Kletsnatte Eerste Pinksterdag
Daar waar de dag op zondag, Eerste Pinksterdag, op veel plaatsen nog droog en met wat zon begon, verliepen de middag en avond juist kletsnat. Een grootschalig buiengebied trok vanuit het zuiden het land in en resulteerde in overvolle regenmeters en regionaal wateroverlast. Op sommige plekken viel zelfs meer dan een hele maandsom.In met name Zeeland viel zondagochtend al een paar stevige regen- en onweersbuien, waarbij het lokaal al tot aanzienlijke neerslagsommen kwam, maar de grootse neerslaghoeveelheden vielen pas gedurende de middag, avond en deels nog nacht. Een lagedrukgebied trok over het midden van het land naar het noorden, met daarbij een uitgestrekte lijn met zware regenval en stevige buien vanaf de Noordzee tot over ons land en verder tot aan de Alpenregio aan toe. De zwaarste buien met onweer vielen in eerste instantie in delen van Frankrijk, maar later ook België en Duitsland.
Weinig onweer, vooral veel regen
Voor wat betreft onweer viel het bij ons mee, maar de hoeveelheid regen die rondom de kern van het lagedrukgebied in ons land viel, was indrukwekkend. De eerste meldingen van zware regenval kwamen rond de klok van twee uur vanuit de zuidelijke provincies, met daar toen al tientallen millimeters in korte tijd. Vanuit België kwamen toen ook de eerste meldingen van wateroverlast. In delen van Wallonië viel plaatselijk al meer dan 50 millimeter regen en later in de middag liepen die hoeveelheden op enkele plekken daar al op tot bijna 100 millimeter. In de Belgische provincies Namen en Luik kwam het lokaal ook tot overstromingen.
Wateroverlast
De regen trok vervolgens heel langzaam verder noordwaarts, maar bleef een beetje hangen boven het midden van het land. Rond etenstijd was er in het zuiden van ons land op diverse plekken ook al meer dan 30 millimeter gevallen. Eindhoven mat toen al 33,2 millimeter en op diverse weerstations van het amateurnetwerk lieten toen al grotere hoeveelheden zien. Het duurde dan ook niet lang voordat ook vanuit onze zuidelijke provincies de eerste meldingen van wateroverlast binnendruppelden. Vooral in het oosten van Brabant en in Limburg ging het vervolgens snel, met op sommige plekken al ruim 40 millimeter regen, en lokaal nog meer.
Regen noordwaarts
Begin van de avond verplaatste het zwaartepunt van de regen zich meer naar het midden en noorden van het land. In de omgeving van Amsterdam was dat duidelijk aan het verkeer te merken; dat moest door de hoge neerslagintensiteit soms even goed op de rem. Ondertussen regende het ook in het zuiden en midden van het land door en kwamen enkele weeramateurs al met neerslaghoeveelheden van ruim 70 millimeter in de regio’s Eindhoven en Herwijnen. Dit zijn echter geen officiële KNMI weerstations en tellen dus niet mee in de dagelijkse cijfers.
Lokaal meer dan 100 millimeter?
Uiteindelijk was van de officiële KNMI weerstations Herwijnen het natst, met daar maar liefst 57,5 millimeter. Ter vergelijking, normaal valt in heel juni gemiddeld over het land zo’n 65 millimeter. Toch waren er meerdere weeramateurs die veel meer hebben gemeten. Vooral uit de omgeving van Rosmalen en Geldermalsen kwamen meldingen van ruim 100 millimeter, waarbij er zelfs een enkele in Rosmalen op 133 millimeter uitkwam. Dit zijn natuurlijk enorme, maar niet officiële hoeveelheden. Toch zou het best kunnen, want er waren in die omgeving meerdere amateurstations (o.a. via Netatmo) die zulke grote hoeveelheden gaven.
Vandaag nog een keer afscheid nemen
Inmiddels is het lagedrukgebied naar het noorden weggetrokken en ligt boven de Noordzee. Vooral in het noordelijk kustgebied valt dan ook nog een aantal buien, maar de rest van het land heeft vanochtend zo goed als droog weer, met ook wat ruimte voor de zon. Aan de achterzijde van het lagedrukgebied krult het regengebied vanaf de Noordzee vanmiddag echter nog een keer terug onze kant op, waardoor het ook opnieuw regenachtig wordt. De meeste neerslag lijkt dan voor het noorden te zijn, met daar nog zo'n 10 tot 15 millimeter. In het zuiden is het iets droger.