Extreme droogte in Scandinavië, ook bij ons steeds droger
Terwijl de weerkaarten in grote lijnen maar droog weer blijven aangeven, loopt de droogte vooral in de landen ten noordoosten van Nederland steeds verder uit de hand. Met name in Zweden en in delen van Noorwegen en Denemarken is de situatie intussen extreem te noemen en wordt het gevaar voor natuurbranden steeds groter. Ook in het zuidwesten van Nederland, in België en in Noord-Frankrijk spitst de situatie zich toe. Dit blijkt uit waarnemingen van het Europese Copernicus satellietprogramma.Sinds 25 februari, toen in Nederland een plotseling einde kwam aan een lange periode met wisselvallig, zacht en windrijk weer, maken hogedrukgebieden bij ons de dienst uit. Alleen aan het einde van maart en in de eerste week van april werd die periode even onderbroken, toen koude lucht onze omgeving wist te bereiken en enkele storingen passeerden, met sneeuw en regen. Op de Veluwe viel toen in korte tijd rond 90 millimeter. Daarna was het weer gedaan met de neerslag en brak een volgende periode met droog weer aan.
Noorse bergen
In het zuidoosten van Noorwegen, grote delen van Zweden en in Denemarken is de situatie complexer. Daar kwamen de winterregens ook niet aan. Toen bij ons de westcirculatie bulderde, waaide de wind daar via de Noorse bergen. Aan de westzijde daarvan viel vrijwel alle neerslag, aan de oostzijde kwam nauwelijks meer iets aan. In deze drie gebieden viel dan ook veel minder dan normaal. De droogte werd er in de winter al in de week gelegd en is er – nu ook daar de hogedrukgebieden regeren – alleen maar erger geworden.
Tekst gaat verder onder de tweet
Dankzij de regen van de winter en de neerslag van eind maart en begin april valt de situatie in het grootste deel van Nederland nog mee. Het zuidwesten en zuiden beginnen op de kaart al wel een kleurtje te krijgen, evenals grote delen van België en het noorden van Frankrijk. In Brabant zijn al beregeningsverboden van kracht. Toch is er sinds in april al een neerslagtekort van 56 millimeter opgebouwd, redelijk evenredig over het land verdeeld. Het uiterste noorden en het zuidwesten van het land springen er uit en zijn op dit moment duidelijk het droogst. Hiermee zitten we toch al wel bij de 5 procent droogste jaren. Het tekort groeit de komende tijd verder door, tot 85 millimeter, zo zijn de verwachtingen nu.
Lange termijn warmer, nog steeds droog
Intussen zien we op de kaarten voor de lange termijn twee dingen gebeuren. De wind, die de afgelopen tijd vooral uit noordelijke richtingen kwam, lijkt vanaf volgende week aarzelend de zuidhoek op de te zoeken, een trend die in de weken daarna verder zou kunnen doorzetten. Verder lijken hogedrukgebieden, ook al verschuift het werkterrein ervan meer naar Centraal-Europa, het weer bij ons nog steeds in de greep te houden. De combinatie van verder oplopende temperaturen en geen of nauwelijks neerslag zorgt er blij ons voor dat de droogte verder verscherpt en geleidelijk aan problematisch kan worden.
Tekst gaat verder onder het plaatje
Alle belangen in beeld houden bij waterbeheer
Al met al zou het dus heel goed op het vierde droge voorjaar van de laatste 5 jaar kunnen gaan uitdraaien. Mocht het daarbij opnieuw tot waterbeperkingen komen, dan vinden de bezoekers van Weer.nl dat het waterbeheer er in Nederland op gericht moet zijn om alle belanghebbenden (consumenten van drinkwater, landbouw en natuur) zo goed mogelijk van water te blijven voorzien, ook al is dat een complexe combinatie. Ongeveer 50 procent van de kleine 2500 mensen die de peiling op Weer.nl hebben ingevuld, kiest voor deze optie. Iets meer dan 20 procent zet de drinkwatervoorziening op de eerste plek, 16 procent kiest voor de landbouw en 12 procent ziet de natuur als prioriteit in geval van schaarste.