Opnieuw drukte Saharazand de temperaturen
Opnieuw was het afgelopen zaterdag, de warmste dag van dit jaar tot nu toe, een wolk met Saharazand die ervoor zorgde dat we in Nederland niet de hoge temperaturen haalden, die op grond van de modelberekeningen wel verwacht mochten worden. Het zand in de lucht had overigens niet alleen bij ons, maar ook in andere landen gevolgen. Zo bleven de temperaturen ook in Frankrijk, hoewel ze er extreem hoog waren, in het algemeen toch enkele graden lager dan in de ergste scenario’s was verwacht.Het zag er in de modelberekeningen allemaal indrukwekkend uit. In een langgerekte strook van Noord-Spanje, via de westelijke helft van Frankrijk naar België, het zuidoosten van Nederland en Duitsland werden extreme temperaturen verwacht. Sommige berekeningen kwamen in het uiterste noorden van Spanje, in de hoek met Zuidwest-Frankrijk bij Biarritz op een enkele plek aan de voet van de bergen op 47 graden uit. In het westen van Frankrijk werd meer dan 45 graden berekend en in België en in Zuid-Limburg hadden we op 36, misschien lokaal wel 37 graden moeten kunnen uitkomen. In Duitsland werd op diverse plaatsen een temperaturen van (iets) boven 40 graden verwacht.
Minder extreem
De werkelijkheid was nog steeds extreem, maar minder extreem dan mogelijk geacht. De reden hiervoor is waarschijnlijk geweest dat met de hete lucht, die inderdaad vanuit de Sahara afkomstig was en via Spanje naar onze omgeving was gekomen, een flinke wolk Saharazand meekwam. Dat was in de loop van vrijdag, toen de warmste lucht vanuit het zuiden Nederland bereikte, al goed te zien en zaterdag helemaal.
Nu waren de temperatuurverschillen hoe dan ook behoorlijk groot. In het noorden – en met name op de Wadden – hield de noordelijke tot noordoostelijke wind de temperatuur beneden 20 graden. In de zuidoostelijke helft van het land werd het nog (ruim) 30 graden. Maar de 33,9 graden, die als hoogte temperatuur in het Limburgse Ell werd gemeten, bleef toch ver bij de grens van 35 graden vandaan, laat staan dat het 36 of 37 graden werd. In Frankrijk werd het op de warmste plaats 43,2 graden, ook duidelijk onder de lokaal verwachte 46 graden. In Spanje gebeurde hetzelfde. Daar kwam het kwik net boven 43 graden uit, maar bleef de verwachte lokale 45 graden achterwege. In Duitsland werd het geen 40, maar lokaal uiteindelijk wel iets meer dan 39 graden.
In maart gebeurde het ook
Het is niet de eerste keer dit jaar dat een temperatuurverwachting de mist in gaat, vanwege een wolk Saharastof in de lucht. Eerder al gebeurde dat op 16 maart. Toen leek het erop dat de temperatuur in het zuiden van Nederland tot lokaal 20 graden kon stijgen, in een golf met warme lucht vanuit het zuiden, ook toen afkomstig vanuit de Sahara. De wolk met Saharastof, die daarmee vanuit het zuiden het land binnenkwam, was nog dichter dan die van afgelopen zaterdag 18 juni. Het stof hing zo hoog dat zich er omheen veel hoge bewolking vormde waarachter de zon in de loop van de dag helemaal verdween. Het werd daardoor in het zuiden niet 18 tot 20 graden, zoals gedacht, maar slechts 13 of 14 graden.
Zo kan het Saharastof stof dus op meerdere manieren invloed hebben op het weer. Niet alleen wordt de temperatuur erdoor gedrukt, omdat het stof in de lucht een deel van de straling van de zon tegenhoudt en terugkaatst, ook kunnen zich rond de stofdeeltjes wolkenvelden vormen die het weer een ander karakter geven dan verwacht. Verder kan het stof, als er uit de bewolking wat regen valt, ook op de grond en allerlei objecten (zoals auto’s) terechtkomen. Dat gebeurde in maart, maar ook in het afgelopen weekend.
Komende dagen geen Saharazand
Voor de komende dagen, die warm en morgen in het binnenland zelfs tropisch verlopen, wordt geen Saharastof verwacht. Dat maakt de temperatuurverwachting makkelijker.