Een eerste blik op de komende, wellicht vrij warme zomer
De lente is alweer meer dan halverwege en de naderende zomer begint zijn eerste schaduwen vooruit te werpen. Kunnen we nu al iets zeggen over wat we tijdens de zomermaanden aan weer in Nederland kunnen verwachten? De eerste tekenen wijzen op wellicht warmer dan normaal weer, met een onduidelijk neerslagsignaal. De laatste lentemaand mei lijkt vooralsnog de beste papieren te hebben.Disclaimer: verwachtingen als deze zijn experimenteel. Ze kunnen er - zoals die voor de afgelopen winter - volledig naast zitten. We maken ze om er ervaring mee op te doen. Iedereen mag bij Weer.nl meelezen om zo ook zelf te kunnen uitvinden wat ervan terechtkomt.
Het winterweer in Nederland werd gedomineerd door de zeewatertemperaturen op de Grote Oceaan. Bepalend was de combinatie van La Niña, zowel in de atmosfeer als op zee, en de bijbehorende watertemperatuurverdelingen langs de evenaar (waar een koude zeestroom in het oosten en op de centrale delen van de Grote Oceaan beneden normale watertemperaturen bracht en brengt) en op de noordelijke helft van de Grote Oceaan (waar een bel met warmer dan normaal zeewater – met kern in het westen – wordt omgeven door een hoefijzervormig gebied met koeler dan normaal zeewater, met zwaartepunt voor de westkust van de VS). De bijbehorende PDO-index op de noordelijke helft van de Grote Oceaan is negatief en lijkt dat te blijven zolang La Niña aanhoudt. Bij ons greep de westcirculatie, naarmate de winter vorderde, steeds meer de macht. Het bleef maar zacht en vooral in februari viel veel regen en kwam het regelmatig tot stormen.
Ineenstorting van de poolwervel
Vanaf maart werd echter alles anders. De al voor de wintermaanden verwachte ineenstorting van de poolwervel, de straalstroom rondom de ijskoude Noordpool in de stratosfeer, kwam er uiteindelijk alsnog, maar pas in de tweede helft van maart. Eerder al, zo’n beetje vanaf 25 februari, sloeg het zeer wisselvallige weer van februari om naar een periode met langdurig droog en zonnig weer. De maand maart groeide daarmee tot de zonnigste en gemiddeld ook net aan droogste ooit uit. Toen de poolwervel eenmaal was ingestort, bleven de gevolgen daarvan voor ons weer niet lang uit. Koude poollucht stroomde aan het einde van maart naar het zuiden en botste boven Nederland op warmere lucht vanuit het zuiden. Er ontstond een situatie die wel wat weghad van de ontwikkelingen die vorig jaar tot sneeuwstorm Darcy leidden. Ook nu sneeuwde het en vooral in de ochtend van vrijdag 1 april was het op veel plaatsen in Nederland wit. Op de Veluwe lag lokaal 15 tot 20 centimeter.
Na een koude en zeer natte eerste week van april volgde nieuw herstel, mede als gevolg van de ineenstorting van de poolwervel. Hogedruk nestelde zich eerst boven Scandinavië en inmiddels zien we ook verder naar het noorden hogedrukimpulsen. Verder heeft zich bij Alaska een hogedrukgebied genesteld. Aam de oostflank hiervan is een volgende golf met koude poollucht nu grote delen van Canada en de VS binnengetrokken. Het noordoosten van de VS kreeg nog met een ongebruikelijk late Nor’easter met sneeuw te maken.
Hoe gaat het verder?
De vraag is nu hoe het zich verder ontwikkelt. Met op de achtergrond dezelfde drijvers als tijdens de zomer van vorig jaar (La Niña, negatieve PDO en een warmere dan normale noordelijke helft van de Atlantische Oceaan) is het interessant om ook 2021 erbij te pakken. Toen was mei nog een wisselvallige en koude maand, als een nawee van de instorting van de poolwervel, die zich toen veel eerder in de winter had afgespeeld. Nu zitten we veel korter op zo’n instorting, en dus in een andere fase van de gevolgen ervan.
De meeste seizoensmodellen berekenen voor mei hogedruk ten zuiden (en soms boven Nederland) en lagedruk ten noorden van ons (vergelijkbaar met mei vorig jaar). Neem je de invloed van de drijvers erbij, dan zou de hogedruk noordelijker en oostelijker uit kunnen komen, boven Centraal-Europa en/of onze omgeving dus.
Hogedrukgebied
In juni 2021 kwam het hogedrukgebied ten noorden van ons terecht. We beleefden de warmste junimaand sinds 1901 met als opvallendste wapenfeit de valwind van Leersum. In de verwachtingen laat het Amerikaanse model nu voor juni van dit jaar een met juni 2021 vergelijkbare drukverdeling zien. Het Europese model laat het hogedrukgebied boven de Alpen positie kiezen. Het Engelse en het Duitse model kiezen in dezelfde periode voor een sterk hogedrukgebied in de buurt van de Azoren. Pak je de drijvers erbij, dan lijkt een hogedrukzone van de Azoren tot over Centraal-Europa favoriet.
Voor juli zien we in de seizoensmodellen vrijwel overal een variant van een hogedrukgebied, dat zich van de Azoren via een uitloper tot over het centrale deel van Europa uitstrekt. In sommige visies ligt de as van de verbinding net ten noorden van ons en hebben we in Nederland te maken met de invloed van de lagedrukgebieden aan de zuidkant, in andere visies ligt de as juist zuidelijker en wordt het weer bij ons beïnvloed door lagedrukgebieden in de buurt van IJsland. Het kan natuurlijk ook zo vallen dat we, precies tussen beide lagedrukinvloeden in, onder de rug terechtkomen. Met de drijvers erbij wordt het een hogedrukgebied ten noorden van ons en een gordel van lagedruk, van de oceaan via onze omgeving naar Centraal-Europa. Dat lijkt sterk op het beeld van vorig jaar juli toen juli een relatief koele en natte maand was met in Limburg overstromingen.
Mei heeft de beste papieren
Gooi je alles tezamen in een snelkookpan, dan lijkt het erop dat mei de beste kansen maakt voor een relatief droog en warm weertype, zeker als het hogedrukgebied boven Centraal-Europa terechtkomt. met uitlopers tot over onze omgeving. In juni lijken we met een meer langgerekte hogedrukzone rekening te moeten houden. In de meeste gevallen moet de as ervan ten zuiden van Nederland uitkomen. Ligt het hogedrukgebied dichtbij genoeg, dan kan het nog steeds mooi weer zijn. Ligt het verder naar het zuiden, dan wordt Nederland gevoeliger voor storingen van de oceaan en is het vaker koeler.
In juli zou het hogedrukgebied zich verder naar het noorden moeten verplaatsen en zou het weer in Nederland onder invloed van een gordel van lagedruk kunnen komen. Omdat dit beeld lijkt op dat van vorig jaar, kan het weersverloop van toen mogelijk als voorbeeld dienen. Toen hadden we als gezegd een relatief koele maand met de normale hoeveelheid neerslag. Blikvanger waren de overstromingen in Duitsland en België, maar in eigen land ook het zuiden van Limburg, waar Valkenburg zwaar werd getroffen. Een herhaling van deze uitzonderlijke gebeurtenissen ligt natuurlijk niet meteen voor de hand.
Zuidwest-Europa flink warmer
Zoals het er nu naar uitziet, lijkt het vooral in Zuidwest-Europa en in Frankrijk tot en met juli flink warmer dan normaal te kunnen worden, met een uitstraling tot over de Benelux. Droger dan normaal weer wordt vooral boven Centraal Europa verwacht, zeker als het zwaartepunt van de hogedrukgebieden daar terecht komt. Voor onze omgeving is het neerslagsignaal minder duidelijk. Delen van Noord- en Midden-Scandinavië en ook het noordwesten van Rusland zouden onder invloed van de straalstroom juist natter kunnen zijn.
Al bij al is het beeld nog niet heel eensluidend en scherp. We blijven het volgen en komen aan het einde van mei, even zomerbegin, met onze definitieve zomerverwachting.