Orkanen zorgen woensdag voor vorming neerslaggebied in onze omgeving
Gedurende de tweede helft van dinsdag en woensdag ontstaat er een neerslaggebied in onze omgeving. Het is nog even de vraag in hoeverre dit neerslaggebied ons gaat bereiken, maar vooral het zuiden van het land krijgt hiermee te maken. De neerslag, behorend bij een front dat zich in onze omgeving vormt, wordt bijzonder genoeg indirect veroorzaakt door orkanen Earl en Danielle.Neerslag wordt in onze omgeving vaak veroorzaakt door fronten. Fronten zijn simpelweg plekken waar verschillende luchtmassa’s elkaar tegenkomen. Zo wordt bij een koufront warmere lucht verdreven door koudere lucht. Bij een warmtefront gebeurt het omgekeerde. De precieze processen bij een warmte- en koufront verschillen een beetje, maar altijd komt de koelere lucht onder de warmere lucht terecht.
De warmere (en vaak vochtigere) lucht stijgt dus, komt hoger in de atmosfeer terecht, koelt af en vormt wolken en regen. Vaak zien we dit proces van de vorming van fronten (met een moeilijk woord ook wel ‘frontogenese’ genoemd) tegelijk of vlak na het vormen van een lagedrukgebied gebeuren. Aan de westzijde van een laag wordt vaak koude lucht vanuit het noorden aangevoerd, aan de oostzijde juist warme lucht vanuit het zuiden. Een typisch lagedrukgebied met een warmte- en koufront komt zo tot stand. Meestal gebeurt dit boven de Atlantische Oceaan, ruim voordat het lagedrukgebied bij ons aankomt.
Front indirect veroorzaakt door orkanen
Komende week zien we echter een ongebruikelijkere manier waarop een front kan vormen. Om uit te leggen hoe dit tot stand komt, moeten we eerst even terug in de tijd. De afgelopen dagen was er sprake van twee orkanen, welke nu geleidelijk het weer in Europa beginnen te beïnvloeden.
De restanten van orkaan Danielle trekken richting Spanje en gaan daar voor flink wat (broodnodige) neerslag zorgen. Orkaan Earl maakte de afgelopen dagen de transitie naar een ‘normaal’ lagedrukgebied en trok naar de omgeving van Newfoundland.
Warme en koude lucht botsen
Laatstgenoemde orkaan(restanten) zorgde voor de aanvoer van een flinke portie warme lucht richting het noorden. De aanvoer van deze warme lucht helpt bij de totstandbrenging van een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. En als gevolg van dit hogedrukgebied ten westen van ons, wordt tussen dinsdag en woensdag een noordelijke stroming van aan Nova Zembla tot aan onze omgeving in stand gezet. Met die noordelijke stroming wordt voor de tijd van het jaar behoorlijk koude lucht aangevoerd.
Tegelijkertijd brengen die restanten van orkaan Danielle boven de omgeving van Spanje een zuidelijke stroming tot stand, die ook tot aan onze omgeving reikt. Met die zuidelijke stroming wordt vanzelfsprekend vrij warme lucht aangevoerd. Het gevolg: de luchtmassa’s komen rond onze omgeving in ‘botsing’.
Veel neerslag in het zuiden?
Als gevolg van die botsing van de luchtmassa’s, ontstaat er dus een front. En op dat front ontstaat een flink neerslaggebied. In eerdere berekeningen van de weermodellen leek dat neerslaggebied later op dinsdag en op woensdag precies over Midden- en Zuid-Nederland te vormen, in de laatste runs zit dat iets zuidelijker, ergens tussen Noord-Frankrijk en Zuid-Nederland. België lijkt dus sowieso met de neerslag te maken te gaan krijgen, of dat in Nederland het geval is, is nog maar de vraag.
Het zuiden van Nederland lijkt in ieder geval een goede kans op de neerslag te maken. Omdat het temperatuurverschil tussen de luchtmassa’s zo groot is en de warme lucht vanuit het zuiden ook behoorlijk vochtig is, kan het neerslaggebied vrij intens uitpakken. In de kern van het neerslaggebied is 20-50 mm neerslag mogelijk, maar mogelijk krijgt Nederland dus slechts een staartje mee.
Omslag naar kouder weertype
Of de neerslag ons nou wel of niet bereikt, in de loop van woensdag komen wij aan de koude kant van het front terecht. De wind klapt om naar het noordwesten en trekt aan, de buienkans neemt toe en het wordt gevoelig kouder.