Hoogtepunt van het hooikoortsseizoen?
Jeukende ogen, niezen, snotteren en vermoeidheid: hooikoorts is geen pretje. We komen nu juist in de periode van het jaar dat de pollenconcentratie normaalgesproken een hoogtepunt beleeft. Voor hooikoortspatiënten is ‘dieptepunt’ waarschijnlijk een betere omschrijving. Toch lijkt het weer een beetje soelaas te bieden.Hooikoorts: een allergische reactie op allerlei bloeiende planten, waar naar schatting bijna 20 procent van de Nederlanders last van heeft, in meer of mindere mate. Dus voor 1 op de 5 mensen is nu een periode aangebroken waar ze zich waarschijnlijk minder op verheugen. Zo’n beetje alles groeit en bloeit en probeert zich voort te planten, waardoor er nu volop pollen vrijkomt.
Het verschilt nogal wie wanneer waar last van heeft. Hooikoorts is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende allergieën. Je kunt voor verschillende planten gevoelig zijn. De een heeft het met de berk, de ander met de els, en weer een ander reageert op ongeveer alles. Maar al die planten en bomen groeien en bloeien in een andere tijd.
Steeds langer seizoen
De laatste jaren zien we steeds vaker dat in zachte periodes in de winter al diverse planten en bomen beginnen te bloeien. Hazelaars en elzen zijn hierom inmiddels berucht. Pollen van deze boomsoorten kunnen voor heftige hooikoortsklachten zorgen. In sommige jaren bleef het zó lang zacht dat bepaalde grassoorten gewoon aan het bloeien bleven. Zo wordt het hooikoortsseizoen steeds langer. Ook de piekconcentratie van stofjes in de lucht neemt toe. Hogere piekconcentraties zorgen voor heftiger klachten.
Grassen
De periode waar we nu in zitten, is berucht onder hooikoortspatiënten. Zo ongeveer eind mei tot half juli is de pollenconcentratie meestal erg hoog. De grootste boosdoener: gras. Er groeien ontzettend veel soorten gras in ons land, en je vindt het overal. Er zijn ongeveer 30 grassoorten die hooikoortsklachten kunnen veroorzaken, en die soorten groeien in deze tijd van het jaar. Alle pollenwebsites geven dan ook een zeer ongunstige trend aan voor hooikoortspatiënten de komende tijd.
Hooikoortsweer
Hoe bomen en planten zich precies ontwikkelen, is natuurlijk mede afhankelijk van het weer. Bomen en planten groeien en bloeien met de (weers)omstandigheden mee. Dat is ook de reden dat we al eerder een behoorlijk piek hebben gehad qua pollen. Het stralende weer begin mei zorgde al voor een flinke groeispurt, ook voor grassen. Het was eigenlijk typisch hooikoortsweer; warm en zonnig. Ook de wind kan de boel behoorlijk aanjagen. Komt de wind uit oostelijke richting, dus over land, heb je meestal veel meer pollen in de lucht dan bij een westelijke wind. Die komt bij ons vanaf zee, waar natuurlijk geen planten groeien en waardoor je meestal vochtigere lucht hebt.
Vocht: dat is de reden dat er de komende tijd nog wel enig soelaas komt voor wie last van hooikoorts heeft. Als het regent, blijven pollendeeltjes niet in de lucht rondzweven. Zo wordt de lucht als het ware schoongespoeld. De komende tijd lijkt er toch regelmatig een bui langs te komen.
Morgen zijn dat echt flinke plensbuien; dat gaat waarschijnlijk geen stuifmeelkorrel overleven. Daarna komen we een tijdje in een zuidwestelijke stroming terecht, waarmee regelmatig nog storingen onze kant op komen. Bijna elke dag valt er wel een bui, en ook qua temperatuur hebben we nog weinig hoogvliegers in het vooruitzicht. Dus wellicht dat dit de pollenconcentratie de komende tijd nog enigszins weet te dempen. Het kan erger, zullen we maar zegen. Al zal het voor velen een schrale troost zijn.