Meer neerslag bij orkaan Ian als gevolg van klimaatverandering
Klimaatverandering heeft ervoor gezorgd dat er meer regen viel toen orkaan Ian over de Amerikaanse staat Florida trok. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers na een eerste snelle analyse. Opwarming van de aarde heeft de zware orkaan volgens hen niet veroorzaakt, "maar wel meer dan tien procent natter gemaakt".De onderzoekers vergeleken de huidige situatie, waarin sinds de pre-industriële tijd de aarde bijna 1,2 graden is opgewarmd, met een situatie zonder klimaatverandering. Hoewel de uitkomsten niet door vakgenoten zijn beoordeeld, zijn de methoden eerder gebruikt in onderzoek naar het Atlantische orkaanseizoen in 2020.
Doordat de planeet opwarmt, wordt ook het wateroppervlak van oceanen warmer en stijgt het vochtgehalte in de atmosfeer. Beiden hebben invloed op orkanen: ze worden krachtiger en veroorzaken flink meer neerslag. Bovendien intensiveren ze sneller, stellen onderzoekers.
Invloed ook in Nederland merkbaar
In Nederland zien we hetzelfde gebeuren bij 'onze' regenbuien. In de afgelopen zestig jaar is de hoeveelheid neerslag met 9% toegenomen. Het is niet vaker gaan regenen, maar wel harder. De natste dagen nemen relatief het snelst in aantal toe. Hun bijdrage aan de jaarlijkse hoeveelheid neerslag is verdubbeld. Het aantal natte dagen met meer dan 20 millimeter is maar liefst 24% toegenomen. Het aantal dagen met meer dan 40 millimeter kent een stijging van ruim 100%!
Mogelijk honderden doden
Ian raasde dinsdag over Cuba voordat deze als orkaan van de vierde categorie woensdag aan land kwam in Florida. Het is een van de krachtigste stormen ooit die Florida heeft getroffen. De orkaan heeft tot nu toe de levens van 45 mensen geëist. Voor de levens van enkele honderden mensen in de zuidelijke staat wordt gevreesd, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Een kleine twee miljoen Amerikanen in het zuiden van de Verenigde Staten zitten zonder stroom na het passeren van de storm.
Ian ging vrijdagmiddag lokale tijd aan land in de staat South Carolina en zwakte daarna snel af tot een storm. Volgens de eerste berichten is de schade in South Carolina beperkter dan in Florida, waar steden onderliepen en hele straten werden weggeblazen. In met name de kustplaatsen van South Carolina zorgde Ian voor overstromingen en raakten huizen beschadigd.
Verder zijn in de staat bomen ontworteld en elektriciteitsmasten omgewaaid. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. Ruim 165.000 inwoners van South Carolina zitten volgens de website Poweroutage.us zonder elektriciteit, net als 273.000 mensen in buurstaat North Carolina, waar Ian eveneens overheen trok. In Florida zitten meer dan 1,5 miljoen mensen nog altijd zonder stroom.
Bron: ANP / Weer.nl