Crossover hurricanes en hun naamgeving
Wereldwijd komen jaarlijks tientallen tropische stormen of orkanen voor, waarvan de meeste gelukkig boven open zeewater blijven en dus nauwelijks schade aanrichten. Er zijn er echter ook altijd een aantal die wel ergens het land optrekken en juist enorme ravages aanrichten en zelfs dodelijk zijn. En heel soms komt het ook voor dat ze zelfs de oversteek maken van de ene zee naar een andere, een zogeheten crossover orkaan, zoals orkaan Bonnie die vanaf de Atlantische Oceaan de oversteek maakte naar de Pacifische Oceaan en daar nu nog actief is.Orkanen en tropische stormen komen boven alle grote zeeën voor, maar in ieder werelddeel worden ze wel anders genoemd. In Amerika spreekt men over een hurricane, ofwel orkaan, in Australië en Azië worden ze tyfoons genoemd en op o.a. de Indische Oceaan heeft men het over een cycloon. Feitelijk is het allemaal hetzelfde, maar op het zuidelijk halfrond komen ze op een andere tijd in het jaar voor dan op het noordelijk halfrond. En ze worden per zeeregio door andere instanties in de gaten gehouden. Zo houdt het Amerikaanse National Hurricane Center van het NOAA zowel het Atlantische bassin als ook het Pacifische bassin (voor een deel) in de gaten, en is het Joint Tyfoon Warning Center grotendeels verantwoordelijk voor de zeeën in Azië, waaronder de Indische Oceaan, maar ook de westelijke delen van de Pacific.
Verschillende bassins
Puur even kijkend naar het huidige orkaanseizoen, worden er door het NHC twee zogeheten bassins gemonitord, namelijk het Atlantische bassin en het Pacifische bassin. En onder het Atlantische bassin vallen ook de Caribische Zee en de Golf van Mexico. Deze twee bassins worden los van elkaar in de gaten gehouden en hanteren allebei ook hun eigen naamgeving.
Eigen namenlijsten
Beide bassins hanteren per jaar een eigen alfabetische lijst met namen, waarbij de letters Q, U, X, Y en Z niet meedoen. De eerste storm van het jaar krijgt de eerste naam van die lijst, die dus begint met de letter A, de tweede storm de tweede enzovoorts. In totaal zijn er zes lijsten met namen, waardoor elke zes jaar dezelfde namen terugkomen. Als een orkaan of tropische storm erg veel indruk maakt en/of verwoestend is, zoals Katrina in 2005 in New Orleans, dan wordt deze naam van de lijst geschrapt en vervangen door een nieuwe naam zodat hij niet nogmaals gebruikt kan worden. Als er meer stormen zijn dan namen in de alfabetische lijst, gaat men verder met een reservelijst. Eerder was die reservelijst gebaseerd op het Griekse alfabet, zoals Alfa en Bèta, maar inmiddels is dit ook een reguliere namenlijst geworden.
Crossover, ofwel oversteek
Maar af en toe zijn er ook ‘lastigere’ exemplaren. Sommige tropische stormen of orkanen maken namelijk de oversteek van het Atlantische bassin naar het Pacifische bassin, of juist andersom. In zo’n geval kijkt het NHC naar de tropische circulatie van de storm. Behoudt de tropische storm of orkaan zijn gesloten circulatie tijdens de oversteek, dan verandert zijn of haar naam niet in het andere bassin. Dit geldt nu ook voor orkaan Bonnie. Boven het zuiden van de Caribische Zee werd Bonnie een tropische storm en kreeg toen haar naam, dus van de Atlantische namenlijst. Omdat ze tijdens de oversteek over Nicaragua en Costa Rica haar gesloten circulatie behield en vervolgens met nog dezelfde kracht de Pacifische Oceaan op trok, bleef ze ook daar wel Bonnie heten. Inmiddels is Bonnie doorgegroeid tot een orkaan en lijkt ze de komende dagen geleidelijk af te zwakken tot nog een tropische depressie.
Doorbroken circulatie
Wordt de circulatie echter wel doorbroken, dan krijgt de storm een andere naam. Dit voorbeeld kwam dit seizoen ook al voor, namelijk bij orkaan Agatha die op de Pacifische Oceaan ontstond. Het was de eerste orkaan van het seizoen en na enige tijd boven het open zeewater te hebben vertoefd, schoof Agatha vervolgens de Mexicaanse kust op, waarna ze snel in kracht afnam. Het restant van deze orkaan, een nog actief lagedrukgebied, trok over het zuiden van Mexico juist de andere kant op, richting het Atlantische bassin. Uiteindelijk activeerde dit lagedrukgebied weer boven het warme water van de Caribische Zee en de Golf van Mexico, waarna het weer uitgroeide tot de eerste orkaan van het Atlantische orkaanseizoen van dit jaar. Omdat de gesloten circulatie van deze orkaan wel onderbroken werd, kreeg deze ‘nieuwe’ orkaan dus weer een naam van de Atlantische namenlijst: Alex.
Twintig keer de oversteek
Tot nu toe kwam het 20 keer voor dat een tropische storm of orkaan de oversteek maakte van de Pacific naar de Atlantic of andersom, en daarbij zijn naam behield. Van de Atlantische Oceaan naar de Pacifische Oceaan kwam 15 keer voor, van de Pacific naar de Atlantic 5 keer.