Fris hemelvaartsweekend
Veel mensen hebben op Hemelvaartsdag vrij en nemen (of krijgen) ook de vrijdag erna nog vrij, waardoor er sprake is van een lang weekend. Een uitstekend moment om er even lekker op uit te trekken. De campings en vakantieparken zitten dan ook aardig vol, en dan is het fijn als het weer ook een beetje meewerkt. En dat lijkt het geval te zijn, al is het wel wat aan de frisse kant, met vooral zondag overdag nog maar 12 tot 14 graden in combinatie met een stevige wind.Daar waar de temperatuur de afgelopen dagen in het binnenland op veel plaatsen nog met gemak boven 20 graden uitkwam, is dat de komende dagen anders. De wind waait vandaag nog vanuit het zuidwesten en vanuit die hoek wordt nog relatief milde oceaanlucht bij ons aangevoerd. Daarmee stijgen de maximumtemperaturen in het oosten en zuidoosten nog tot plaatselijk 22 graden. Aan de kust is het met 16 tot 18 graden iets minder warm en helemaal in combinatie met een stevige wind, zal het gevoelsmatig zelfs nog iets kouder aanvoelen. De zon laat zich in de ochtend nog geregeld zien, maar gedurende de dag neemt de bewolking steeds verder toe. Tot de avond blijft het op de meeste plaatsen wel droog.
Zwak koufront
In de avond schuift er een zwak koufront over het land en vooral in het noorden valt dan af en toe regen. De hoeveelheden zijn niet heel groot, zo’n 2 tot 3 millimeter en in het zuiden blijft het bij een paar spatjes. De wind trekt wel iets aan, naar windkracht 6 aan de kust, en draait achter het koufront van het zuidwesten naar het westen. In de nacht trekt het front het land alweer uit en klaart het breed op. Het blijft wel stevig waaien, waardoor het niet kouder wordt dan 11 tot 14 graden.
Wind naar de noordwesthoek
Morgen komt een hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij en draait de wind bij ons naar het noordwesten. Vanuit die hoek wordt een stuk minder warme lucht aangevoerd en het wordt dan ook nog maar 14 tot 18 graden. Normaal is in deze tijd van het jaar in De Bilt 18,7 graden, dus daar zitten we dan landelijk al iets onder. Wat aan de frisse kant dus, helemaal in combinatie met de stevige wind, maar wel met flink wat ruimte voor de zon. Een laatste bui trekt in de vroege ochtend via het oosten het land uit en daarna krijgt de zon alle ruimte. Gedurende de dag ontstaan er ook stapelwolken, maar op een enkel buitje in het noorden na blijft het verder droog.
Schaapscheerderskou
In het weekend ligt dat hogedrukgebied eerst boven de Britse Eilanden en schuift vervolgens verder naar het noorden. Boven het zuiden van Scandinavië ligt juist een lagedrukgebied en tussen die beide systemen steekt bij ons dan een straffe noord- tot noordwestelijke wind op. Dit is in deze tijd van het jaar overigens helemaal geen vreemde situatie en zelfs een jaarlijks terugkerend fenomeen, ook wel bekend als de schaapscheerderskou. De dynamiek erachter is eenvoudig. Als we een paar warme dagen hebben gehad, zoals vorige week, raakt de lucht boven het Europese continent in een stijgbeweging, waardoor de luchtdruk er daalt. Het zeewater voor de kust van Europa is daarentegen nog koud. Daarboven blijft de luchtdruk juist relatief hoog. Tussen dit hogedrukgebied en de relatief lagere luchtdruk boven Europa steekt dan een noordwestenwind op die koele lucht en soms ook Noordzeewolken aanvoert.
Schapen scheren
Omdat de schaapscheerderskou ook in de zomers van vroeger een veelvuldig voorkomend fenomeen was, maakten de boeren er gebruik van om hun schapen te scheren. Daar ontleent het fenomeen ook zijn naam aan. Het was aangenamer voor boer en schaap om dit werk in deze koelere periode te doen. Bovendien leden de schapen minder onder de zon, die in deze tijd van het jaar bijna op zijn hoogste punt staat en erg fel kan schijnen.
Zaterdag vrij zonnig
Van de eerdergenoemde Noordzeewolken hebben we zaterdag nog geen last. Met het hogedrukgebied dichtbij is het zelfs vrij zonnig. In de loop van de dag ontstaan er wel weer wat vriendelijke stapelwolken en heel lokaal kan een buitje vallen, maar de meeste plekken houden het droog. Wel wordt het al duidelijk kouder, met dan nog maar 14 tot 16 graden.
Noordzeebewolking
Zondag schuift er uiteindelijk wel een pakket met bewolking van de Noordzee het land in en daaruit kunnen verspreid ook een paar buien vallen. Met een stuk minder zon komt het kwik dan op een dieptepunt uit, met nog maar 12 tot 14 graden.
Weer iets warmer
Ook maandag wordt het nog maar een graad of 14, maar daarna zien we geleidelijk weer een wat stijgende lijn in de temperatuurcurve ontstaan. Wel blijft het voorlopig (licht) wisselvallig.