Koude lucht dringt Nederland binnen
Koude lucht is onderweg naar Nederland en dringt onze omgeving vandaag vanuit het westen binnen. Op de overgang bevindt zich een zone met bewolking en regen, daarachter kunnen in de tweede helft van de middag ook een paar winterse buien vallen. Er is opnieuw veel wind.Na het zonnige weer van gisteren, nam de bewolking gisteravond alweer toe en ook de afgelopen nacht was het bewolkt. Het bleef droog, maar onder de bewolking en met een doorstaande wind werd het niet meer zo koud. Op de koudste plekken koelde het tot 6 graden af.
Vanochtend wordt de bewolking dikker en vanaf halverwege de ochtend begint het op steeds meer plaatsen te regenen. Tijdens de passage van het front kan het ook even goed doorregenen. Op de meeste plekken worden hoeveelheden tussen 5 en 10 millimeter verwacht. In de tweede helft van de middag verlaat de regen het land via het oosten. Meteen achter de regen aan passeert een lijn met buien, waarbij hagel, onweer en in het noorden ook natte sneeuw kunnen voorkomen.
Windvlagen tot 85 kilometer per uur
De zuidwestelijke wind is in het binnenland matig tot vrij krachtig, kracht 4 tot 5 en aan zee af en toe hard. Verder kunnen tijdens de frontpassage, maar ook rond de buien erna windvlagen met snelheden tot 75 kilometer per uur in het binnenland en 85, lokaal 90 kilometer per uur in de kustgebieden voorkomen. Het wordt 7 tot 10 graden, in de buien is het kouder.
Droge en koude nacht
Vanavond verdwijnen de meeste buien, vannacht is het een tijdlang droog. Er zijn dan opklaringen en in het binnenland kan de temperatuur bij een tijdelijk afnemende wind tot dichtbij het vriespunt dalen, aan zee blijft het kwik duidelijk boven nul.
Morgen winterse buien en zon
Morgen neemt de buiigheid, onder invloed van een afkoelende bovenlucht toe. Bij buien kunnen onweer, hagel en natte sneeuw optreden. Tussen de buien door laat ook de zon zich zien. De westelijke tot noordwestelijke wind is aan zee af en toe hard en de temperaturen stijgen tot ongeveer 8 graden, maar in pittige buien kan het kwik even een flinke stap terug doen.
Zaterdag geleidelijk zonnig
Vanaf morgenavond is de wisselvalligheid voorbij. Omdat een hogedrukgebied naar onze omgeving komt, klaart het flink op. Bij een wegvallende wind gaat het in de nacht naar zaterdag op veel plaatsen enkele graden vriezen, tot -3 graden aan toe. Plaatselijk ontstaan mist en laaghangende bewolking, die zaterdagochtend even tijd nodig hebben om op te lossen. Als dat eenmaal is gebeurd, rest een zonnig weertype. De wind draait daarbij naar het zuidoosten, is zwak tot matig en de temperaturen stijgen in de middag tot aangename waarden tussen 8 en 10 graden.
Zonnige zondag
Ook de nacht naar zondag wordt een koude. Het is opnieuw helder en er is maar weinig wind. Op de koudste plaatsen in het binnenland zou de temperatuur tot plaatselijk 5 graden onder het vriespunt kunnen dalen. Het is een tijdje geleden dat we in Nederland dergelijk lage temperaturen hebben gehad. Zondag overdag wordt het opnieuw zonnig, waait er een zwakke tot matige zuidoostelijke wind en wordt het net als zaterdag in de middag tussen 7 en 10 graden.
Ook volgende week rustig
Ook volgende week houdt het zonnige en zeker overdag lenteachtige weer in eerste instantie nog aan. Op dinsdag bereikt een zwakke storing onze omgeving, komt er meer bewolking en zou in het noorden lokaal een beetje regen kunnen vallen. Daarna lijkt een volgend hogedrukgebied zijn invloed tot over onze omgeving uit te breiden. Ook later volgende lijkt het dan ook rustig te blijven met flink wat zon, af en toe ook bewolking en slechts lokaal een bui. In de nachten kan het kwik tijdens opklaringen tot in de buurt van het vriespunt dalen, overdag is het met temperaturen van 10 of 11 graden aangenaam en – zeker als de zon schijnt – nog steeds lenteachtig.