Foto gemaakt door Hans Janssen - Overstromingen - Deze foto is slechts ter illustratie geplaatst.
Foto gemaakt door Hans JanssenOverstromingenDeze foto is slechts ter illustratie geplaatst.
Nu

Nigeria kampt met ergste overstromingen in decennia

De afgelopen tijd heeft het veel en soms hevig geregend in delen van West-Afrika. Vooral in Nigeria kampt men met de ergste overstromingen in 10 jaar. De overstromingen werden nog intenser nadat de Lagdo-dam in buurland Kameroen werd opengezet, om de druk op de dam te verminderen en het overtollige water daar af te voeren. Volgens de autoriteiten is het dodental in Nigeria door de overstromingen inmiddels opgelopen tot ruim 600.

De overstromingen hebben maar liefst 27 van de 36 Nigeriaanse deelstaten getroffen. De natuurramp heeft bovendien zeker 1,3 miljoen mensen uit hun huizen verdreven, maakte de Nigeriaanse minister van Humanitaire Zaken zondagavond bekend op Twitter. En ook is zo'n 108.000 hectare landbouwgrond grotendeels verwoest door het vele water.

Regenseizoen natter dan normaal

Sinds het begin van de zomer regent het meer dan gewoonlijk in onder andere Nigeria. Het hele regenseizoen verloopt veel natter dan normaal, doordat talrijke lagedrukgebiedjes van oost naar west over het Afrikaanse continent trokken. Lange tijd lag er een hogedrukgebied boven de Sahara, met daar omheen aan de zuidkant een straffe oostelijke wind. Hiermee werden om de haverklap actieve lagedrukgebieden aangevoerd, waardoor het in de landen ten zuiden van de Sahara regelmatig hevig en veel regende.

Gevaar voorlopig nog niet geweken

Door de enorme neerslaghoeveelheden in het normaal vrij droge land, traden rivieren snel buiten hun oevers en kwam het grootschalige overstromingen. De problemen werden extra verergerd door het vrijkomen van het water uit de Lagdo-dam in Kameroen. En het gevaar is nog niet geweken, want hoewel het er nu tijdelijk droger is, lijkt er de komende dagen weer flink wat regen te gaan vallen. De hogedrukzone boven de Sahara ligt momenteel iets verder naar het zuiden, waardoor de lagedrukgebieden alleen het uiterste zuiden van Nigeria weten te bereiken, maar later deze week schuiven ze toch ook weer verder naar het noorden. Er wordt de komende weken dan ook opnieuw gewaarschuwd voor overstromingen.

Talrijke lagedrukgebieden

Deze lagedrukgebieden die van oost naar west over het Afrikaanse continent trekken, staan vaak ook aan de basis van actieve buiengebieden die - eenmaal boven het warme zeewater net voor de Afrikaanse westkust - kunnen uitgroeien tot tropische stormen of orkanen. Het Atlantische orkaanseizoen kwam dit jaar echter pas na de zomer echt op gang.

Atlantische orkaanseizoen

Na een drietal tropische stormen aan het begin van het seizoen - in juni en juli - , was het in de maand augustus vervolgens helemaal stil. Een van de mogelijke redenen dat het ontstaan van tropische stormen en orkanen toen een tijdlang niet lukte, was de enorme hoeveelheid Saharazand die in de hogere luchtlagen steeds aanwezig was. Ook toen zagen we namelijk boven de Sahara dat grote hogedrukgebied liggen, met eronder steeds de aanvoer van vele lagedrukgebiedjes, maar dus ook veel Saharazand. Pas vanaf begin september kwam het seizoen op gang en inmiddels staat de teller op 11 genaamde stormen, waarvan 5 tropische stormen en 6 orkanen. De orkanen Fiona en Ian groeiden uit tot een superorkaan.

Bronnen: ANP, Weer.nl

Britta van GendtMeteoroloog