Onweerskansen komende week
Veel zonneschijn en oplopende temperaturen; dit weekend en komende week hebben we te maken met zomerse taferelen. Hand in hand met de oplopende temperaturen neemt komende week de kans op onweersbuien toe. Vooral maandag en de tweede helft van komende week kunnen verspreid over het land stevige buien voorkomen met kans op onweer. In dit artikel gaan we in op de weerssituatie van nu en hoe deze de komende week evolueert. Vervolgens bespreken we de onweerskansen in meer detail.Vandaag is het flink zonnig. De dunne sluierbewolking die hier en daar overtrekt en wat vriendelijke stapelwolkjes die vooral in het binnenland voorkomen doen daar niks aan af. Op de meeste plekken komt de maximumtemperatuur boven de 20 graden uit, in het zuidoosten loopt de temperatuur lokaal op tot 24 graden. Daarmee is het al een stuk warmer dan gisteren.
Dit warme weer hebben we te danken aan een hogedrukgebied dat zich vanuit het zuiden over ons land uitbreidde. Zaten we gisteren nog ten noorden van dat hoog in een wat koelere, westelijke aanvoer, daar hebben we nu, onder de kern van het hoog, te maken met een warmere luchtmassa. Er staat nauwelijks wind uit variabele richting. Morgen (zondag) trekt het hoog verder naar het noorden. De wind draait dan naar het zuidoosten en daarmee wordt het alleen maar warmer. Het blijft waarschijnlijk nog droog en de temperatuur kan in het zuiden tot lokaal 28 graden stijgen.
De ingrediënten voor onweer
In Groot-Brittannië en delen van Frankrijk zien we voor morgen al enkele regen- en onweerbuien in de verwachting staan. Dit komt omdat de weerssituatie hier iets anders is. De lucht onderin de atmosfeer is net een fractie vochtiger, maar nog belangrijker, onderin de lucht vindt hier wat convergentie plaats: oftewel, de lucht stroomt onderin de atmosfeer op een bepaalde plek naar elkaar toe. De lucht 'botst' dan en wordt gedwongen om te stijgen.
Bovenin de atmosfeer is het koeler, dus door de stijging van het luchtpakketje komt het in een koudere omgeving terecht. In een koudere omgeving kan de lucht minder waterdamp bevatten, dus condenseert het vocht in het luchtpakketje. Voilà, wolken vormen zich en omdat het temperatuurverschil tussen het onderste en bovenste deel van de troposfeer zo groot is, groeien deze wolken uit tot grote hoogte en ontstaan dus onweersbuien.
Bij ons komt het morgen nog niet tot buien, en dit komt omdat de kern van het hogedrukgebied nog dicht bij ons in de buurt ligt. In de kern van een hogedrukgebied zie je juist dalende luchtbewegingen en divergentie aan de grond, wat dus leidt tot onderdrukking van buienvorming.
Maandag stevige onweersbuien
Het hogedrukgebied trekt in de loop van zondag wel steeds verder weg, waardoor in de nacht naar maandag mogelijk een buitje voorkomt in het zuidwesten van het land. Maandag is het hogedrukgebied de grip op onze omgeving kwijt en bereikt de vochtige lucht ook ons land. Er trekt een covergentiezone over het land, en dus is er volop sprake van stijgende luchtbewegingen. Doordat er meer bewolking aanwezig is wordt het niet meer zo warm als op de zondag, maar in combinatie met de vochtige lucht kan het desondanks een beetje broeierig aanvoelen.
In de ochtend is al kans op een bui met lokaal een klap onweer, maar in de middag, wanneer het aardoppervlak flink is opgewarmd, gaan meer buien ontstaan. Vooral in het binnenland en dan met name het zuidoosten kunnen stevige buien voorkomen met kans op hagel, onweer en veel neerslag in korte tijd. Zeer lokaal kan 20-30 mm neerslag vallen.
Dinsdag en woensdag droger
Dinsdag neemt een hogedrukgebied het tijdelijk weer even over, waardoor de zon flink schijnt en wolken- en buienvorming onderdrukt worden. Op woensdag trekt het hogedrukgebied naar het oosten en komen we in een zuidelijke stroming terecht, waarmee opnieuw warmere lucht aangevoerd wordt. Nog altijd schijnt de zon dan flink. Woensdag wordt waarschijnlijk de warmste dag van de week met in het zuiden mogelijk de eerste lokale tropische dag (maximumtemperatuur van 30 graden of meer) van het jaar. De kans op een bui is nog altijd vrij klein, al valt het niet helemaal uit te sluiten dat zich in de loop van de middag of avond een onweersbui voordoet.
Tweede helft komende week toenemende kans op (stevige) onweersbuien
Richting het weekend lijken lagedrukgebieden het dan definitief over te nemen van de hogedrukgebieden. Het wordt niet meer zo warm als op de woensdag, maar op donderdag zijn nog steeds op uitgebreide schaal temperaturen van meer dan 25 graden mogelijk. De atmosfeer wordt een stuk onstabieler en dynamischer van opbouw, waardoor de kans op onweersbuien flink toeneemt.
Details zijn op deze termijn nog niet te geven, maar vooralsnog lijkt de focus voor onweersbuien donderdag op de tweede helft van de middag en avond te liggen en de kans op onweer lijkt dan vooral groot in het binnenland. Ook op vrijdag is de kans op stevige buien groot.
Volgens de huidige verwachtingen is de atmosfeer op deze dagen (en vooral vrijdag) een stuk dynamischer dan op maandag. Vooral op vrijdag lijkt veel windschering (verandering van de windrichting en windsnelheid met de hoogte) aanwezig te zijn. Wanneer veel windschering aanwezig is kunnen onweersbuien zich beter organiseren. Dit heeft als gevolg dat de levensduur van deze buien langer is en de buien feller uit kunnen pakken. De kans op gevaarlijke randverschijnselen zoals zware windstoten en grote hagel neemt dan ook toe.
Zoals gezegd vallen details op deze termijn nog niet te geven, maar het algemene beeld is duidelijk. Het wordt morgen en de komende week (zomers) warm met vaak ook veel ruimte voor de zon. Op maandag is daarbij kans op onweersbuien, dinsdag en woensdag lijkt het overwegend droog te zijn en donderdag en vrijdag neemt de kans op onweersbuien weer toe, en die buien kunnen in potentie zwaarder uit pakken dan de buien op maandag.
Volgend weekend: buien en koeler
Komend weekend lijkt het wisselvallig te worden. Nog altijd is er kans op een bui met mogelijk een klap onweer, maar omdat de wind meer een noordcomponent krijgt, wordt het een stuk minder warm met maxima rond of iets onder de 20 graden. Daarmee zullen de buien ook minder hevig uitpakken dan de dagen ervoor het geval is.