten en op de Stille Oceaan is het ook relatief kalm. De Joint Typhoon Warning Center volgt weliswaar enkele buienclusters, maar tyfoons zijn er nog niet uit gegroeid. Ten oosten van het Amerikaanse eiland Guam bevindt zich wel een tropische depressie, maar ook die ontwikkelt zich nauwelijks.