Marmoladagletsjer breekt af door hitte: zes doden en meerdere gewonden
De hitte, die al tijden heerst in grote delen van Italië, heeft nu ook zijn tol geëist op de enige gletsjer van enige importantie die de Dolomieten nog rijk is: de Marmolada. Een groot stuk van de gletsjer brak gisteren af. Zes bergbeklimmers, die in de baan van de lawine terechtkwamen, verloren het leven, acht andere personen werden naar het ziekenhuis gebracht. Er is een nog onbekend aantal vermisten.De Marmolada is met zijn 3342 meter de hoogste berg van de Italiaanse Dolomieten. Het is ook de enige berg in het gebied die op zijn noordhelling nog een gletsjer van enige importantie herbergt. Via de gletsjer zijn in de zomer vaak klimmers onderweg naar de top; een veelgebruikte route loopt er overheen. In de winter bevindt zich er een skipiste. Veel skiërs die in de winter naar de Dolomieten komen, kennen die wel. Het is er zo één die je in elk geval eenmaal tijdens je bezoeken daar geskied moet hebben.
Italië erg droog
Het was in de winter erg droog in het noorden van Italië. Het gletsjerijs is dan ook snel vrij van sneeuw geraakt en ligt nu al tijden lang open en bloot in de zon. Gisteren werd er op de top een recordhoge temperatuur van 10,3 graden gemeten. Vlak daarvoor kwamen op twee punten op de gletsjer grote stukken ijs los. Een mengvorm van ijs en water stortte over de rest van de gletsjer en de rotsen naar beneden en trof de gebruikelijke klimroute waar op dat moment naar schatting tussen 20 en 25 klimmers aanwezig waren. Veel mensen in de omgeving filmden de gebeurtenissen. Het zag er indrukwekkend uit.
De gletsjer op de Marmolada is hoe dan ook hard aan het smelten. Ook de afgelopen tientallen jaren al is de gletsjer stukken kleiner geworden. De verwachting is dat het ijsveld op de hoogste berg van de Dolomieten binnen nu en 30 jaar helemaal weg zal zijn. Het gebied is van grote historische betekenis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is er zwaar gevochten. In de omgeving zijn nog veel sporen van die tijd terug te vinden, die onder meer tijdens bijzondere skitochten bezichtigd kunnen worden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vonden veel soldaten de dood door sneeuwlawines die van de gletsjer van de Marmolada stortten.
Droogte verergert de hitte
Al een aantal weken is het erg heet in Italië. We schreven er de afgelopen week ook al over. De temperaturen komen er dagelijks dik boven 35 graden uit en noemenswaardige regen is er al langere tijd niet gevallen. Ook vandaag staat er in verschillende regio's, waaronder Sardinië, Sicilië en Lazio, code rood uitgegeven voor hitte. De temperatuur ligt in vrijwel het hele land dik boven de 35 graden en lokaal wordt de 40 graden overschreden.
De hitte verergert het droogteprobleem. Er komen veel natuurbranden voor en de rivier de Po staat extreem laag. Zo laag zelfs, dat oude scheepwrakken te zien zijn. Een bijkomend gevolg van wat de ergste droogte in 70 jaar wordt genoemd, is dat zout water vanuit de Adriatische Zee de riviermond instroomt. Hierdoor kan het water niet gebruikt worden voor irrigatie van de gewassen in het belangrijke landbouwgebied. Italiaans premier Draghi heeft aangegeven dat er noodmaatregelen afgekondigd gaan worden tegen de droogte. Later deze week neemt de hitte wat af en neemt de kans op regen- en onweersbuien toe, maar hoogstwaarschijnlijk is het bij lange na niet genoeg om de droogte te verhelpen.