Eindelijk regen
Na een hele lange droge periode is er nu eindelijk weer eens wat regen van betekenis in het land gevallen. Er viel lang niet overal evenveel, maar bijna nergens bleef het helemaal droog. De natste plek was vooralsnog Leeuwarden, met daar alleen vanochtend ruim 36 millimeter. De komende dagen blijven er af en toe buien vallen, soms gepaard met onweer en regionaal een flinke plens regen, maar met tussendoor soms ook nog zonnige en droge momenten. De meest droge dagen lijken vooralsnog de zondag en maandag te zijn, met vanaf maandag ook weer iets hogere temperaturen; regionaal weer een zomerse 25 graden.Het neerslagtekort is inmiddels opgelopen tot 305 millimeter en daarmee zitten we zelfs nog iets hoger dan het bijzonder droge jaar 2018. Gelukkig is er nu wat regen gevallen, maar dit is natuurlijk lang niet voldoende om het neerslagtekort ook maar iets weg te werken. De buien en regen van de afgelopen tijd waren heel hard nodig en ze brengen ook wel wat verlichting, want het neerslagtekort laat de komende dagen een kleine daling zien en we lijken later deze maand zelfs weer iets onder het droge jaar 2018 uit te komen. Maar ook dan blijft dit jaar nog steeds in de groep ‘5% droogste jaren’ ooit in Nederland, sinds de start van metingen, zitten, met aan kop nog steeds het record droge jaar 1976.
Front over het land
De afgelopen tijd zagen we in de weermodellen op de langere termijn steeds buien op ons af komen, maar telkens als het moment dichterbij kwam, werden ze weer een paar dagen naar achteren geschoven of ze kwamen zelfs helemaal niet. Maar nu lukte het gelukkig wel! Vanaf maandag vielen er enkele buien in het land, waarbij de meeste neerslag in eerste instantie in de westelijke helft van het land viel. Vooral in delen van Zeeland en Zuid-Holland viel zo’n 20 tot lokaal 60 millimeter, terwijl er in de oostelijke helft van het land gemiddeld slechts 3 tot 10 millimeter viel, en heel lokaal meer. Vanochtend trok een front van zuid naar noord over het land en is er in het hele land regen gevallen. Ook de regenmeters in het noorden en het oosten van het land zijn hierdoor wat verder gevuld. Vanmiddag trekt het front het land via het noorden het land uit, maar daarachter blijft het niet helemaal droog. Er ontstaat achter het front nog een aantal losse buien, waarbij lokaal ook nog aardig wat regen kan vallen.
Losse buien
En van die buien zijn we voorlopig nog niet af. De buien doven vanavond en vannacht boven land grotendeels uit, maar vooral boven het nog warme zeewater van de Noordzee blijft nog een aantal buien actief, soms ook met onweer. Morgen schuiven die buien vanaf zee het land weer in en vooral morgenmiddag kan daar in de zuidelijke helft van het land weer onweer bij voorkomen. Het zijn losse buien, dus tussendoor zijn er ook geregeld droge momenten en is er ook wat ruimte voor zon, met name in het noorden. De zuidwestenwind trekt bij die buien soms ook even aan, vooral aan de Zeeuwse kust soms tot 6 Beaufort.
Weekend droger
In het weekend wordt het weer iets droger. Zaterdagochtend vallen eerst nog een paar buien, lokaal met onweer, maar de zaterdagmiddag verloopt alweer een stuk droger. Vooral aan de kust is er dan ook weer wat ruimte voor de zon. De zondag verloopt nog droger, met eerst in de ochtend wat grijzigheid en gedurende de dag steeds meer zonneschijn.
Droog en zomers warm
Maandag schuift er een uitloper van een hogedrukgebied over ons land en dat resulteert in een overwegend droge dag. De zon krijgt ook weer flink de ruimte en dat is dan ook meteen weer merkbaar aan de temperatuur. Daar waar het kwik de komende dagen steeds rond of iets boven de normale 19-20 graden voor deze tijd van het jaar blijft steken, stijgt hij maandag in het binnenland alweer tot een zomerse 25 graden.
Wisselvalliger en iets frisser
De dagen daarna blijft het gemiddeld 20 tot 24 graden, maar wordt het weer iets wisselvalliger, met naast wat zon, ook weer een paar ‘broodnodige’ regen- of onweersbuien.