Foto gemaakt door Joyce Derksen (archief) - Doornenburg
Foto gemaakt door Joyce Derksen (archief)Doornenburg
Nu

Toch een buitje op Bevrijdingsdag

Tot voor kort zag de verwachting voor 5 mei er bijzonder vriendelijk uit, maar de laatste dagen zijn de kaarten wat bijgesteld. We gaan het toch niet helemaal droog houden op Bevrijdingsdag. Waar gaan die buien vallen?

Veel mensen hebben vakantie, er komt een feestdag aan, en daarbij staat niets ons meer in de weg om ook daadwerkelijk een feestje te vieren. Nu Bevrijdingsdag weer als vanouds gevierd kan worden, zou het helemaal perfect zijn als het weer een beetje meewerkt. Nog steeds ziet het er bepaald niet slecht uit, maar het blijft niet op elk Bevrijdingsfeestje droog.

In de nacht naar donderdag zien we in het hele land al langzaam wat meer bewolking binnentrekken. Het zijn de restanten van een oud front, waar qua neerslag niet zo veel meer van over is, maar waardoor we wel wat meer bewolking over ons heen krijgen. Het kan zijn dat hieruit nog op een enkele plek een klein spetterbuitje uit valt op de donderdagochtend, maar veel zal dat niet voorstellen.

Meer dan dagelijkse gang

Op de ochtend van Bevrijdingsdag ziet er verder vrij vriendelijk uit. De zon breekt ook goed door en op veruit de meeste plaatsen is het droog. Wind staat er nog altijd nauwelijks en na een niet al te koude nacht worden de temperaturen al snel vrij aangenaam. In de middag lijkt er dan wel iets te ontstaan. We zien steeds meer stapelwolken; de zogenaamde ‘dagelijkse gang’ die we de laatste tijd heel vaak zien. Maar ook trekt er, wat we noemen, een klein troglijntje over. Kort gezegd is dat een knikje in de isobaren, en daarmee ontstaat er toch wat meer onstabiliteit boven ons hoofd. In die zone rondom dat lijntje kunnen vooral buien ontstaan.

In het midden

Vanaf het begin van de middag gaat die lijn van west naar oost over het land trekken. De eerste buitje zou je dan in de westelijke provincies moeten vallen, maar het is de vraag of de buien dan al genoeg ontwikkeld zijn. Die ontwikkeling gebeurt voornamelijk boven land, dus het is waarschijnlijker dat de buien iets verder landinwaarts gaan vallen. Ook geholpen door die stapelwolken die ontstaan. Het is ook daarom dat nu de meeste buien in het binnenland verwacht worden.

Daarna trekt de 'neerslagzone' natuurlijk verder oostwaarts. We zitten dan alweer aan het eind van de middag het koelt weer wat af en daarmee gaat ook de activiteit van de buien weer wat verminderen. Dus ook aan de oostkant van het land heb je in de loop van de dag een goeie kans dat er ergens een buitje valt, maar hoogstwaarschijnlijk zullen dat kleinere of kortstondiger exemplaren zijn.

Waar is het droog?

Blijft het ook ergens helemaal droog? Zeker. Eigenlijk langs de hele kustlijn heb je een flinke kans dat het de hele dag droog blijft. Voor het uiterste noorden staan zelfs 10 tot 11 zonuren op het programma, dus er zijn zeker plekken waar het gewoon een prachtig zonnige Bevrijdingsdag wordt. Zit je verder landinwaarts, dan heb je dus met meer bewolking en een buienkans te maken.

Maar laten we nou niet alleen maar focussen op die nattigheid. We kunnen beter zeggen dat veruit het grootste deel van de dag droog verloopt, dat er ondanks die paar kortstondige buien ook ruimte voor de zon is. Er zijn zelfs nog steeds berekeningen die het helemaal droog laten blijven. De temperaturen bij dit alles zijn ook nog altijd heel aardig op peil met zo’n 14 tot 19 graden. Die paar buitjes kunnen we er best bij hebben. Fijne Bevrijdingsdag!

Dorien BouwmanMediameteoroloog