Doe mee aan de Nationale Tuinvogeltelling
Dat is nog eens een fijne quarantaine-activiteit: voor je raam zitten en vogels spotten. Doe je komend weekend ook mee aan de Nationale Tuinvogeltelling? Behalve dat het leuk is, levert de jaarlijkse telling ook belangrijke informatie op.Zo werkt het
De Tuinvogeltelling wordt elk jaar in januari georganiseerd door Vogelbescherming Nederland. De bedoeling is dat je een half uur lang naar je tuin of je balkon kijkt, en elke vogel telt die je ziet zitten. Vogels die overvliegen tellen helaas niet mee. Zie je meerdere vogels van dezelfde soort? Dan geef je alleen het hoogste aantal door dat je tegelijk ziet, anders heb je misschien dezelfde vogel meerdere keren geteld. Op de speciale website tuinvogeltelling.nl staat alle informatie die je nodig hebt. Nieuw dit jaar is een web-app die je bij het tellen kunt gebruiken. Uiteraard vind je hier ook plaatjes van veelvoorkomende vogelsoorten, dus als je geen idee hebt wat er in je tuin is neergestreken, kun je dat makkelijk opzoeken.
Vorig jaar deden er bijna 200.000 mensen mee aan de telling: een recordaantal. Sluit jij je komend weekend ook aan? Je kunt op 28, 29 of 30 januari meedoen. Hoe meer tellers hoe beter, want zo krijgen we een steeds beter beeld van de ‘vogelstand’ in ons land. Dit jaar is dat misschien nog wel extra belangrijk, want er zijn op het moment verschillende zorgwekkende ontwikkelingen in vogelland.
Let op de merel
De Vogelbescherming maakt zich zorgen over de merel. Het aantal merels is de laatste jaren met bijna 30 procent afgenomen. Dat blijkt ook uit de tuinvogeltelling, aldus de natuurorganisatie. In 2008 werden nog gemiddeld 3,7 merels per tuin geteld, maar vorig jaar waren het er gemiddeld nog maar 2. De Vogelbescherming roept tellers daarom op om speciaal op merels te letten komend weekeinde.
Sinds 2016 zijn veel merels bezweken aan het Usutu-virus. Inmiddels lijkt dat virus verdwenen, want vorig jaar is er geen enkele merel gevonden met dit virus onder de leden. Toch vertaalt zich dat nog niet erg in herstel van de merelpopulatie, al gaat het sinds 2019 weer ietsje beter. Er moet iets anders aan de hand zijn, denken vogelkenners. Het zou ook kunnen zijn dat merels niet meer de moeite nemen om vanuit Noordwest-Europa naar ons land te vliegen, omdat de winters steeds zachter worden.
Thuis overwinteren
Misschien zien we dat dit jaar ook wel aan andere soorten. Nu we opnieuw een zachte winter beleven, zijn er allerlei vogelsoorten die de moeite niet meer nemen om naar warmere oorden te vliegen. Van soorten zoals de merel zul je daardoor misschien wel minder zien. Andere soorten zijn er wellicht juist meer. Ooievaars vallen bijvoorbeeld nogal op deze winter, maar wellicht geldt dit ook voor sommige tuinvogelsoorten?
Vogelgriep
Dan is er ook nog een andere vogelziekte die speelt. De vogelgriep bijvoorbeeld, het komt de laatste tijd regelmatig in het nieuws. Vaak gaat het over pluimveebedrijven; vele tienduizenden kippen, kuikens en eenden zijn onlangs geruimd omdat ze besmet waren. Maar ook de Dierenambulance draait overuren en treft steeds vaker dieren met vogelgriep aan. Vaak zijn het ganzen of meeuwen, maar roofvogels, vossen en marters worden ook getroffen door de vogelgriep, als ze zo’n besmette vogel hebben opgegeten.
Al dit soort ontwikkelingen zijn beter te duiden als je simpelweg weet hoeveel vogels er ongeveer zijn van elke soort. Daarom is de tuinvogeltelling zo nuttig. Of je nu een half landgoed achter je huis hebt, of een postzegelbalkon: elke telling telt. En als je in dat half uurtje geen kip ziet, is dat ook nuttige informatie.
Vogels laten zich gelukkig niet zo erg beïnvloeden door het weer, dus zoek gewoon een half uurtje dat jou goed uitkomt. Het is behoorlijk wisselvallig komend weekend. Er zit ongetwijfeld een moment bij om lekker binnen te blijven en naar buiten te kijken!
Bronnen: ANP, Vogelbescherming Nederland