Hij is er weer: de gele bloemenzee
Je hebt van die verschijnselen die elk jaar weer een nieuwe fase van het seizoen aankondigen. Bloesem, de eerste barstende knoppen, de tulpenvelden in volle glorie, het een nog mooier dan het andere. In de lente is er voortdurend weer iets nieuws in de natuur te ontdekken. Op het moment valt vooral de grote gele bloemenzee weer op.Je ziet ze overal: bermen, perken, velden vol met een weelderige, kanariegele wilde bloemenparade. In het hele land zijn weer volop koolzaad- en raapzaadbloemen uit de grond gekomen. Het is een typische voorjaarsplant, en elke lente weer lijkt er vanuit het niets ineens een soort superbloom te ontstaan.
Explosie
“Superbloom”? Ja, dat is natuurlijk een Amerikaanse term. Het is afkomstig uit - voornamelijk - Californië, waar het inmiddels een waar fenomeen is geworden. Een explosie van miljoenen wilde bloemen die in één klap beginnen te bloeien, vaak gedurende een korte tijd. Het gebeurt wanneer er in de winter veel regen is gevallen. Tot voor kort kwam het ongeveer een keer in de tien jaar voor, maar de laatste tijd gebeurt het vaker. Vaak gaat het om klaprozen, soms is het lupine, dan weer madeliefjes. Het trekt volop toeristen.
Zo zeldzaam is het bij ons niet, die explosie van gele bloemen. Maar omdat het zo lang kaal en koud is geweest, vergeet je in de wintermaanden vaak hoeveel moois het voorjaar telkens weer brengt. Bovendien gaan de ontwikkelingen vaak heel snel, en word je er toch elk jaar weer aangenaam door verrast.
Het ene jaar is het overweldigender dan het andere. In het voorjaar van 2020 viel het bijvoorbeeld ontzettend op. Die lente verliep extreem zonnig. Wie weet had het er ook mee te maken dat we in het eerste coronavoorjaar zaten, en we allemaal wat meer op de natuur letten. Hoe dan ook, ook nu verschijnen de grote gele bloemendekens weer overal in bermen, langs kades, op akkers, en in allerlei ‘verdomhoekjes’ zoals loze ruimte binnen verkeersknooppunten.
Verschillende soorten
De gele massa’s bestaan voornamelijk uit koolzaad en raapzaad. Het verschil tussen die twee is lastig te zien, en zit in kleine details, zoals de positie van de knoppen. Koolzaad is een landbouwgewas en raapzaad is een inheemse wilde (berm)plant. Koolzaad bloeit meestal iets later. De hoeveelheid koolzaad als landbouwproduct is de laatste jaren trouwens flink toegenomen.
Nog een ander familielid is mosterdzaad. Deze bloeit voornamelijk in de zomer, in de maanden juni tot september. De planten zijn niet erg kieskeurig wat betreft de ondergrond, en vermeerdert zichzelf. Vandaar dat je hem overal tegenkomt.
Voorlopig kunnen we er nog wel even van genieten. En ongetwijfeld komt binnenkort alweer de volgende lenteverrassing.