Foto gemaakt door John Oomen - Brabant - We gaan enkele zeer herfstachtige dagen tegemoet. Buien hebben de overhand en vooral in de kustgebied en kan veel regen vallen. Verder is het behoorlijk koud.
Foto gemaakt door John OomenBrabantWe gaan enkele zeer herfstachtige dagen tegemoet. Buien hebben de overhand en vooral in de kustgebied en kan veel regen vallen. Verder is het behoorlijk koud.
Nu

Eerst volop herfst met soms veel regen, vanaf maandag geleidelijk beter

We gaan enkele zeer herfstachtige dagen tegemoet. Vanaf gisteravond al begon de buien vanaf de Noordzee sterk toe te nemen en de komende dagen zitten we daar steeds aan vast. Er zijn ook twee storingen die passeren en die ervoor zorgen dat de buiigheid later vandaag, maar ook op zondag regionaal even sterk toeneemt. Met name in de kustgebieden kunnen de neerslaghoeveelheden de komende dagen behoorlijk oplopen.

Opvallend zijn hierbij de temperaturen. We komen natuurlijk uit een lange, warme zomer waarin het kwik vrijwel voortdurend boven normaal heeft gelegen. Daarvan is vandaag en de komende dagen geen sprake. Zou het op een septemberdag in deze tijd van het jaar op basis van het gemiddelde van de laatste 30 jaar overdag ongeveer 19 graden moeten worden, met temperaturen die tot en met zondag hooguit 15 of 16 graden bereiken, zitten we daar duidelijk onder. En dat is toch weer even wennen.

Zware windstoten

Vandaag zijn de buien in de kustgebieden het actiefst. In het binnenland zitten er steeds ook droge perioden tussendoor. Overal kan de zon zich af en toe laten zien. Er waait een straffe westelijke tot noordwestelijke wind die aan zee af en toe hard is, windkracht 7. Zodra vanmiddag vanuit het noorden een storing passeert, kunnen in de kustgebieden ook zware windstoten met snelheden tot tussen 75 en 90 kilometer per uur voorkomen. Verder is er tijdens de buien kans op onweer, vooral in de gebieden aan zee.

Vanavond en de komende nacht trekken de buien zich wat meer in de kustgebieden terug. In het binnenland zijn er langdurigere opklaringen. De temperatuur daalt op de koudste plaatsen tot 8 graden, aan zee blijft het enkele graden warmer.

Regen in plaats van buien

Morgen houden de buien aan, al is er dan geen storing die overtrekt en de buiigheid nog verder aanwakkert. Tussen de buien door laat de zon zich zien en de grootste neerslaghoeveelheden worden in de kustgebieden verwacht. De noordwestelijke wind is aan zee krachtig, op de Waden af en toe hard en de temperaturen komen niet hoger uit dan 15 of 16 graden. Tegen de avond klonteren de wolken en de buien vaker samen. Dan lijk het soms meer of er een regengebied is dan een verzameling individuele buien.

Doordat een nieuwe storing ontstaat, houdt de buiigheid in de nacht naar zondag aan. Ook zondagochtend is het eerst nog nat. De voorkeursgebieden voor de regen lijken dan in noorden en oosten te liggen, in het westen en zuiden is het tussen de buien door wat vaker droog. In de middag en avond trekt de regen in een soort lijnvorm over het midden en zuiden van het land naar België weg. Ook zondag is er bij dit alles vrij veel wind, met aan zee lange tijd een windkracht 7. Het wordt slechts 12 tot 15 graden.

Volgende week verbeterend

Begin volgende week komt een hogedrukgebied, dat eerst op de oceaan ten westen van de Britse eilanden ligt, vanuit het westen dichterbij. De buiigheid neemt dan af, de wind wordt minder sterk en de temperaturen beginnen aan een aarzelende stijging. Woensdag lijkt het op de meeste plaatsen droog te blijven en kunnen het kwik alweer tot rond of iets boven 20 graden oplopen. Voor de tweede helft van de week is het vervolg p dit moment nog niet duidelijk. De berekeningen zijn het daarover nog niet met elkaar eens.

Reinout van den BornChef Redactie