Foto gemaakt door Els Bax - Noordwijk - Het is fraai zomerweer in Nederland en het wordt warmer. In het weekend nemen de tegenstellingen daarbij toe. Vooral Zuid-Limburg krijgt een hitte-uitdaging.
Foto gemaakt door Els BaxNoordwijkHet is fraai zomerweer in Nederland en het wordt warmer. In het weekend nemen de tegenstellingen daarbij toe. Vooral Zuid-Limburg krijgt een hitte-uitdaging.
Nu

Fraai zomerweer en warmer, in het weekend grote tegenstellingen

Het is fraai zomerweer en dat blijft het voorlopig ook nog even. Wel gaan de temperaturen verder omhoog. Morgen kan het in het zuiden van het land op veel plaatsen al tropisch warm worden. Zaterdag zijn met name in Zuid-Limburg temperaturen ruim boven 30 graden mogelijk. De tegenstellingen over het land worden dan wel groot.

Na het zonnige weer van gisteren trokken gisteravond en de afgelopen nacht wolkenvelden over het land. De wolken zagen er vaak onrustig uit en leken een voorbode van onweer, maar deze keer hadden ze het mis en gebeurde verder niets. Later in de nacht klaarde het weer op en koelde het in het oosten nog af tot 6,8 graden, aan de grond 1,6 graden.

Fraaie donderdag

Het is de opmaat naar een fraaie donderdag met veel zon en in het noordoosten een paar stapelwolken. Het blijft droog en bij een zwakke, hooguit matige en veranderlijke wind wordt het vanmiddag 20 graden in het noorden en lokaal 26 graden in het zuiden van het land. Vanavond en de komende nacht trekken opnieuw een paar wolkenvelden over, maar zijn er ook opklaringen. Het koelt op de koudste plaatsen af tot rond 9 graden.

Morgen trekken de laatste wolkenvelden in de ochtend naar het noordoosten weg, daarna is er veel zon, maar trekt ook steeds sluierbewolking over. Vooral in de noordelijke helft van het land kunnen opnieuw een paar stapelwolken ontstaan. Er steekt een zwakke tot matige zuidelijke wind op en het wordt 26 graden in het noorden en lokaal 32 graden in het zuiden van het land. Mogelijk pakt ook De Bilt zijn eerste, officiële tropische dag mee.

Zaterdag grote tegenstellingen

In de nacht naar zaterdag draait de wind in het noorden van het land naar westelijke richtingen en begint daar koelere lucht binnen te stromen, in het zuiden weet de warme lucht zich wel te handhaven. Buien op zee, horend bij een front daar, bereiken wellicht het Waddengebied. Verder is het droog met opklaringen en sterk uiteenlopende temperaturen. In het zuiden duurt het lang voordat het kwik beneden 20 graden komt.

Ook overdag zien we die grote tegenstelling. Eerst is er weinig wind en breekt op veel plaatsen de zon door. In de kustgebieden en in het noorden is er meer bewolking en vooral in het noorden kan ook een enkele bui vallen. In de noordwestelijke helft van het land steekt later op de dag een noordelijke tot noordoostelijke wind op, die de temperaturen daar met waarden tussen 18 en 24 graden gematigd houdt.

In de zuidoostelijke helft van het land, waar de warme lucht zich ophoudt, wordt het juist nog een keer tropisch. De heetste lucht hangt boven het zuiden van Limburg waar de temperatuur tot ruim boven 30 graden kan stijgen. Een maximumtemperatuur van 34 graden en in het extreme geval 35 graden is daar niet ondenkbaar. Dat wordt een uitdaging voor de bezoekers aan Pinkpop, dat in het Limburgse Landgraaf wordt gehouden.

Zondag ligt warmte verder naar het zuidoosten

In de nacht naar zondag heeft het kwik in Limburg moeite om beneden 25 graden te komen, in de rest van het land koelt het een stuk verder af. Zondag overdag lijkt de grens tussen het koelere weer in het grootste deel van Nederland en het mogelijk nog warme weer in het zuidoosten verder naar het zuidoosten te liggen dan zaterdag en mogelijk al buiten het land. Ten noordwesten van die grens wordt het tussen 16 en 23 graden, ten zuidoosten kan de temperatuur nog tot tussen 28 en 33 graden stijgen, maar de vraag is of we daarvoor naar België en Duitsland moeten, of dat het ook in Nederland nog gebeurt. Veder wisselen wolken en de zon elkaar af en hangt ergens over het land een gebied met dikkere wolken waaruit het enige tijd kan regenen.

Ook voor begin volgende week zijn de verwachtingen onzeker. Met de warme tot hete lucht nog steeds dichtbij kan het met de temperaturen alle kanten op gaan. Verder ligt ook de overgangszone tussen de twee luchtsoorten dichtbij, waardoor er steeds kans is op het ontstaan van een regen- of onweersbui. De precieze timing en plaats van deze buien is daarbij bijzonder onzeker, want hangt sterk met de details van het moment samen.

Vanaf woensdag koeler?

Vanaf woensdag lijkt het, op basis van de meeste berekeningen van dit moment, wat structureler af te koelen, als de wind de westhoek opzoekt. Wolken en de zon wisselen elkaar dan af en er kan af en toe een bui vallen. We zijn de laatste maanden echter al vaker verrast en ook nu kan het zo zijn dat er toch weer iets anders uit de hoge hoed komt.

Reinout van den BornChef Redactie