Foto gemaakt door Hart van Nederland
Foto gemaakt door Hart van Nederland
Nu

Frisse meivakantie start met prima weer bij Koningsspelen

De meivakantie staat weer voor de deur en begint dit weekend goed. Vrijdag tijdens de Koningsspelen blijft het op de meeste plaatsen droog en is er een afwisseling van zon en wolkenvelden. Het wordt een graad of 17, maar er waait wel een straffe noordoostenwind. In het weekend trekt de wind verder aan, maar warmt het zaterdag op tot maximaal 21 graden. Na het weekend is de jas nodig, het wordt fris!

De meivakantie start dit jaar komende vrijdag, nadat de Koningspelen zijn afgelopen. Deze worden ieder jaar op de laatste vrijdag voor Koningsdag georganiseerd, al viel er afgelopen 2 jaar natuurlijk weinig te organiseren op een normale manier. Dat is nu gelukkig voorbij en kinderen kunnen genieten van prima ‘buitenspeelweer’.

Frisse wind maar wel zo goed als droog

Na een gezamenlijk Koningsontbijt gaan de kinderen al snel naar buiten om lekker te sporten. Het weer is daar prima bij met een afwisseling van zon en wolkenvelden. Heel plaatselijk kan het tot een spetterbuitje komen, maar het blijft zo goed als droog. Als de kinderen ’s ochtends naar school fietsen is het nog een graad of 10, maar begin van de middag is het al zo’n 14 graden. De maxima liggen tussen 16 en 18 graden en dat is voor bij het sporten warm genoeg voor T-shirt en korte broek. In het noordwestelijk kustgebied is het wat frisser. Zo kunnen kinderen op de Waddeneilanden zeker een jas of trainingspak gebruiken met hooguit 13 graden. Maar dat zijn ze daar in het voorjaar gewend.

Spelbreker is wel een beetje de stevige noordoostenwind. Landinwaarts waait het matig tot vrij krachtig, windkracht 3 tot 5 en in de kustgebieden kan het soms krachtig waaien met een windkracht 6. Daardoor zal het zeker als de zon weg is, wat frisser aanvoelen. Insmeren is overigens niet onverstandig: als de zon een klein half uurtje schijnt kunnen de eerste kinderen met een lichte huid al verbranden.

Bloedheet in 2018 en kippenvel in 2019

‘April doet wat ie wil’ is een weerspreuk die zeker van toepassing is bij de Koningsspelen. Zo was het tijdens de eerste editie op 26 april 2013 op Terschelling maar 7,5 graden, tegen 17,3 graden in Maastricht. Dat scheelt een paar kledingstukken! Een jaar later was het beduidend warmer met in vrijwel het hele land ruim 20 graden. In Limburg was het zomers warm met 25,3 graden in Ell. Ook in 2015 was het, met uitzondering van de kustgebieden, warm.

Na een koele editie in 2016 en 2017, hadden we op 20 april 2018 de tot nu toe warmste Koningsspelen ooit. Het werd 19,2 graden op Terschelling, 26,5 graden in De Bilt en 28,9 graden in Arcen! Een jaar later werden kinderen ‘afgestraft’ door de koudste editie. In bijna het hele land bleef de temperatuur onder 10 graden steken. De Bilt haalde 9,4 graden, maar op weerstation Twenthe, nabij Enschede, werd het niet warmer dan 6,8 graden!

Meivakantie ook fris?

Net als bij de Koningsspelen kan ook het weer in de meivakantie sterk variëren. In het weekend is het nog lenteweer. Er waait een schrale noordoostenwind, die vooral in de kustprovincies windkracht 5 tot 6 kan halen. Zaterdag ziet er vrij zonnig en warm uit met maxima tussen 18 en 21 graden. Op de Wadden is het wat frisser met 15 graden. Zondag zien we vooral in het zuiden wat meer wolken verschijnen en daar is kans op een enkele bui. In het noorden blijft het droog en het wordt van noord naar zuid 12-17 graden.

Normaal is het in de eerste week van de meivakantie 14 tot 18 graden, maar het zou zomaar kunnen dat we daar dit jaar sommige dagen onderduiken. De wind zoekt na het weekend namelijk de noordhoek op. Als dat daadwerkelijk gebeurt, krijgen we meer bewolking en middagtemperaturen van slechts 10 tot 15 graden. Bovendien zou zo nu en dan een beetje regen kunnen vallen en is de zon relatief weinig te zien. Mocht de wind toch wat meer uit het noordoosten blijven waaien, dan is het iets minder fris en zien we de zon vaker. Deze onzekerheid geldt ook voor volgende week woensdag, Koningsdag.

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator