Omgeving van Buffalo verzinkt in epische laag sneeuw
Terwijl we het in Nederland afgelopen zondag hier en daar in Overijssel met 3 tot 4 centimeter aan sneeuw moesten doen, waren delen van de VS het afgelopen weekend het toneel van wat daar al een historische sneeuwstorm wordt genoemd.In de omgeving van de Amerikaanse stad Buffalo kwam hier en daar (Orchard Park) in drie dagen tijd een laag sneeuw van rond 2 meter omlaag. Boosdoener was een onafzienbare rij aan sneeuwbuien, die vanaf het Eriemeer naar het oosten kwam en de epische sneeuwlaag dumpte. De beelden waren ronduit spectaculair. Het hele landschap verzonk in de sneeuw. Complete gebieden sneeuwden in, op straat was er voor het verkeer (inclusief vele zware vrachtwagens) geen doorkomen aan. De hulpdiensten stonden met hun handen in het haar. Als er zoveel sneeuw valt, waar moet je dan beginnen met opruimen?
‘Thundersnow’
Intussen beleefden de meteorologen de tijd van hun leven. Veel ‘extreme weather meteorologists’ trokken erop uit om met het van hen bekende enthousiasme van de gebeurtenissen verslag te doen. Als het dan tijdens de buien ook nog eens onweerde en ze het woord ‘thundersnow’ in de mond konden nemen, ging het dak er helemaal af.
Koude lucht heeft de afgelopen tijd grote delen van Noord-Amerika veroverd. Grote delen van Canada hadden er al mee te maken, nu geldt dat ook voor de VS en zeker voor de noordelijke delen. In de buurt van Buffalo liggen de Grote Meren, de stad zelf ligt aan de oostpunt van het Eriemeer. Eigenlijk zijn de Grote Meren stuk voor stuk binnenzeeën, met korte rivieren aan elkaar verbonden. Eén zo’n rivier stort bij de stad Niagara Falls van een klif en vormt daar de Niagara watervallen, niet ver van de stad Buffalo.
Buffalo en omgeving
Omdat de watertemperatuur van het water in het Eriemeer in deze tijd van het jaar nog relatief hoog is, vormt het meer de ideale voedingsbodem voor sneeuwbuien, zeker als zeer koude, Arctische lucht over het water strijkt, zoals de afgelopen dagen gebeurde. Dan ontstaat een oneindige stoet aan sneeuwbuien, die op de plaats waar ze overtrekken grote hoeveelheden sneeuw kunnen achterlaten. Op basis van de windrichting van de laatste dagen - westelijk tot zuidwestelijk – waren het onder meer Buffalo en omgeving die de volle laag kregen. En dat hebben de inwoners van die gebieden de laatste tijd gemerkt.
Ook in Nederland komen dergelijke situaties wel eens voor. We kennen allemaal de buienclusters die in het najaar en de winter op ons af kunnen komen als de wind eens noordwestelijk is en koude lucht wordt aangevoerd. Door de interactie met het veel warmere Noordzeewater ontstaan dan buien die in de noordwestenwind het land opkomen. Daar kan in de winter ook hagel bijzitten, onweer en ook natte sneeuw.
Noordoostenwinden
Een andere variant is dat een sterke noordoostenwind zeer koude lucht, afkomstig uit het noordoosten van Europa of het noordwesten van Rusland, naar onze omgeving blaast. In dat geval kunnen zowel boven de Oost- als de Noordzee talrijke sneeuwbuien ontstaan, die naar de kustgebieden van Zweden, Denemarken, het noorden van Duitsland en – in het geval van de Noordzee – de Nederlandse Wadden en de Engelse oostkust drijven. Het zijn stuk voor stuk plekken waar dan eveneens een dikke laag sneeuw kan vallen.
Op de Waddeneilanden gebeurde iets dergelijks voor het laatst tijdens de laatste fase van de winter van 2018. Toen dreven talrijke sneeuwbuien vanaf de Noordzee onder meer Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog binnen. Hier en daar ontstond een sneeuwdek van meer dan 15 centimeter. Sprekendere voorbeelden waren er wat dit betreft vanuit de winters van 1985 en 1987, nu alweer lang geleden. Toen groeide de sneeuwlaag op sommige Waddeneilanden tot meer dan een halve meter aan. In de winter van 1987 kwam daar op Ameland ook nog eens veel wind bij. Er ontstonden toen zeer hoge sneeuwduinen.