Op hol geslagen straalstroom stuurt stormen Dudley en Eunice op ons af
De atmosfeer boven de Oceaan en boven ons deel van Europa schiet de komende dagen in de hoogste versnelling. Niet alleen levert dat ons een flinke bak met regen op, de kans op een paar stormen wordt ook steeds groter. Donderdag en vrijdag kan het al zover zijn, dan komen achtereenvolgens stormen Dudley en Eunice op ons af. Het is daarbij niet alleen de reguliere wind die we in de gaten moeten houden, maar het zijn ook de windstoten die aandacht vragen. Want met name die kunnen ook diep landinwaarts optreden. Ook de waterstanden zijn een punt van zorg, omdat de stormen met een springtij samenvallen.Het verhaal van de winter van 2022 is dat van de poolwervel, een straalstroom in de stratosfeer die het noordpoolgebied omsluit. Al in december was die poolwervel veel sterker dan normaal, maar toen was de invloed ervan op het weer in de troposfeer eronder, de luchtlaag waarin wij leven en ons weer zich afspeelt, nog niet zo groot. In de stratosfeer is er maar weinig lucht (de lucht is er ijl) en het duurt wel even voordat een draaiing daar de veel loggere troposfeer eronder (waarin bijna alle lucht zit) in beweging krijgt. Omdat de poolwervel sindsdien alleen nog maar sterker is geworden en er inmiddels veel meer tijd is verstreken, lukt dat nu veel beter.
In de troposfeer zelf zijn die geleidelijke veranderingen intussen niet onopgemerkt gebleven. Filosofeerden we in december nog over het al dan niet tot Nederland doordringen van koude lucht die de Scandinavische landen een koude winterstart bezorgde, in januari was al wel duidelijk dat de hogedrukgebieden, die het weer bij ons nog wel vaak in de greep hadden, ten zuiden van Nederland zouden blijven. En nu de februarimaand ongeveer halverwege is, zien we dat die hogedrukgebieden inmiddels zover naar het zuiden zijn teruggedrongen, dat we in Nederland de komende tijd volledig blootgesteld kunnen worden aan een op hol geslagen straalstroom.
Meer dan 300 kilometer per uur
Want een sterke straalstroom krijgen we, de komende dagen. Vooral vanaf woensdag maakt hij indruk en ligt dan snaarstrak van Newfoundland, over de Oceaan naar Ierland, onze omgeving en dan verder Europa in. Op een hoogte van 10 kilometer lopen de windsnelheden geregeld tot boven 300 kilometer per uur op en mogelijk nog wel meer. Donderdag en vrijdag zijn daarbij dagen waarop het ook bij ons kan gaan stormen. De twee stormen die dan op ons afkomen, hebben ook al namen: voor donderdag staat de passage van Dudley (één van de door het Britse publiek aangedragen namen voor stormdepressies) op het programma, vrijdag komt Eunice, vernoemd naar een onderzoeker van het KNMI. Het is na Corrie de tweede storm met een Nederlandse naam die voorbij komt.
Eigenlijk begint de onrustige en natte periode dinsdagmiddag al, als een eerste gebied met intensieve regen vanuit het westen het land binnenkomt. Met de wind valt het dan nog wel mee, maar tot en met woensdagochtend kan al behoorlijk wat regen vallen.
Donderdag Dudley
Daarna is het even wat rustiger, totdat woensdagavond een volgend gebied met regen het land binnentrekt, horend bij een lagedrukgebied dat ten noorden van Schotland langs, over de Noordzee richting Denemarken trekt. Aan zijn zuidflank bevindt zich een groot windveld dat onze omgeving woensdagavond al bereikt. In de loop van de nacht naar donderdag steekt aan zee een stormachtige westenwind op, kracht 8. Later is aan de westkust en in het Waddengebied een westerstorm mogelijk, kracht 9, met windvlagen tot ruim 100 kilometer per uur. De zware windstoten kunnen tot diep in het binnenland voorkomen. Later op donderdag neemt de wind vanuit het zuidwesten geleidelijk af.
Eunice ontstaat later op woensdag op de Oceaan ten noorden van de Azoren en trekt vervolgens met een noodgang verder naar het oostnoordoosten om eerst Ierland en daarna het Verenigd Koninkrijk te passeren. Daar kan het, op basis van de koers zoals die nu door het Europese model wordt berekend, vrijdagochtend al tot heftig stormweer komen, met in de kustgebieden een zware, hier en daar zeer zware storm en windvlagen tot lokaal 150 kilometer per uur. Ook in het binnenland en zeker in de hogere delen zou de wind op dat moment flink kunnen toeslaan.
Onzekerheid over koers Eunice
Van de twee grote weermodellen op aarde, het Europese ECMWF en het Amerikaanse GFS, berekent het Europese voor de depressie van aanstaande vrijdag op dit moment vervolgens de meest noordelijke koers. Het zwaarste windveld voor Nederland lijkt daarmee vooralsnog op de Noordzee te blijven. Vooral in het noorden van het land kan het dan alsnog gaan stormen, met in het Waddengebied een windkracht 9 tot 10 en windvlagen ruim boven 100 kilometer per uur, maar verder naar het zuiden toe zou de impact ervan wellicht nog mee kunnen vallen.
In het geval het Amerikaanse model het met zijn nu berekende koers bij het recht eind heeft, wordt het gebied in Nederland dat met stormweer te maken krijgt een stuk groter. Dan kan aan de gehele kust een windkracht 9 tot 10 komen te staan, met windvlagen ver in de 100 kilometer per uur en is ook het gebied in het binnenland dat met zware en mogelijk zeer zware windstoten te maken krijgt nog een stuk groter. In potentie is Eunice vrijdag als storm een stuk zwaarder dan Dudley op donderdag, maar van de uiteindelijke koers zal afhangen of het ook bij ons zo zal zijn. We zitten er bij Weer.NL de komende dagen bovenop en blijven je dagelijks op de hoogte houden.