Operatie afkoeling is begonnen
Of je het nu zalig vond of juist hels, de hitte van gisteren wordt weer even verdreven. Het kost wat tijd, maar dan kunnen de airco's en ventilatoren weer uit.Het was op z’n zachtst gezegd een bijzondere dag gisteren. 38, 39, bijna 40 graden zelfs. Terwijl de een puffend zat te hopen dat het snel voorbij was, vonden anderen het eigenlijk wel lekker. Mocht je nog even willen terugblikken op de hoogtepunten en bijzonderheden, lees dan ons liveblog nog eens terug die we op die zinderende dag bijhielden.
Over naar vandaag. Ook interessant zat, al was het alleen maar omdat de afkoeling er echt aan komt. 'Koel' is vandaag wel een relatief begrip. Ja, de maximumtemperaturen liggen vandaag een stuk lager dan gisteren – dat kan ook bijna niet anders – maar echt aangenaam zal het nog lang niet overal zijn. Nog steeds rollen er vanmiddag maxima boven de 30 graden uit en bovendien gaat de luchtvochtigheid flink omhoog. Het gaat dus allemaal nogal langzaam. Maar: we zijn al begonnen.
Stap 1: Wind
De reden dat die extreme hitte ons kon bereiken, was natuurlijk de wind die ineens even uit zuidoostelijke richting kwam. Inmiddels is de wind gedraaid naar zuidwest en sinds vanochtend vroeg zie je al dat dat op steeds meer plekken gebeurt. Vanuit het zuidwesten wordt een stuk koelere lucht onze kant op geblazen. Vooral vanochtend waait het vrij stevig, matig tot krachtig, en het verschil met die warme, föhn-achtige wind van gisteren is heel goed voelbaar. In het noordoosten verandert de windrichting als laatste; een groot deel van de ochtend zit men daar nog wél in behoorlijk warme lucht.
Stap 2: Eerste buien
Vanuit dat zelfde zuidwesten zien we nog meer aankomen. Een koufront – wat klinkt dat lekker – gaat over ons land trekken. De bijbehorende bewolking loopt vanochtend steeds verder het land in en inmiddels vallen in de zuidelijke provincies de eerste buien. Er kan al een klap onweer bij voorkomen, maar nog niet op grote schaal. Het ziet er ook naar uit dat deze buien onderweg naar het noordoosten wat gaan uitdoven, dus nog steeds komt lang niet iedereen aan de beurt en de zon komt er ook nog wel goed door.
Stap 3: Koudere lucht
Vervolgens trekt het koufront verder, zodat het hele land uiteindelijk in de koelere lucht terecht komt. Maar voor die tijd is het langs de oostgrens alsnog ruim 30 graden geworden. Met die veel hogere luchtvochtigheid daarbij is dat toch niet echt aangenaam of verkoelend te noemen. Vooral aan die kant komt dat later.
Stap 4: Zwaardere buien
Tegen de avond trekt dan een volgende buienzone ons land in. Gedurende de avond en de nacht trekken die langzaam van zuid naar noord, en hier kunnen behoorlijk pittige exemplaren bij zitten. Er zitten fikse onweersbuien bij, er kunnen windstoten omheen zitten en er zou ook hagel naar beneden kunnen komen. Het zijn losse buien, dus niet overal krijg je de volle laag, maar er gaan plekken zijn waar veel neerslag in korte tijd gaat vallen. Het zwaartepunt lijkt in de noordoosthoek van het land te liggen, al zijn de modellen het er nog niet helemaal over eens.
Bijkomend nadeel is wel dat alle bijbehorende bewolking er ook voor zorgt dat de temperatuur in de nacht ook nog niet echt lekker kan dalen. Buiten de buien om is er niet veel wind en de minimumtemperaturen zijn nog steeds niet om over naar huis te schrijven. We komen op de meeste plaatsen niet lager dan 17 of 18 graden.
Stap 5: De echte koelte
Het blijft niet bij de avond en de nacht wat betreft de buien: ook donderdag hebben we daar nog een groot deel van de dag mee te maken. In het uiterste zuiden is het al gauw voorbij, maar verder naar het noorden zorgt een klein lagedrukgebiedje ervoor dat het hele buiencomplex nog wat boven ons land blijft ronddraaien en soms weer wat kan activeren. Zo kunnen de neerslaghoeveelheden lokaal in de tientallen millimeters lopen. Ondertussen is het dan natuurlijk ook flink bewolkt en met een naar noordwest draaiende wind warmt het niet veel meer op. De maximumtemperaturen liggen tussen 19 en 24 graden op donderdag, en dat zijn voor de meesten van ons toch een stuk bruikbaardere temperaturen. Doorluchten maar!