Komende nacht gaat de wintertijd in
Ging de klok de komende nacht nou vooruit of achteruit? En slaap ik dan een uur langer of korter? En moet ik dan eerder op m’n werk zijn, of juist later? Elk half jaar komt de puzzel weer terug. Komend weekend is het weer zo ver.In de komende nacht om 3.00 uur, zet Nederland de klok een uur achteruit. De zondag duurt dus een uur langer. De wintertijd duurt tot het laatste weekend van maart 2023.
Het verzetten van de klok blijkt telkens weer een behoorlijke omschakeling. Al is het maar een uurtje, veel mensen merken dat hun ritme verstoord raakt. Slechter slapen, moeilijker inslapen of juist opstaan, en ook overdag is je gevoel van tijd ineens helemaal van slag. Dat duurt meestal een paar dagen, dan gaat het wel weer.
Iets makkelijker
Deze omschakeling, van zomertijd naar wintertijd dus, is voor de meeste mensen iets makkelijker dan die in het voorjaar. Voornamelijk om dat het voor de meeste mensen een uurtje extra slaap betekent. Maar ook omdat het in de ochtenden weer even wat eerder licht is. Maar de een heeft nu eenmaal een sterkere biologische klok dan de ander. Ook geeft het omschakelen vaak uitdagingen voor mensen die bijvoorbeeld heel stipt medicijnen moeten innemen. Of wie met dieren werkt moeten ook wat extra aanpassingen doen.
Het verzetten van de klok gaat al vele jaren terug, en is al een paar keer afgeschaft en weer ingevoerd. Nu doen we het al sinds 1977, al laait de discussie elk halfjaar weer op of we dit wel moeten blijven doen. Daar heeft vooralsnog niemand een beslissing in genomen, en het ziet er ook niet naar uit dat die er binnenkort komt. In Europa kwam men er ook niet uit, en is bepaald dat elke lidstaat zelf mag beslissen. Dat heeft ook nog niemand gedaan.
De echte tijd?
Diverse wetenschappers stellen dat de wintertijd de ‘echte tijd’ is. Mochten we er eentje kiezen, zouden we volgens en dus voor altijd de wintertijd moeten aanhouden. Een permanente zomertijd zou zorgen voor veel slaapproblemen, toename van allerlei ziekten, winterdepressies, alcohol- en drugsgebruik, en ga zo maar door.
Een permanente wintertijd zou ook betekenen dat op 21 juni, meestal de langste dag van het jaar, de zon opgaat om 4.21 uur en alweer ondergaat om 21.04 uur. Toch jammer van die lange zwoele zomeravonden. En wat heb je aan dat licht als iedereen nog ligt te slapen?
Maar: een permanente zomertijd zou dan weer betekenen dat de zon rond de kortste dag, 21 december, pas opkomt om 9.46 uur. Dat is toch ook niet echt bevorderlijk voor je humeur, zou je denken. Zo blijven de argumenten over elkaar heen buitelen. Voorlopig zullen we dus nog wel telkens blijven switchen.
Dus, voor de komende nacht:
- De klok gaat ACHTERUIT.
- Je kunt een uur LANGER slapen.
- De zon komt EERDER op en gaat EERDER onder.
- Als je je wekker vergeet te verzetten, kom je een uur TE VROEG.