Foto gemaakt door Pawel Kula / ANP - Mollen hebben het moeilijk door klimaatverandering. Ze kunnen steeds lastiger bij hun voedsel terecht, de wormen. En ook de wormen hebben het lastig.
Foto gemaakt door Pawel Kula / ANPMollen hebben het moeilijk door klimaatverandering. Ze kunnen steeds lastiger bij hun voedsel terecht, de wormen. En ook de wormen hebben het lastig.
Nu

De mol lijdt onder veranderingen in weer en klimaat

Het aantal mollen (of eigenlijk molshopen), dat het afgelopen weekend tijdens de nationale mollentelling is aangetroffen, lag duidelijk lager dan voorgaande jaren, zo meldt het IVN, de organisator van de mollentelling. Ook al is het tellen lastig; één mol kan meerdere molshopen veroorzaken, toch is wel duidelijk dat de trend neerwaarts is, zo zegt het IVN. Hoofdveroorzaker van die trend is de verandering van het klimaat in Nederland.

Ook mollen hebben te lijden onder de gevolgen van klimaatverandering, stelt Maarten Bruns, expert stadsnatuur van IVN Natuureducatie. Langere periodes van droogte maken het lastig om voedsel te vinden, maar ook extreme regenval vormt een bedreiging voor het dier.

Bij droogte moet mol steeds dieper de bodem in

Bij lange periodes van droogte, die we de afgelopen jaren vaker hebben gezien, moet de mol steeds dieper de bodem in om wormen te vinden. De mol gaat dan tot meer dan twee meter diep naar beneden. Als de mol dan nog steeds geen voedsel vindt, gaat het dier snel dood, want hij kan nog geen twaalf uur zonder eten.

Wormen voelen zich evenmin thuis in het veranderende klimaat. Ze moeten het van vochtige plaatsen hebben. Slaat de droogte toe, dan krijgen ze het zwaar. Uiteindelijk leggen ze zich zelfs in een knoop, om uitdroging tegen te gaan. Komt er dan nog geen vocht bij, dan is er geen redden meer aan. En kwijnt de favoriete snack van de mol weg.

Ook extreme regen en overstromingen zijn een gevaar

Ook extreme regenval en overstromingen zijn een gevaar voor de mol. Mollen kunnen prima zwemmen, maar als de dieren worden overvallen door water in hun gangen verdrinken ze hulpeloos. Daarom zijn overstromingen, zoals vorig jaar in de zomer in Zuid-Limburg, funest voor de mollen. En ook de regen van de laatste tijd maakt het ze niet makkelijk.

Het afgelopen weekend was de nationale mollentelling. Er werden duidelijk minder mollen geteld dan in voorgaande jaren. Jammer, zegt het IVN. Want, ook al vinden mensen dat de mollen door hun gegraaf overlast veroorzaken, een mol in de grond is wel een teken van een gezonde bodem. Een bodem met voldoende vocht, waarin alles goed kan groeien. Daarbij zijn de molshopen ook nog eens goede mest voor de bodem. Ze maken de grond er dus alleen maar vruchtbaarder op.

ANP / Weer.nl

Reinout van den BornChef Redactie