Hogedrukgebied brengt veel zon in wintersportgebieden
Een groot hogedrukgebied, dat de komende tijd boven het Europese continent actief is, houdt storingen in vrijwel alle wintersportgebieden uit de buurt. De zon schijnt vanaf het weekend ook volop. Alleen aan de zuidkant van de Alpen kan vooral in het weekend een beetje sneeuw vallen en dan met name in Noordwest-Italië, in Piëmont.In de gebergten dichtbij huis zit het seizoen er feitelijk op. In het Sauerland wordt hier en daar nog wel geskied, maar de sneeuw is er duidelijk van lentekwaliteit. Aanvulling is niet in zicht en met het zachte weer van de komende tijd wordt het alleen maar minder. In de Ardennen en in de Eifel ligt eigenlijk al geen sneeuw meer.
De Vogezen en de andere middelgebergten
Verder naar het zuiden, in de Vogezen, de Jura, de Duitse en in de Tsjechische middelgebergten zijn er nog wel wintersportmogelijkheden, maar ook hier slaat de lente meer en meer toe. Vrijdag is het nog aan de bewolkte kant, maar de dagen erna schijnt de zon volop en doet natuurlijk ook zijn werk. Vooral wat hogerop gaat het nog wel een tijdje goed, maar door elkaar wordt de sneeuw meer en meer van lentekwaliteit.
Sneeuw aan de zuidkant van de Alpen
In de Alpen moeten we onderscheid maken tussen het weer aan de noord- en aan de zuidzijde. Omdat er de komende tijd een oostelijke wind waait, kan wat koudere lucht vanuit het zuidoosten van Europa nog net het noorden van Italië bereiken. Een kleine storing, die om het grote hogedrukgebied op het Europese continent heen draait, passeert het noorden van Italië in het weekend vanuit het oosten. Dan neemt de bewolking even toe en kan er wat sneeuw vallen, vooral in het noordwesten in Piëmont. Later komt de zon terug.
Noordkant van de Alpen veel zon
Aan de noordkant is het vrijdag eerst bewolkt, met ook nog een laatste restje Saharazand. Daarna neemt het hogedrukgebed het heft in handen en wordt met een aantrekkende oostelijke wind een nieuwe portie droge lucht aangevoerd. De zon breekt volop door en dit weerbeeld blijft vervolgens lange tijd min of meer hetzelfde. Omdat de bovenlucht weer langzaam opwarmt, komt het nulgradenniveau uiteindelijk op zo’n 2000 meter uit. In de dalen zorgt de zon ook voor steeds hogere temperaturen. Omdat de lucht vrij droog is, kan de sneeuw zich over het algemeen nog wel goed houden.
Pyreneeën wisselvallig
De hoge delen van de Pyreneeën pakken nu en dan wat mee van het onstabiele weer dat het Iberisch schiereiland in de greep heeft. Regelmatig trekken gebiedjes met bewolking over en valt in de dalen regen, in de hogere delen sneeuw. Ook kan het af en toe flink waaien. Eerst is er ook nog Saharazand in de lucht en op de sneeuw, maar in de loop van de periode wordt het minder en uiteindelijk verdwijnt het helemaal. Het nulgradenniveau ligt steeds op ongeveer 2000 meter, waar ook de meeste skigebieden zijn.