Foto gemaakt door Joint Tyfoon Warning Center - Zuid-Chinese Zee - Tropische storm Nalgae lijkt de komende dagen verder uit te groeien tot een tyfoon.
Foto gemaakt door Joint Tyfoon Warning CenterZuid-Chinese ZeeTropische storm Nalgae lijkt de komende dagen verder uit te groeien tot een tyfoon.
Nu

Potentiële tyfoon Nalgae verder richting Chinese zuidkust

Afgelopen weekend trok de 22e genaamde storm van het huidige Pacifische Tyfoon seizoen, tropische storm Nalgae, over de Filipijnen. Met name het zuidelijke deel van de regio Luzon werd zwaar getroffen, met een nog steeds oplopend aantal dodelijke slachtoffers. Nalgae trekt de komende dagen verder richting de Chinese zuidkust en lijkt onderweg tijdelijk een tyfoon te worden, met verwachte gemiddelde windsnelheden van 140 kilometer per uur en nog zwaardere windstoten. Aan de andere kant van de wereld, in het Caribische gebied, is er nu ook een storm in ontwikkeling - ‘Fifteen’. In kracht toenemend trekt deze storm richting Belize en Mexico, om net voor de kust van Belize mogelijk uit te groeien tot een orkaan. Is er dan weer kans op een crossover of oversteek?

In tegenstelling tot de orkaanseizoenen in zowel het Atlantische als het Pacifische bassin, die beiden lopen van begin juni tot eind november, duurt het Pacifische Tyfoon seizoen eigenlijk het hele jaar. Ook hier ontstaan de meeste genaamde stormen echter wel in bijna dezelfde periode, tussen mei en oktober. Inmiddels staat de teller in het westelijke deel van de Pacific nu al op 23 genaamde stormen, want ten oosten van de zuidelijke Filipijnen is inmiddels ook weer een tropische storm ontstaan, Banyan (of Queenie). Van al deze genaamde stormen zijn er dit jaar tot nu toe 10 uitgegroeid tot een tyfoon, waarvan Hinnamnor en Noru de zwaarste waren; beiden categorie 5 op de schaal van Saffir Simpson.

Potentiële tyfoon

Tropische storm Nalgae ligt na het passeren van de Filipijnen nu boven het open zeewater van de Zuid-Chinese Zee en trekt met een noord- tot noordwestelijke koers richting de Chinese zuidkust. Op basis van de huidige verwachting groeit Nalgae later vandaag verder uit tot een tyfoon, maar bevindt zich dan nog steeds boven open zeewater. De buien en windvelden die met de tyfoon gepaard gaan, reiken echter tot soms wel honderden kilometers rondom de kern van de storm. In vooral het noorden van de Filipijnen, en later ook Taiwan en het zuiden van China, gelden de komende dagen dan ook vele waarschuwingen voor zwaar weer.

Ook Hong Kong gevoelig voor buien en veel wind

Net voor de Chinese kust lijkt Nalgae dinsdag vervolgens weer iets af te zwakken en buigt dan af naar het westen, richting het Chinese eiland Hainan. Hoewel Nalgae dan al minder sterk is, blijft de Chinese zuidkust gevoelig voor veel wind en regen, waaronder ook Hong Kong.

Buiencluster Fifteen

Aan de andere kant van de wereld zijn alle ogen nu gericht op het ontwikkelende buiencluster ‘Fifteen’, dat iets ten zuidoosten van het Caribische eiland Jamaica actief is. Later vandaag lijkt dit buiencluster boven het warme water van de Caribische Zee verder uit te groeien tot een tropische storm. Naar verwachting ligt het geheel woensdag boven het azuurblauwe water voor de kust van Belize en lijkt dan nog een tandje in kracht toe te nemen, mogelijk tot een orkaan in de eerste categorie op de schaal van Saffir Simpson. Met verwachte gemiddelde windsnelheden rond 130 kilometer per uur trekt de potentiële orkaan vervolgens over Belize en later het noorden van Guatemala.

Mogelijke oversteek?

Op basis van de huidige berekeningen lijkt hij boven het zuiden van Mexico, maar toch alweer dichtbij de Pacifische kust, af te zwakken. Er is dus een kleine kans dat deze orkaan ook weer de oversteek weet te maken van het Atlantische bassin naar het Pacifische bassin, net zoals orkaan Bonnie aan het begin van het Atlantische seizoen. In oktober van dit jaar maakte ook orkaan Julia de oversteek, maar dan vanuit het Pacifische bassin naar het Atlantische. Mocht dit nu weer gebeuren, zou het de derde keer binnen het seizoen zijn dat een orkaan een oversteek van de ene zee naar de andere maakt, en dat is heel bijzonder.

Britta van GendtMeteoroloog