Het blijft maar warm en de koeien staan nog altijd in de wei
Het blijft maar warm en ook al gaan de temperaturen de komende tijd omlaag, dat geldt ook voor de klimatologische gemiddelden in deze tijd van het jaar. Liggen die gemiddelde temperaturen in De Bilt begin november tussen 6 graden ’s nachts en 13 graden overdag, aan het einde van de maand wordt het ’s nachts gemiddeld 2 graden en overdag nog ruim 9 graden. Daarmee blijven we voorlopig (ver) boven normaal.In grote delen van Zuid-Nederland tikte de temperatuur vanochtend vroeg alweer bijna 18 graden aan. Het voelde zomers warm aan buiten de deur. En ook al laten de bomen hun blad op dit moment gewoon vallen en is het geluid van bladblazers nooit ver weg, toch horen we ook steeds weer de grasmaaiers, staat vanalles in bloei, vliegen insecten en vlinders nog steeds rond en zien we veel koeien nog altijd buiten in de wei grazen.
Diepgroen gras
Ook bij boer Gerrit Woertink in het Drentse Wijster, die ons bij Weer.nl regelmatig van zijn weerwaarnemingen voorziet. ‘Nog een week of drie’, hoopt hij. Daarna verwacht Woertink dat het toch wel gedaan is met het buitenseizoen van de koeien. Woertink stuurde ons een paar foto’s van zijn weilanden. Het diepgroene gras staat er nog dik op. Je zou het voor je gevoel zo weer kunnen maaien.
Toch valt dat nu niet meer mee, zegt hij. ‘Het is veel te vochtig geworden. Als je maait, krijg je er een natte brei van, waar we niet veel mee kunnen. Wij doen het door de weilanden door het jaar heen intensief te beweiden. De koeien lopen er lang in. Je krijgt er dichte en stevige graszoden van, die diep wortelen. De haarvaten in onze velden komen wel tot een diepte van 70 of 80 centimeter. Dat werkt ook heel goed in tijden van droogte’.
Nauwelijks sproeien
Als é én van de weinige boeren hoefde Woertink de afgelopen (ook in Drenthe droge) zomer niet of nauwelijks te sproeien. Het gras bleef maar groen. ‘Wij hebben percelen grasland van 20 tot 40 jaar oud. De beworteling ervan is veel beter dan in de jonge velden die veel andere boeren hebben. We gebruiken ook andere grassoorten, zoals veld- en ruwbeemd, in plaats van Engels raaigras. We hebben dan ook veel gras in de herfst’.
Voor de bemesting van de velden worden de mest uit de mestkelders van het bedrijf en het mengsel van mest en stro uit de potstal gebruikt. Stikstof hoeft nauwelijks meer bij gestrooid te worden, zegt Woertink. Via de regen komt er al behoorlijk wat mee en ook stikstof gerelateerde plantjes helpen. ‘Vroeger moesten we wel zo’n 400 kilo opbrengen’, zegt Woertink. ‘Tegenwoordig is dat nog geen 100 kilo, dus veel minder’.
Drents Landschap
Woertink, die uit Overijssel afkomstig is, maar nu 22 jaar in Drenthe boert, is dan ook blij om te zien hoe het met zijn bedrijf gaat. Hij werkt intensief samen met Drents Landschap en omdat hij zijn bedrijfsvoering heeft aangepast, kun je zijn portret ook op melkpakken in de Albert Heijn terugvinden. En, hij krijgt er ook mooi 5 cent per liter extra voor.