Noorden van Europa ‘lekker koel’
In grote delen van Europa blijft het maar heet. Okay, het is niet meer zo extreem als in het begin van de zomer, met toen in o.a. Spanje zelfs veertigers, maar nog steeds zien we bijna overal erg hoge temperaturen. Alleen in Scandinavië, in Schotland en op IJsland is het een stuk minder warm, met daar op veel plaatsen zelfs temperaturen onder 20 graden.Lang niet overal in Scandinavië is het echter zo koel, want in delen van Finland, Denemarken en Zweden werd het afgelopen dagen ook nog steeds wel zomers warm, maar inmiddels stroomt daar weer iets minder warme lucht binnen en dan wordt het aan de Noorse kust nog maar een graad of 13, Midden-Zweden komt dan op circa 17 graden uit en in Denemarken en Finland is het nog een graad of 22. Daarbij is het wisselvallig, met naast geregeld zonneschijn, ook af en toe een regen- of onweersbui. IJsland heeft gemiddeld nog maar een graad of 13 overdag, maar in het noorden is het zelfs nog iets kouder.
Regionaal onder 20 graden
Ook op de Britse Eilanden is het niet meer zo heel warm. Afgelopen zomer kwam het kwik ook daar soms ruim boven 30 graden uit, maar inmiddels varieert de temperatuur daar nu tussen een graad of 16 in Schotland en nog zo’n 22 graden in het zuiden van Engeland. Vandaag valt er daar regionaal ook regen, soms gepaard met onweer, en staat er wat meer wind, maar de komende dagen wordt het er weer rustiger en krijgt de zon meer ruimte.
De hitte in
Zo. Lekker afgekoeld? Dan duiken we nu de warmere gebieden weer in… want de centrale en zuidelijke delen van Europa zijn nog steeds op en top zomers. In ons eigen land was vandaag de tweede regionale hittegolf van 2022 zelfs een feit en in de Achterhoek in Gelderland is de eerste hittegolf nog steeds gaande. Maar niet alleen bij ons is het zo warm, ook de landen om ons heen vertoeven nog in zomerse warmte. Bovendien is het op veel plaatsen ook erg droog. In Duitsland en de Alpenlanden komt daar de komende dagen verandering in. Er gaan daar verspreid enkele stevige regen- en onweersbuien vallen, waarna de middagtemperaturen er iets omlaag zullen gaan.
Lokaal 35 graden in Spanje
Verder naar het zuiden, maar ook naar het oosten en zuidoosten van Europa is en blijft het voorlopig warm. Daar waar het noorden van Frankrijk net als onze omgeving de komende dagen iets van verkoeling krijgt, is het in de rest van het land nog steeds warm en zo goed als droog. De Côte d’Azur kan nog steeds rekenen op ruim dertig graden. Nog warmer is het in Spanje en delen van Portugal, met daar veel zon en op diverse plaatsen zelfs nog meer dan 35 graden. Aan de Spaanse noordkust is het een stuk minder warm, met daar zo’n 22 graden.
Zonnig en warm, maar soms ook een (onweers)bui
Italië, de bekende vakantie-eilanden op de Middellandse Zee, Griekenland en de Balkan zijn ook nog steeds zonnig en veelal tropisch warm. Af en toe valt een lokale bui en als er eentje valt is het ook meteen een stevige, met onweer en veel regen, maar het droge weer blijft ook daar overheersen. Tijdens zo’n bui zakt de temperatuur er ook eventjes terug en is er wat verkoeling, maar lang duurt dat over het algemeen niet.