Op naar twee uitzonderlijke warme dagen
We gaan in Nederland een paar uitzonderlijke dagen tegemoet. Niet alleen is het vanaf vandaag een aantal dagen voluit zonnig, ook krijgen we met de hete lucht te maken, die al veel langer boven het zuiden van Europa aanwezig is en daar tot langdurige hittegolven, vele natuurbranden en grote overlast heeft geleid. In Nederland lijkt het vooral morgen en dinsdag uitzonderlijk warm te worden. Woensdag wordt de warmte verdrongen en is er kans op een enkele (fikse) onweersbui.Brenger van het hete weer is een hogedrukgebied dat via Nederland naar Duitsland trekt. Een lagedrukgebied, dat de afgelopen tijd steeds ten westen van Portugal heeft gelegen, trekt naar het noorden. Tussen deze twee systemen in steekt boven het westen van Europa een zuidelijke tot zuidoostelijk wind op, die de hete lucht boven Zuid-Europa in beweging brengt. Via Frankrijk stroomt de hitte naar het noorden om morgen en dinsdag ook bij ons aan te komen.
Vandaag gaat het nog wel
Vandaag is het allemaal nog te doen. Onder de vleugels van het hogedrukgebied is er veel zon en maar weinig wind. In de hogere deken van de atmosfeer drijft af en toe wat dunne bewolking over, in het noorden soms ook wat dikker (vooral vanochtend). Verder is er maar weinig wind. We komen uit een koude nacht, in het binnenland is de temperatuur plaatselijk tot 5,7 graden gedaald, aan de grond werd het op de Vliegbasis Twenthe bij Enschede zelfs 0,5 graden. Net geen vorst dus.
De temperatuur loopt vandaag snel op. Omdat in de kustgebieden al snel een zeewind opsteekt, wordt de temperatuurstijging daar wat afgeremd. Daar wordt het tussen 21 en 23 graden. In het zuiden kan het plaatselijk 28, mogelijk 29 graden worden.
Morgen al zeer warm
Vanavond blijft het nog lang warm, vannacht kan het in het oosten en noordoosten plaatselijk toch weer tot een graad of 10 afkoelen, vooral omdat de bodem op dit moment zo droog is. Morgen schijnt de zon opnieuw volop. Omdat de bovenlucht gedurende de dag alleen maar warmer wordt, valt de maximumtemperatuur pas laat op de dag, mogelijk aan het begin van de avond. Het kwik stijgt op de Wadden tot ongeveer 27 graden, in het midden van het land wordt het 33 graden en in het zuiden kan het kwik lokaal tot iets boven 35 graden oplopen. Daarmee lijkt het morgen al een bijzonder warme dag te zijn. Er steekt een zwakke tot matige zuidelijke wind op.
Na een opnieuw warme avond daalt de temperatuur in de nacht naar dinsdag nog opmerkelijk ver. In het noordoosten en oosten kan het kwik nog tot een graad of 12 komen, in het binnenland komt de temperatuur op een graad of 15 uit. In het zuidwesten lijkt het een stuk warmer te blijven, in Zeeland lijkt de temperatuur deels boven 20 graden te blijven; een tropennacht dus.
Dinsdag lokaal 40 graden
Dinsdag krijgen we het klapstuk van de warmte. Lagen de verschillende modelberekeningen voor die dag de afgelopen tijd ver uit elkaar, met tussen 36 en lokaal zelfs 44 of 45 graden, inmiddels zijn ze naar elkaar toe gekropen, op een niveau dat net iets onder de recordwaarden van 25 juli 2019 lijkt te blijven. Toen werd het in Gilze-Rijen 40,7 graden (het huidige nationale hitterecord) en in De Bilt 37,5 graden. Het wordt spannend om te zien of de temperatuur ergens in Nederland nog de 40 graden aantikt, in België lijkt de kans daarop een stukje groter.
Bij zonnig weer wordt het dinsdag wel snel warm. Rond het middaguur moet het op veel plaatsen al tropisch zijn. Uiteindelijk lijkt het kwik overal, en dus ook op de Wadden, tot boven 30 graden op te lopen. De stranden doen, doordat er een matige zuidoostenwind opsteekt, ook volop mee. In het binnenland kan het op uitgebreide schaal (ruim) boven 35 graden worden, in het zuiden stijgt het kwik tot 38 of 39 graden. De grootste kans op 40 graden (net aan) maken Zeeuws-Vlaanderen en het westen van Brabant. Mogelijk doet Zuid-Limburg ook mee. Het wordt hoe dan ook een zeldzaam warme dag, met in België op meer plaatsen 40 graden of iets hoger. Zoals het er nu naar uitziet, blijft het hitterecord van Gilze-Rijen staan. Voor De Bilt wordt het nog spannend om te zien waar we uitkomen.
Woensdag minder warm
Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag is het nog erg warm, met in de nacht temperaturen die moeite hebben om beneden 25 graden te komen. Uiteindelijk lukt dat wel. Tegen de ochtend dringt vanuit het zuidwesten een koufront het land binnen.
Op de overgangslijn draait de wind van zuidoost naar zuidwest en vanaf dat moment dringt minder warme lucht het land binnen. Er is daarbij kans op een regen- of onweersbui, vooral in het oosten van het land en dat zou dan woensdagochtend zijn. In de middag breekt de zon weer door, wel afgewisseld door stapelwolken. Nog steeds kan een enkele bui vallen, mogelijk met onweer. Het lijkt echter niet grootschalig te gebeuren. Er steekt een wat vlagerige zuidwestenwind op en het wordt van west naar oost 23 tot 28 graden. Mogelijk wordt het in het zuidoosten nog net een keer 30 graden.
Vanaf donderdag aangenaam
Donderdag, vrijdag en zaterdag lijkt een nieuw hogedrukgebied in onze buurt te komen. De wind draait naar richtingen tussen noord en oost en we krijgen een weerbeeld dat uit een afwisseling van zonnige perioden en stapelwolken bestaat, Het blijft dan eigenlijk overal droog. Terwijl het in de nachten weer een stuk koeler lijkt te worden, komt het kwik overdag nog steeds op waarden tussen 21 en 26 graden uit, met de grootste kans op zomerse temperaturen in het zuidoosten.