Schonere lucht leidt tot… meer orkanen!
Net zoals stoppen met roken onbedoelde bijeffecten kan hebben, zoals gewichtstoename en meer stress, kan ook het schoner maken van de lucht tot ongewenste gevolgen leiden. Zo blijkt het schoner (lees vrijer van stof) maken van de lucht op het Noordelijk Halfrond tot een toename van het aantal orkanen te hebben geleid, zo laten de resultaten van een studie zien die op 11 mei in het blad Science Advances is gepubliceerd.Op de noordelijke helft van de Atlantische Oceaan leidde een afnamen van aerosolen in de lucht met 50 procent tot een toename in het aantal tropische systemen met 33 procent. Tegelijkertijd was een toename van de aerosolen in de lucht in India en in China met 40 procent er de oorzaak van dat op het westelijke deel van de noordelijke Grote Oceaan zo’n 14 procent minder tropische systemen ontstonden. CNN berichtte over dit onderzoek.
Verband ligt voor de hand
Hoewel de resultaten van het onderzoek opvallend zijn, ligt het verband ook wel voor de hand. Aerosolen zijn, in tegenstelling tot broeikasgassen, microscopisch kleine stofdeeltjes die in de lucht hangen. Ze komen onder meer vrij bij de uitstoot van rook. Vroeger zat de lucht er in ons deel van de wereld vol mee, bij voorbeeld omdat nog zoveel steenkool werd gestookt. In China en in India is dat nog steeds zo. We kennen allemaal wel de beelden van daar, met een door de smog in de lucht soms bijna verduisterde zon.
Daar waar broeikasgassen warmte van de zon absorberen en de lucht daardoor warmer maken, reflecteren aerosolen het licht van de zon en laten de lucht wat afkoelen. Op plaatsen waar er veel aerosolen in de lucht zitten, is het dus wat kouder dan op plekken met een schone lucht. In ons deel van de wereld en in Amerika is al vanaf de jaren zestig zwaar ingezet op het schoner maken van de lucht, omdat zoveel mensen ziek werden van vieze lucht. De genomen maatregelen hebben effect gehad; onze lucht is nu veel schoner en gezonder. Een gevolg is nu dat de zon meer schijnt en dat het ook, doordat de zon meer is gaan schijnen, wat warmer is geworden. Bovenop het broeikaseffect. Ook de zeeën absorberen door deze ontwikkeling meer zonnewarmte. En zo kunnen meer orkanen ontstaan. Aan de andere van de wereld bij India en China zie je juist het omgekeerde gebeuren.
Positieve effecten van schone lucht overwegen
Aha, zullen veel mensen nu zeggen. Dat het warmer wordt op aarde heeft dus helemaal niet met broeikaseffect, maar met de schonere lucht te maken? Het antwoord is: voor een heel klein deel wel. Het effect van de schonere lucht op de stijging van de temperaturen op aarde is echter wel veel kleiner dan dat van broeikasgassen. Zouden we dan moeten stoppen met het schoner maken van de lucht? Ook dat lijkt geen goed plan. De positieve effecten ervan op onze gezondheid en het milieu tellen veel zwaarder dan het negatieve effect van extra temperatuurstijging en meer orkanen. Het is hetzelfde als met het roken: stoppen met roken is nog altijd veel beter dan doorgaan, zelfs als je wat zwaarder wordt en meer last van stress hebt. Zo is het met vervuilde lucht ook. Leven in gebieden met smog is zo mogelijk nog ongezonder dan roken en bekort je leven met nog meer jaren.
Intussen zijn ook de eerste verwachtingen voor het nieuwe orkaanseizoen alweer naar buiten gekomen. Ze wijzen opnieuw op een actief seizoen. Onder andere door de invloed van La Niña, die haar derde jaar in gaat, worden dit jaar 21 tropische systemen met naam verwacht, 8 orkanen en 4 ‘major hurricanes’. Lees hier meer over die verwachting.