Door oorlog getroffen Oekraïne ook de kou in
Nederland voert vandaag actie voor Oekraïne, overdag via een uitzending door de gezamenlijke radiostations, vanavond met een speciale uitzending op televisie. Iedereen kan een bijdrage leveren door een storting te doen op giro 555, of via radio555.nlIntussen gaat de oorlog door en wordt het de komende dagen, eigenlijk tot overmaat van ramp, ook nog een aantal dagen winter in Oekraïne. Wie is niet getroffen door de beelden die dagelijks tot ons komen? Van de enorme schade door artillerie- en raketbeschietingen, Oekraïners die – terwijl ze op de vlucht zijn – door de Russen worden beschoten, de verwoestingen in dorpen en steden die de onze hadden kunnen zijn en de tergende beelden van mensen die van het ene op het andere moment alles kwijt zijn. Mensen die er zoals wij uitzien, op dezelfde manier leven. En nu hun thuis, en alles wat ze daar tijdens hun leven hebben opgebouwd, achter zich laten, op de vlucht voor een zinloze oorlog. Een oorlog waarvan we dachten dat die nooit meer zou komen, een oorlog uit bijna een andere tijd, zo lijkt het wel. Het duurt nu al even, maar is nog steeds nauwelijks te geloven.
Vochtig landklimaat
Oekraïne ligt een stuk zuidelijker dan Nederland en heeft een relatief vochtig landklimaat. De winters zijn er koud, tot aan de noordkust van de Zwarte Zee in het zuiden aan toe. In de zomers wordt het warm, maar kunnen ook flinke buien vallen. Op de beelden van de afgelopen twee weken is te zien hoe het weer in Oekraïne tot nu steeds een beetje tussen winter en herfst in hing. Vaak was het bewolkt, soms regende het, maar af en toe kwam ook wat sneeuw omlaag. Grote hoeveelheden waren het niet, maar aangenaam was het bepaald ook niet.
Intussen ligt boven ons deel van Europa al een tijdje een hogedrukgebied. Aan de oostflank ervan is boven Oost-Europa koude lucht naar het zuiden gestroomd, richting Oekraïne. De koude lucht wordt de komende dagen ingevangen door een nieuw hogedrukgebied, dat vanuit Rusland in de richting van de Baltische Staten trekt. Ten zuiden van dit hogedrukgebied steekt in Oekraïne een oostelijke tot noordoostelijke wind op die koude lucht vanuit Rusland naar het zuidwesten blaast.
Later in de week erg koud
Eerst komt daarin behoorlijk wat bewolking voor, waaruit vooral in het zuiden, in de omgeving van de Zwarte Zee af en toe wat sneeuw kan vallen. In de nachten vriest het licht, soms matig en overdag komen de temperaturen nog wel net boven het vriespunt uit. Later in de week, als het hogedrukgebied vanuit het noorden steeds meer invloed krijgt en de wind afneemt, worden de nachten steeds kouder en blijft het ook overdag vriezen, tot in de oorlogsgebieden in het zuiden aan toe. In de buurt van Charkov, in het noordoosten van Oekraïne kan het in de nachten dan 10 tot 15 graden vriezen en komt het kwik overdag niet meer boven -5 graden. Ook in de oorlogsgebieden in het oosten kan het dan enkele dagen erg koud zijn.
Verder naar het westen en zuiden, in steden als Kiev, Lviv en Odessa, lijkt het in de tweede helft van de week ook overdag enkele graden te blijven vriezen, maar is de kou net iets minder extreem. Met name in de gebieden tegen de Zwarte Zee aan weet zich dan nog steeds bewolking te handhaven. Verder naar het noorden komt de zon er af en toe door, maar is het dus kouder.
Hulp is keihard nodig
Het maakt het er voor de bevolking van Oekraïne en zeker ook voor de mensen die hun huizen kwijt en op de vlucht zijn, allemaal niet makkelijker op. Ze hebben onze hulp keihard nodig. En een snel einde aan deze zinloze oorlog. Laten we hopen dat toch ergens het verstand zegeviert en dat we deze uiterst pijnlijke periode in Europa zo gauw mogelijk achter ons kunnen laten.