Foto gemaakt door Wikipedia - Seattle - Het centrum van Seattle met de vulkaan Mount Rainier op de achtergrond.
Foto gemaakt door WikipediaSeattleHet centrum van Seattle met de vulkaan Mount Rainier op de achtergrond.
Nu

Eindelijk regen onderweg naar droge en hete noordwesten VS

Het noordwesten van de VS en het zuidwesten van Canada, de omgeving van steden als Seattle en Vancouver, zuchten al een tijdje onder hitte en een steeds nijpender wordende droogte. Het gebeurt op een plaats waar je dat eigenlijk niet verwacht. Vanaf het weekend is echter een weersomslag in zicht lijkt het eindelijk te gaan regenen.

In alle droogte en hitte, die de westelijke helft van de VS al jaren in de greep heeft, was er tot nu toe steeds één plekje waar het nog wel bleef regenen en dat was in het gebied dat in Amerika als de Pacific Northwest bekend staat, het gebied rond Seattle.

Bijna geen regen meer

Inmiddels heeft de droogte echter ook daar flink toegeslagen. Sinds juni is er bijna geen regen meer gevallen. Het gedeelte van de staat Washington, waarin Seattle ligt en dat met droogte te kampen heeft, is in die periode van 8 naar 56 procent gestegen. Daarbij woeden er op dit moment tien grotere natuurbranden, vooral op de hellingen van de Cascades, een bergketen in het gebied. Met de oostelijke winden van de laatste dagen is die rook ook tot de stedelijke gebieden aan de kust doorgedrongen. De luchtkwaliteit is er slecht.

Opvallend zijn ook de hoge temperaturen. De afgelopen dagen steeg het kwik in de omgeving van Seattle nog tot 31 graden, uitzonderlijk hoog voor deze tijd van het jaar. Ook eerder dit jaar, tijdens dezelfde warme periode die ook nu nog aanhoudt, werden warmterecords verbroken. De combinatie van de droogte en de vele zonneschijn in het gebied is hier debet aan. Iets dergelijks hebben we dit jaar ook in Europa meegemaakt.

Hogedrukgebied

Oorzaak van het droge en warme weer is een hogedrukgebied boven de Stille Oceaan en nu boven de regio, dat steeds een erg noordelijke positie heeft en maar van geen wijken weet. Hier zien we de invloed van La Niña, die zijn derde jaar is ingegaan en voorlopig nog aanhoudt. Het hogedrukgebied dwingt lagedrukgebieden tot een noordelijkere koers dan anders. De regengebieden, die anders in de omgeving van steden als Seattle, maar ook het Canadese Vancouver kind aan huis zijn, blijven hierdoor al een tijdje weg.

Vanaf het weekend ziet het er beter uit. Het hogedrukgebied trekt zich wat naar het zuiden terug, waardoor de straalstroom zich tot over de regio kan uitbreiden. Fronten, die lang weg zijn gebleven, kunnen hierdoor weer tot boven Seattle en Vancouver doordringen. Dat levert in het laagland in eerste instantie tussen 25 en 50 millimeter aan regen op, in de hogere delen van de bergen (zoals de vulkanen in de omgeving van Seattle) tussen een halve en een hele meter aan sneeuw. En mogelijk nog wat meer.

Patroon doorbroken

Een einde aan de problemen zal deze regen nog niet maken, maar het is wel een begin. Veel belangrijker is dat het patroon van de laatste maanden wordt doorbroken.

Reinout van den BornChef Redactie