Nederlands Elftal op weg naar tropisch Qatar
Nu het Nederlands Elftal vandaag naar Qatar vliegt en het WK voetbal aanstaande zondag 20 november om 17 uur van start gaat met de wedstrijd tussen gastland Qatar en Ecuador, begint het WK ook in Nederland een beetje tot leven te komen. Veel is er te doen geweest om het weer in Qatar en de hete zomer was er ook de reden van om het WK naar deze periode te verplaatsen. Maar hoe warm is het er nu eigenlijk?Omdat het WK in deze periode wordt gehouden, dwars door het speelschema van de meeste landelijke voetbalcompetities heen, is het met slechts 29 speeldagen één van de kortste WK’s in de laatste ruim 40 jaar. Er wordt dus een flink tempo afgewerkt, want het aantal deelnemers is met 32 sinds de vorig keer wel gelijk gebleven. Er wordt in 8 stadions gespeeld, verdeeld over 5 speelsteden. Maar eigenlijk ligt alles dicht bij elkaar, want Qatar is maar een klein land. Met een oppervlakte van 11.600 vierkante kilometer is het net iets meer dan een kwart van Nederland of België, dus niet heel groot.
Qatar wordt omgeven door zee
Qatar is een schiereiland dat grenst aan Saoedi-Arabië en van daar de Perzische Golf in steekt. Driekwart van het land wordt dus omgeven door zee. Daarmee speelt het zeewater een belangrijke rol in het weer in Qatar. Alleen als de wind via de landverbinding met Saoedi-Arabië waait, wordt pure woestijnlucht aangevoerd, die heel droog is. Bij andere windrichtingen komt vocht van zee mee en soms zelfs behoorlijk wat.
Hoe warmer de lucht is en hoe vochtiger, des te lastiger is het voor het menselijk lichaam om – door te zweten – warmte af te voeren. Dit is ook de reden waarom het WK uiteindelijk van de zomer naar deze periode is verplaatst. In de zomer is het niet alleen vaak extreem heet, maar kan de lucht af en toe ook dermate vochtig zijn dat het verrichten van zware lichamelijke arbeid (zoals topsporters ook doen) in de buitenlucht niet meer verantwoord is.
Bijna dagelijks tropisch warm
In deze tijd van het jaar is dat gelukkig allemaal net wat minder extreem. Het wordt nog steeds warm, bijna dagelijks wel tussen 30 en 33 graden, maar extreme uitspattingen van de temperatuur zoals in de zomer blijven uit. Verder staat nu ook in Qatar, omdat we in het winterhalfjaar zitten, de zon wat lager dan in de zomer het geval zou zijn.
Kijken we naar het weer van de laatste tijd, dan is het in Qatar wel warmer dan normaal. En ook de temperaturen van het zeewater, die nog rond 26 of 27 graden liggen, zijn hoger dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Het weerbeeld ziet er goed uit, de zon schijnt volop. Het kan af en toe wel stevig waaien en de temperaturen zijn hoog voor de tijd van het jaar. Als gezegd, wordt het overdag tussen 30 en 33 graden en in de nachten komt het kwik, zeker in de gebieden aan zee, nauwelijks beneden 25 graden uit. Landinwaarts is het wat koeler.
Airco’s
Warm wordt het dus hoe dan ook voor het Nederlands Elftal. Nu beschikken de stadions wel over grote airco installaties die de temperaturen tijdens de wedstrijden wat omlaag kunnen brengen. Overigens zijn die airco’s niet alleen gebouwd vanwege de wedstrijden, maar ook om het gras de kans te geven om te groeien. Dat kan in het klimaat in Qatar anders niet goed uit de voeten. En zo komt er alles bij elkaar heel wat bij het houden van een WK daar kijken.