Steeds meer mega-accu’s in Nederland: grootste batterij tot nu toe in gebruik
Afgelopen donderdag is in Flevoland een grote batterij met een capaciteit van 48 MWh in gebruik genomen. De zogeheten Buffalo-batterij, die door het bedrijf GIGA Storage is geproduceerd, is de grootste batterij in Nederland tot nu toe en bevindt zich samen met de oudere batterij GIGA Rhino naast het windmolenpark Neushoorntocht.De nieuwe batterij is een volgende stap in de energietransitie. De batterij kan op de momenten wanneer de productie van zonne- en windenergie piekt, deze duurzaam opgewekte energie opslaan. Op momenten waarop de opbrengst van zonne- en windenergie lager ligt, kan deze batterij de stroom weer afvoeren naar het elektriciteitsnet.
CO2 besparing
Op deze manier zorgen batterijen zoals de GIGA Buffalo voor meer balans in het stroomnet. Omdat overvloedige duurzame energie nu langer vast kan worden gehouden, betekent het ook dat er minder energie nodig is uit fossiele bronnen zoals gas en kolen. Op deze manier kan de batterij 8.500 ton CO2 besparing per jaar opleveren. Daarbij maken grote batterijen ook ruimte voor nieuwe afnemers op het elektriciteitsnet, doordat de batterijen het bestaande stroomnet kunnen ondersteunen.
Stroom voor 9000 huishoudens
Op jaarbasis kan de batterij 30.000 megawattuur opslaan, wat vergelijkbaar is met het jaarlijkse energieverbruik van zo’n 9000 huishoudens. De opslagcapaciteit ligt 6x hoger dan de GIGA Rhino batterij.
Steeds vaker meer duurzame stroomproductie dan stroomvraag
Opslag van energie is nog een van de ‘missing links’ in de energietransitie. De productie van duurzame stroom groeit exponentieel. Afgelopen voorjaar werd voor het eerst even 100% van het nationale stroomverbruik met duurzame energie opgewekt. Daarna volgde dit jaar nog een aantal momenten waarop zonne- en windenergie samen goed waren voor meer stroomopbrengst dan landelijk verbruikt werd.
Nu is het nog uitzonderlijk en kortdurend wanneer de duurzame elektriciteitsproductie de vraag overschrijdt. In de toekomst zal dit echter eerder regel dan uitzondering zijn op zon- en windrijke dagen. Het probleem is de variabiliteit: de zon schijnt niet altijd, en de wind is niet constant. En dus moet er een oplossing komen om de overproductie aan duurzame energie op zon- en windrijke dagen op te slaan, om deze stroom vervolgens weer vrij te geven wanneer de elektriciteitsopbrengst van zonne- en windinstallaties lager ligt.
Batterijen zoals de GIGA Storage kunnen een oplossing zijn. Natuurlijk is deze batterij nog maar een kleine stap om de variabiliteit van duurzame energie op te vangen, maar elke stap is er één.
Bronnen: solarmagazine.nl, flevoland.nl