Elke druppel telt
De zomervakantie is voor veel mensen nog in volle gang en voor wat betreft het weer was er tot nu toe weinig te klagen. Het was zonnig en zomers tot tropisch warm. We zitten zelfs nog midden in een hittegolf. Gemiddeld genomen is dit het weertype dat veel Nederlanders in de zomervakantie graag zien, op enkele uitzonderingen na natuurlijk, maar soms was het wel erg warm en het is inmiddels kurk- en kurkdroog in het land. Veel gras is grotendeels bruin en ook talrijke bomen en struiken staan er wat treurig bij, en krijgen zelfs al een beetje herfstkleuren.Het huidige neerslagtekort is groot. Er is nog geen sprake van recorddroogte, maar als we naar het landelijk gemiddelde over 13 weerstations in Nederland kijken, is er momenteel al een neerslagtekort van 271 millimeter. Dat is nog iets onder het extreem droge jaar 2018, met toen in dezelfde periode al een tekort rond 300 millimeter. Alleen het recordjaar 1976 zit daar nog boven, met toen halverwege augustus al een tekort van circa 350 millimeter.
Regionaal tekort van ruim 300 mm
Maar kijken we niet naar het gemiddelde over het land, maar naar specifieke regio’s binnen Nederland, dan zijn er ook nu al plekken waar we al wel (ruim) aan die 300 millimeter komen. Vooral in het zuidwesten van het land is het bijzonder droog. In Zeeland en het zuiden van de provincie Zuid-Holland zitten we bijvoorbeeld al boven die 300 millimeter, maar ook in grote delen van Limburg en in de Achterhoek in Gelderland is het niet anders. In het noorden van het land is het neerslagtekort het minst groot, maar ook daar zitten we rond 200 millimeter, mede ook omdat de verdamping erg groot is .
Verschillen in het land
In de augustusmaand vielen er vooral in het noorden soms een paar buien. Plaatselijk viel er daar toe nu toe 27 millimeter. Ook in het uiterste oosten van het land vielen deze maand enkele buien, maar ook daar lokaal zo’n 20 millimeter neerslag, maar in delen van Zeeland staat de teller deze maand nog op nul. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen is vrijwel niets gevallen.
Natuur heeft baat bij elke druppel
En die verschillen zijn ook heel duidelijk terug te zien in de natuur. Rivieren staan ontzettend laag, veel beekjes en meertjes zijn zelfs helemaal opgedroogd en de natuur staat er op veel plaatsen ogenschijnlijk treurig bij. Veel blad is al aan het verkleuren of is al gevallen, maar in de eerdergenoemde gebieden waar toch nog iets aan neerslag is gevallen, is dat anders. De natuur is daar nog opvallend groener en heeft dus duidelijk minder last van de droogte. Het kleine beetje neerslag dat er is gevallen, doet dus al heel veel voor de natuur.
Paar buien
Ook vandaag vallen er verspreid over het land een paar buien en ondanks dat het maar heel lokaal is en dat het regionaal echt niet veel is, telt iedere druppel. Op de plekken waar wel iets valt, knapt de natuur er toch meteen wel een beetje van op. Natuurlijk is het nog lang niet genoeg en zo’n groot neerslagtekort wordt hoogstwaarschijnlijk niet meer opgeheven dit jaar, maar alle beetjes helpen. In Zeeland viel vandaag 1 tot 3 millimeter, maar ook nu bleven tot nu toe enkele plekken daar weer buiten schot. In Westdorpe staat de teller nog steeds op 0.
Meer neerslag
De komende dagen komt daar mogelijk wat verandering in, want na de lokale buien van vandaag, is het morgen – dinsdag – zo goed als droog, maar trekt in de nacht naar woensdag een zwakke storing vanuit het zuidwesten het land in. Woensdag overdag schuift deze van zuidwest naar noordoost over het land en activeert dan ook nog iets, met vooral in het oosten en zuidoosten tussendoor ook wat stevigere buien, waarbij ook kans op onweer is. Een groot deel van het land kan die dag dus rekenen op wat nattigheid, lokaal mogelijk zelfs een flinke plens, maar ook daarmee is het met de huidige droogte nog lang niet gedaan. Maar zoals al eerder gezegd… alle beetjes helpen momenteel.