Organisatoren winterspelen gaan geen uitdaging uit de weg
De Olympische Winterspelen van Peking 2022 gaan aanstaande vrijdag van start met de openingsceremonie. Alles wordt er uit de kast gehaald om van het evenement, middenin de coronapandemie, een succes te maken. Ook het weer moest worden getemd. Omdat Peking en de wintersportgebieden in de bergen ten noordwesten van de stad in de winter vrijwel geen neerslag krijgen, zijn enorme hoeveelheden kunstsneeuw gemaakt.Peking, de Chinese hoofdstad met bijna 22 miljoen inwoners, bevindt zich in het noordoosten van China. De twee wintersprotgebieden, waar onder meer de Alpine onderdelen worden afgewerkt, liggen ten noordwesten van de stad in de bergen. Zhangjiakou, de Olympische zone het verst bij Peking vandaan, ligt tegen de Chinese muur aan. Om snel van Peking naar de andere locaties heen en weer te kunnen reizen, is een hogesnelheidslijn aangelegd.
Warm landklimaat
Peking ligt op ongeveer 40 graden noorderbreedte en kent een warm landklimaat. De lentes komen er vroeg op gang en in de zomer kunnen de temperaturen er soms tot boven 40 graden stijgen. Dat is ook de natste periode van het jaar. Het leeuwendeel van de jaarlijkse gemiddeld 572 millimeter aan regen valt dan ook in de zomermaanden. Toen de Olympische Zomerspelen in 2008 in Peking werden gehouden, was dat ook goed zichtbaar. Onder meer tijdens de wielerwedstrijden regende het af en toe zo hard dat sommige renners er bijna onderkoeld van raakten.
De winter in Peking is kort, maar ijzig. Vooral in januari komen de temperaturen er nauwelijks boven nul en vriest het in de nachten gemiddeld 8 of 9 graden. De laagst gemeten temperatuur ooit bedraagt er -27,4 graden, gemeten in de februarimaand, precies even laag als het kouderecord van Nederland. Gemiddeld zie je de temperaturen in februari alweer oplopen. In de nachten vriest het nog om en nabij 6 graden, overdag wordt het alweer 4 of 5 graden boven nul.
Nauwelijks neerslag
Neerslag valt er in de winter vrijwel niet, gemiddeld slechts 5 millimeter. Dit is ook mooi te zien tijdens de vele voorbeschouwingen op de Spelen, die ook in Nederland op televisie te volgen zijn. Het is in Peking op dit moment prachtig weer met veel zon, maar dus ook lage temperaturen. Het water in de stad is bedekt met ijs en veel mensen zijn aan het schaatsen. Nu en dan slaat de luchtverontreiniging in de grote stad toe, maar omdat met het oog op de Spelen allerlei maatregelen zijn genomen, is de luchtkwaliteit er vrij goed en zie je vaak de blauwe lucht.
Op de weerkaart zien we een hogedrukgebied ten noorden van Peking. Noordoostelijke wind voeren droge en koude lucht aan, afkomstig vanuit Siberië. De omgeving van Peking is dermate droog dat zich in het voorjaar zelfs zandstormen kunnen voordoen, waarvan het stof boven de stad komt te hangen en de zon dan soms een tijdje afschermt. Qua temperatuur en landschap is het geen enkel probleem om de Winterspelen in en om Peking te houden, de grote uitdaging zit in de sneeuw.
Enorme hoeveelheden kunstsneeuw
Omdat er tijdens de wintermaanden nauwelijks neerslag valt en de vanuit Siberië aangevoerde lucht gortdroog is, ligt er in de bergen vrijwel geen sneeuw. Sneeuw is wel nodig om alle evenementen te kunnen afwerken. Maanden geleden is dan ook al begonnen met de productie van enorme hoeveelheden kunstsneeuw en inmiddels liggen alle locaties er piekfijn bij. Op de pistes ligt meer dan voldoende sneeuw, maar ze liggen wel vaak in een omgeving zonder echte wintersfeer.
Beide Alpine locaties schatten in totaal 1,9 miljoen kubieke meter water voor de productie van kunstsneeuw te hebben gebruikt, vergelijkbaar met de inhoud van 1100 Olympische zwembaden. Na de Spelen smelt die sneeuw weg en stroomt het water de valleien in het gebied in. Het is water dat door de bewoners gebruikt kan worden en dat er anders niet was geweest.
Weer ziet er goed uit
Het weer in Peking ziet er de komende tijd goed uit. In de stad vriest het in de nachten tussen 5 en 10 graden, overdag komt het kwik er een paar graden boven nul. In de wintersportlocaties ten noordwesten van de stad zal het meestal kouder zijn. Daarbij schijnt de zon vaak, drijft af en toe ook wat bewolking over en blijft het droog. Vooral in de bergen kan een stevige noordoostenwind waaien. In het verloop van de Spelen zal het langzaam iets warmer worden, door de stijgende zon.